Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Άρης Βασιλόπουλος: “Απούσα από την κοινωνία και τα προβλήματά της η διοίκηση Βούρου”

Δημοσιεύθηκε

στις

Έχοντας διανύσει αρκετό διάστημα πλέον στη νέα δημοτική περίοδο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, κ. Άρης Βασιλόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Χ-τυπος ασκώντας αιχμηρή κριτική στην διοίκηση του κ. Βούρου.

Χαρακτηριστικά, ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών τόνισε: “Από την πρώτη στιγμή, ο δήμαρχος έδωσε σαφή δείγματα γραφής μίας νεοφιλελεύθερης, αλαζονικής, ανίκανης και αυταρχικής διοίκησης με μοναδικό μέλημα την επικοινωνιακή αυτοπροβολή και την τακτοποίηση «ημετέρων» σε διάφορες θέσεις”.

Ακόμη, ο κ. Βασιλόπουλος απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την τρέχουσα επικαιρότητα, εσωτερικά θέματα της παράταξης και για το αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Βασιλόπουλου έχει ως εξής:

Κύριε Βασιλόπουλε, θα ήθελα αρχικά να μας πείτε πως κρίνετε, έως τώρα, την δημοτική αρχή του κ. Βούρου.
Πριν τη δική μου γνώμη, μετράει περισσότερο αυτή των πολιτών, με τους οποίους καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή. Και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών πιστεύει ότι στον 1.5 χρόνο από την εκλογή της δημοτικής αρχής, το έργο που έχει παρουσιάσει είναι μηδαμινό, όντας απούσα από την κοινωνία και τα προβλήματά της.
Η δική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για μία δημοτική αρχή που συγκροτήθηκε χωρίς αρχές, προγραμματισμό και όραμα για το Δήμο με μοναδικό συνεκτικό ιστό τη νομή της εξουσίας, την εξυπηρέτηση συμφερόντων και την τακτοποίηση «ημετέρων».
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ο Δήμος μας είναι από τις θλιβερές περιπτώσεις Δήμων στη χώρα που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τη συζήτηση για το επιχειρησιακό του σχέδιο, τον προγραμματισμό δηλαδή των αναγκαίων έργων και υπηρεσιών που έχει ανάγκη η πόλη μέσα στην 4ετία. Μπορεί ο κ. Βούρος να εγκαινιάζει ή να κομπάζει για έργα που προγραμματίστηκαν και εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας (ανάπλαση άλσους, ποδηλατοδρόμοι, παιδικές χαρές, ηχοπετάσματα, αντιπλημμυρικό Σκρα, αγορά νέου εξοπλισμού στην καθαριότητα, κ.α), όμως η “επένδυση” στα επικοινωνιακά τρικ και τους έμμισθους μετακλητούς με μοναδικό προσόν την εξύμνηση του δημάρχου δεν μπορεί να κρύψει την παντελή απουσία σχεδιασμού.

Εκφράσατε την ενόχλησή σας για πολιτικές ζυμώσεις που έγιναν προεκλογικά και όπως αυτές εκφράστηκαν στις δημοτικές εκλογές. Θεωρείτε πως έκριναν το εκλογικό αποτέλεσμα;
Καταρχάς, να θυμηθούμε ότι οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που αποτέλεσε μία δημοκρατική τομή στα χρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέχρι βεβαίως την αναίρεσή της από τις εξαμβλωματικές νομοθετικές ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου, που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω.
Η ενόχλησή μας, όπως εκφράστηκε και δημόσια, δεν αφορούσε στην ανάγκη να υπάρξουν συγκλίσεις και συνεργασίες μεταξύ παρατάξεων και προσώπων, αλλά στο περιεχόμενο και τον τρόπο που αυτές επιτεύχθηκαν. Οι συμφωνίες χωρίς αρχές, χωρίς πολιτικό πλαίσιο και πρόγραμμα για την πόλη μπορεί να εξασφάλισαν την πλειοψηφία στις εκλογές για τον κ. Βούρο, είναι όμως αυτοί ακριβώς οι λόγοι που τώρα ο κ. Βούρος έχει απολέσει την πλειοψηφία στο Δημοτικό συμβούλιο.
Ο Δήμος μας χρειάζεται μία προοδευτική πλειοψηφία και ανθρώπους που θα βάλουν το όραμά τους για την πόλη και τα συμφέροντα των πολλών πάνω απ’ όλα.

Από τα σημαντικότερα ζητήματα που ασκήσατε κριτική στη διοίκηση ήταν, μεταξύ άλλων, η στάση του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο, η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τα εργασιακά, η καθαριότητα, τα ζητήματα της σχολικής στέγης, η παραχώρηση του χώρου στη Μητρόπολη για την δημιουργία παιδικού σταθμού. Θέλετε να μας πείτε συνοπτικά τους λόγους της κριτικής σας;
Η κριτική μας στη δημοτική αρχή Βούρου έχει να κάνει τόσο με το περιεχόμενο, όσο και με το ύφος και το ήθος άσκησης εξουσίας. Από την πρώτη στιγμή, ο δήμαρχος έδωσε σαφή δείγματα γραφής μίας νεοφιλελεύθερης, αλαζονικής, ανίκανης και αυταρχικής διοίκησης με μοναδικό μέλημα την επικοινωνιακή αυτοπροβολή και την τακτοποίηση «ημετέρων» σε διάφορες θέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, νεοφιλελεύθερη γιατί δρομολογεί με κάθε τρόπο την απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την εγκατάλειψη του σχεδίου για δημιουργία δωρεάν δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού, την ακύρωση της πρόσληψης μόνιμων εργατών πρασίνου, που τόσο έχει ανάγκη το άλσος μας και την εισήγηση για απόλυση εργαζομένων στο πρόγραμμα «Εστία» για να τοποθετηθούν κάποιοι που, όπως αποκαλύφθηκε, περίμεναν σε λίστες.
Αλαζονική γιατί στην κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά και οποιουδήποτε πολίτη ή φορέα, απαντά με αήθεις επιθέσεις και με στομφώδεις εκφράσεις του στυλ «όλοι σας και μόνος μου», σύμφωνα και με τα λόγια του ίδιου του δημάρχου.
Ανίκανη γιατί μέσα σε λιγότερο από 1 χρόνο άλλαξε 3 γενικούς γραμματείς στο Δήμο (!!!), ενώ αδυνατεί ακόμη και να προχωρήσει έργα και υπηρεσίες που σχεδιάστηκαν στη θητεία μας και της παραδόθηκαν (ηλεκτροφωτισμός άλσους, αντιπλημμυρικό Σκρα, παιδικές χαρές, αγορά απορριμματοφόρων, ανέγερση 3ου Γυμνασίου και Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας, δημιουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας). Αυταρχική γιατί αντί να επιδιώξει το διάλογο και τη σύνθεση, λειτουργεί ως διοίκηση μειοψηφίας, αγνοώντας ακόμη και αποφάσεις της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως έκανε και στην περίπτωση της ανάθεσης του πλυσίματος κάποιων κάδων απορριμμάτων σε ιδιώτη.
Στο ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, η παράταξή μας τήρησε από την πρώτη στιγμή υπεύθυνη στάση, προτείνοντας μάλιστα δέσμη μέτρων που θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υιοθετήσει ο Δήμος για την ασφάλεια του πληθυσμού και την προστασία των πιο αδυνάτων. Και εδώ ο κ. Βούρος επέλεξε την επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος, αγνοώντας κάθε πρόταση που κατατέθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο από την αντιπολίτευση.
Αναφορικά με το θέμα της καθαριότητας, η κριτική μας στη διοίκηση συνίσταται στο ότι ενώ αφήσαμε πάνω από 2.000.000 ευρώ πλεόνασμα στα τέλη, φορολογώντας τράπεζες και μεγάλα καταστήματα (όταν παραλάβαμε έλλειμμα 500.000 ευρώ το 2014) και πάνω από 10.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δεν βλέπουμε ούτε σοβαρές μειώσεις στα τέλη, ούτε επενδύσεις, ούτε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αντίθετα, βλέπουμε προσλήψεις συμβούλων, υπερδιπλασιασμό του προϋπολογισμού για τα καύσιμα, αναθέσεις μελετών εκεί που υπάρχουν ήδη έτοιμες μελέτες (ηλεκτροφωτισμός) και έλλειψη οποιουδήποτε προγραμματισμού ώστε ο Δήμος μας να καινοτομήσει στην προώθηση της ανακύκλωσης.

Πρόσφατα η “Δύναμη Πολιτών” της οποίας ηγείστε διέγραψε την κα Παπαλουκά. Ποιοι οι λόγοι αυτής της απόφασης;
Πέραν όσων αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση διαγραφής της, θα προσέθετα μόνο ότι οποιοσδήποτε κινείται ενάντια στις αποφάσεις της πλειοψηφίας της παράταξης δεν μπορεί να είναι μέλος της.

Με την εμπειρία σας ως δήμαρχος, σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι θα πρέπει να ρίξει το βάρος της η διοίκηση το προσεχές διάστημα;
Η τωρινή δημοτική αρχή έχει την τύχη να έχει κληρονομήσει ενταγμένα έργα, χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων και ώριμες μελέτες, ώστε να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας και να στηρίξει τους ασθενέστερους συμπολίτες μας. Είτε αυτό αφορά στην καθαριότητα, την ανακύκλωση και τη δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων στην πόλη, είτε αφορά έργα υποδομής, όπως αντιπλημμυρικά, ηχοπετάσματα, ανέγερση νέου ΚΑΠΗ και βρεφονηπιακού σταθμού. Πέραν τούτων, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, που ήδη αντιμετωπίζει η πόλη μας και χρειάζεται να εστιάσει το ενδιαφέρον της η δημοτική αρχή, είναι το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων στάθμευσης, που και δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα θέσουν σε δοκιμασία την βιωσιμότητα τις θέσεις εργασίας στον τομέα της αναψυχής και της διασκέδασης.

Αν και είναι πολύ νωρίς, θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο πως θα είστε ξανά υποψήφιος δήμαρχος στις προσεχείς εκλογές;
Η παράταξή μας μετά τις εκλογές προχώρησε σε διαδοχικές συζητήσεις και απολογισμούς των πεπραγμένων μας. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, παρότι υπήρξαν σημαντικές αλλαγές προσώπων στα όργανα της παράταξης, η εμπιστοσύνη που εκφράστηκε από τα μέλη της παράταξής μας στο πρόσωπό μου ήταν καθολική και μου επιτρέπει να συνεχίσω. Με βάση αυτό, ναι, θα είμαι επικεφαλής της Δύναμης πολιτών και στις ερχόμενες εκλογές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ