“Το δικό της δωμάτιο” σε σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά στο Θέατρο 104

0

H Square Theatre Company  παρουσιάζει από τις 22 Οκτωβρίου 2020 την παράσταση “Το δικό της δωμάτιο”, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά στο Θέατρο 104.

Το έργο βασίζεται  στο δοκίμιο της Virginia Woolf « Α room of one’s own », αλλά και σε όλες τις γυναικείες φωνές που πάλεψαν και παλεύουν ακόμα για τα δικαιώματα τους.

Τέσσερις γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και ιδιοσυγκρασιών μοιράζονται τους προβληματισμούς τους  με αφορμή τον πάντα επίκαιρο, διάσημο, φεμινιστικό λόγο της Virginia Woolf, μπλέκοντας σε ένα άλυτο κουβάρι για τη θέση της γυναίκας από το παρελθόν μέχρι το σήμερα, προσπαθώντας να βρουν τη δική τους φωνή μέσα σε ένα πατριαρχικό κόσμο.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι  Πηνελόπη Μαρκοπούλου, η Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, η Μαρλέν Σαϊτη και η Άντα Κουγιά . Την επιμέλεια της κίνησης και τις χορογραφίες υπογράφει η Βρισηίδα Σολωμού. Το ηχητικό περιβάλλον δημιουργεί ζωντανά στη σκηνή ο μουσικός και συνθέτης Γιώργος Κατσάνος. Το σκηνικό περιβάλλον επιμελείται η Αρετή Μουστάκα, και το σχεδιασμό των κοστουμιών η Βασιλική Σύρμα. Στο σχεδιασμό του φωτισμού ο Βαγγέλης Μούντριχας.

Λίγα λόγια για το έργο

Το διάσημο δοκίμιο της Virginia Woolf, που αποτελεί ορόσημο στο θέμα της γυναικείας χειραφέτησης, βασίζεται σε δύο κείμενα που διαβάστηκαν στο Σύλλογο Τεχνών στο κολέγιο Νιούχαμ και στο Κολέγιο Γκίρτον στο Cambridge, τον Οκτώβριο του 1928, σ’ ένα εξ ολοκλήρου γυναικείο ακροατήριο. Μέσα από τη θεματική “Γυναίκες και Πεζογραφία”, η Virginia Woolf ξεδιπλώνει όλο το συλλογισμό της για τη σχέση αυτών των δύο όρων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αν μια γυναίκα θέλει να εκφραστεί, πρέπει να έχει… “Το δικό της δωμάτιο”.

Το βιρτζινικό δωμάτιο είναι το κλειδωμένο δωμάτιο της ιστορίας· ό,τι δεν μπορεί να διαβαστεί στη βιβλιοθήκη, εξαιτίας του ότι οι γυναίκες είχαν αποκλειστεί από την ιστορία. Και σ’ αυτό ακριβώς το σκηνικό του αποκλεισμού θα έπρεπε από δω και στο εξής να δημιουργήσουν.

Η  γυναίκα πρέπει να έχει ένα δωμάτιο δικό της, για να μπορέσει μέσα σε αυτό να εντοπίσει, να εφεύρει, να ανασύρει το εγώ της. Είναι ο πολιτικός και πολιτισμικός χώρος της γυναίκας (μιας και οι άντρες έχουν καταλάβει το δημόσιο χώρο), το δημόσιο και το ιδιωτικό ταυτόχρονα, αλλά και ο τρόπος να διεισδύσουν σε χώρους που θεωρούνται αποκλειστικά ανδρικοί. Κάθε γυναίκα σε όλο τον κόσμο πρέπει να έχει το δικό της χώρο και τα δικά της χρήματα για να δημιουργήσει, να ζήσει, να εκφραστεί.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Διασκευή : Γιάννης Λασπιάς

Χορογραφίες/Επιμέλεια Κίνησης :  Βρισηίδα Σολωμού

Μουσική Σύνθεση/ Ηχητικό Περιβάλλον : Γιώργος Κατσάνος

Σκηνικό Περιβάλλον : Αρετή Μουστάκα

Σχεδιασμός Κοστουμιών : Βασιλική Σύρμα

Σχεδιασμός Φωτισμού : Βαγγέλης Μούντριχας

Φωτογράφιση : Μέλια Πουλούδη

Αφίσα: Μυρτώ Στέλιου

Trailer : Νικήτας Χάσκας

Επεξεργασία ηχογραφήσεων/ήχων παράστασης: DACOS STUDIO

Φωνή εκφωνητή : Διαμαντής Καραναστάσης

Πληροφορίες για την παράσταση

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: 

Πέμπτη 21.15  Παρασκευή 19.00, Σάββατο 19.00,  Κυριακή 21.15

Διάρκεια παράστασης : 60 λεπτά

 Τιμές εισιτηρίων : Κανονικό: 12 ευρώ / Φοιτητικό – Θεατών άνω των 65 – Ανέργων -Ατόμων με ειδικές ανάγκες: 10 ευρώ

Οι κρατήσεις σύμφωνα με τα νέα μέτρα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά

Ηλεκτρονική Πώληση: https://www.viva.gr/tickets/theatre/104/to-diko-tis-domatio/

Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι (πλησίον μετρό Κεραμεικός)

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.