Χαϊδάρι: Εργασίες για την προστασία των πολύτιμων τοιχογραφιών στο κτίριο Ν. Γύζης

0

Άμεσα μέτρα προστασίας των τοιχογραφιών του Νικολάου Γύζη με θέμα τις 4 Εποχές έλαβε η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από κατεπείγον αίτημα του Δήμου Χαϊδαρίου.

Οι μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας τοιχογραφίες του Ν. Γύζη, που βρίσκονται στο ομώνυμο κτίριο κοντά στο Παλατάκι, αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετά χρόνια κίνδυνο σοβαρής φθοράς λόγω της υγρασίας που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό του νεοκλασικού κτιρίου.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κατέστρωσε και υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης για την συντήρηση των τοιχογραφιών και συνολικά του νεοκλασικού κτιρίου, μαζί με τον όμορο Πύργο Παλατάκι. Η πρόταση του Δήμου έχει μεταφερθεί προς έγκριση στο νέο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Λόγω όμως της διαρκούς επιδείνωσης του προβλήματος της υγρασίας στο νεοκλασικό κτίριο «Ν. Γύζης»,  ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός στις 6 Μαϊου έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στο ΥΠΠΟ ζητώντας την διενέργεια αυτοψίας στο κτίριο και την λήψη μέτρων προστασίας των τοιχογραφιών.

Μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, συνεργείο της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ έλαβε άμεσα σωστικά μέτρα προστασίας των τοιχογραφιών. Στο τμήμα της οροφογραφίας που παρουσιάζει αποκόλληση από το υπόστρωμα, τοποθετήθηκε σταθερό μεταλλικό ικρίωμα και κατάλληλη προστασία.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.