Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Ένας σύγχρονος και λειτουργικός χώρος

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Λαογραφικό Μουσείο των Αχαρνών άνοιξε τις πόρτες του

Οι Αχαρνές άφησαν, το απόγευμα της Κυριακής, 16 Οκτωβρίου, πίσω το σεισμό του 99, που κόστισε ζωές και περιουσίες, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο: Εγκαινιάζοντας το Μουσείο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Αχαρνών (ΙΛΕΑ), που είχε πληγεί από το σεισμό του 99 και είχε αναστείλει τη λειτουργία του. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια, για να αποκατασταθεί το κτίριο  του παλιού Δημαρχείου, το οποίο παραχώρησε στην ΙΛΕΑ ο Δήμος Αχαρνών για να στεγάσει το Μουσείο, επί δημαρχίας του νυν Βουλευτή Αττικής, κ. Ντίνου Βρεττού και δύο χρόνια για να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο μουσειακό χώρο.

 

«Μιλάμε ,πλέον, για ένα ψηφιακό και διαδραστικό μουσείο, το οποίο ξεναγεί τον επισκέπτη στα εκθέματα με τη βοήθεια επτά οθονών, συνδεδεμένων με ηλεκτρονικό υπολογιστή», τόνισε, στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΙΛΕΑ, κ. Γιώργος Φυτάς, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει  ότι η ΙΛΕΑ διαθέτει πλούτο εκθεμάτων στις αποθήκες, αλλά και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της. «Συνεχίζουμε την ψηφιοποίηση των αντικειμένων, με στόχο να την έχουμε ολοκληρώσει σύντομα», υπογράμμισε ο κ. Φυτάς, ο οποίος,  αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον πρώην Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, κ. Λεωνίδα Κουρή, έκλεισε την ομιλία του απευθύνοντας έκκληση στο επιστημονικό δυναμικό της πόλης να βοηθήσει, εθελοντικά, στη λειτουργία του Μουσείου. «Χρειαζόμαστε τους αρχαιολόγους, τους ιστορικούς, τους συντηρητές έργων τέχνης, τους καλλιτέχνες και κάθε άλλο συμπολίτη που διαθέτει εξειδικευμένη γνώση, να συμβάλει για τη λειτουργία του Μουσείου, το οποίο πρέπει να είναι, ανά πάσα στιγμή,  επισκέψιμο για τους πολίτες και ιδιαίτερα για τους νέους, τόνισε ο κ.  Φυτάς, ο οποίος ανανέωσε το ραντεβού με τους πολίτες των Αχαρνών για την προσεχή Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, στο Δημαρχείο Αχαρνών, όπου  αρχίζει το τετραήμερο  10ο Συμπόσιο Ιστορίας και Λαογραφίας της Αττικής. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αχαρνών, κ. Σωτήρης Ντούρος, συνεχάρη τους συντελεστές της προσπάθειας και τόνισε ότι ο Δήμος Αχαρνών θα κάνει το Μουσείο σημείο αναφοράς σε όλα τα πολιτιστικά γεγονότα που θα διοργανώνει, από εδώ και στο εξής.  Ο κ. Κουρής, που από τη θέση του Νομάρχη ήταν ο βασικός συντελεστής της επαναλειτουργίας του Μουσείου, ευχαρίστησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, τις υπηρεσίες της Νομαρχίας και τις διοικήσεις του Δήμου Αχαρνών και της ΙΛΕΑ, πριν κόψει, τιμής ένεκεν, την κορδέλα εγκαινίων του νέου Μουσείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεκάδες πολιτών περίμεναν υπομονετικά, επί αρκετή ώρα για να δουν το Μουσείο, αφού, για λόγους ασφαλείας δεν ήταν δυνατό να εισέλθουν, ταυτόχρονα, όλοι οι παρευρεθέντες.   

Μετά τα εγκαίνια το…. συμπόσιο
H Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Αχαρνών (ΙΛΕΑ) ρίχνει, πλέον, όλο της το βάρος στην  επιτυχία του 10ου Συμποσίου Ιστορίας-Λαογραφίας της Αττικής.  Το 10ο Συμπόσιο αρχίζει τη Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, στις 6:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αχαρνών (Λεωφόρος Φιλαδελφείας 87 & Μπόσδα), με στόχο να αποτελέσει το καλύτερο, από το 1988, οπότε πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά. Το 10ο Συμπόσιο θα διαρκέσει τέσσερις μέρες και οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αχαρνών, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την παρουσίαση 48 εισηγήσεων, τις οποίες έκανε δεκτές η εξαμελής Επιστημονική Επιτροπή. Ανάμεσά τους κι οι εισηγήσεις 17 αρχαιολόγων, τριών καθηγητών Πανεπιστημίου και πλήθους διδακτόρων, συγγραφέων και ερευνητών . Αρκετές είναι ακόμα, οι εισηγήσεις που θα πλουτίσουν τις γνώσεις για την Ιστορία και Λαογραφία των Αχαρνών, καθώς και για τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Αχαρναϊκή Γη.  Όλες θεωρούνται σημαντικές κι αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ασχολουμένων με την Ιστορία και Λαογραφία της Αττικής. Το πρόγραμμα του Συμποσίου περιλαμβάνει και  σειρά παράλληλων εκδηλώσεων. Ειδικότερα στον προθάλαμο της αίθουσας όπου θα διεξαχθεί το Συμπόσιο θα λειτουργήσει, στο τριήμερο, έκθεση μενιδιάτικης χειροτεχνίας. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση των συνέδρων και των υπόλοιπων προσκεκλημένων στην Αρχαιολογική Συλλογή, στο Λαογραφικό Μουσείο και στον Θολωτό Τάφο των Αχαρνών. Τέλος, η λήξη των εργασιών του Συμποσίου θασυνοδευτεί από χορευτικό παραδοσιακό πρόγραμμα,  στο οποίο θα συμμετάσχουν τα χορευτικά συγκροτήματα του Πνευματικού Κέντρου Ασπροπύργου, του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων «Η Γρίζα» και του παραρτήματος Αχαρνών του Λυκείου των Ελληνίδων. Το αναλυτικό πρόγραμμα του 10ου Συμποσίου δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://dekatosymposio.blogspot.com/2011/09/to-10.html

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ