Η ταινία «El Greco» του Γιάννη Σμαραγδή προβλήθηκε στη Ρώμη, στην Casa del Cinema, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της ελληνικής πρεσβείας για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στην Ιταλία.
Την προβολή παρακολούθησαν φιλέλληνες, ξένοι διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και μέλη των ελληνικών κοινοτήτων Ιταλίας, με την ταινία να αναδεικνύει ξανά τη διαχρονική απήχηση της ζωής και του έργου του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.
Η σχέση του El Greco με την Ιταλία
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκαν η καλλιτεχνική ωρίμανση του El Greco, η μαθητεία του στη Βενετία, στο εργαστήρι του Τιτσιάνο, αλλά και η πορεία του προς την Ισπανία, όπου μεγαλούργησε στο Τολέδο.
Η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη, Ελένη Σουρανή, υπογράμμισε ότι η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή δίνει την ευκαιρία στο ιταλικό κοινό να γνωρίσει βαθύτερα τη σχέση του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου με την Ιταλία.
«Όλοι ξέρουν ότι ο El Greco ήταν Έλληνας από την Κρήτη και ότι μεγαλούργησε στο Τολέδο της Ισπανίας. Η σημαντική αυτή ταινία του Γιάννη Σμαραγδή μας επέτρεψε να παρουσιάσουμε και τη βαθιά σχέση του με την Ιταλία», ανέφερε.