Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Ο Γιώργος Ματαράγκας στο Χ-τύπο: “Τα καλύτερα έρχονται” – Έτοιμος για τη μεγάλη επιστροφή;

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποτελεί μια από τις πιο αγαπητές προσωπικότητες της χρυσής εποχής της ελληνικής τηλεόρασης έχοντας χαράξει μια αξιοζήλευτη πορεία στο χώρο της υποκριτικής.

Ο Γιώργος Ματαράγκας είναι έτοιμος για ένα ακόμη καλλιτεχνικό “ταξίδι” με τον ίδιο μάλιστα να βρίσκεται στη θέση του “καπετάνιου” – σκηνοθέτη. Ο ίδιος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί την απολαυστική κωμωδία Δον Καμίλο η οποία ανεβαίνει στο Θέατρο Broadway, με ένα ταλαντούχο θίασο και υπόσχεται αμέτρητες στιγμές γέλιου.

Ο αγαπημένος ηθοποιός μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του για την παράσταση, για την επίδραση της πανδημίας στον πολιτισμό, αλλά και την επιστροφή του στην τηλεόραση, ενώ επισημαίνει το “χρέος” του καλλιτέχνη να παίρνει θέση και να αναλαμβάνει ευθύνες για τα θέματα που αφορούν την κοινωνία.

 

Φέτος πρωταγωνιστείτε αλλά και σκηνοθετείτε τη θεατρική παράσταση “Δον Καμίλο”. Πώς ήταν η όλη προετοιμασία της παράστασης;

Δημιουργική και διασκεδαστική! Όταν το έργο είναι κωμωδία πάντα το κλίμα είναι ευχάριστο κι όταν είσαι τυχερός να έχεις πάρα πολύ καλούς συνεργάτες, οι πρόβες γίνονται με όρεξη και πολύ πολύ γέλιο. Τόσο οι συντελεστές της παράστασης όσο και οι ηθοποιοί αγάπησαν το έργο και όλοι μαζί πιστεύω ότι καταφέραμε να βγει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Άλλωστε, όταν τον Δον Καμίλο τον ερμηνεύει ο Πέτρος ο Ξεκούκης, ένας από τους καλύτερους κωμικούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο χώρο του θεάτρου, οι πρόβες είναι απολαυστικές.

 

 

Το να σκηνοθετείτε μια παράσταση στην οποία παίζετε κάνει πιο εύκολη ή πιο δύσκολη τη δουλειά σας ως προς το κομμάτι της ερμηνείας;

Για μένα, θεωρώ, και τα δύο. Πιο εύκολη, γιατί έχω να σκηνοθετήσω ένα άτομο λιγότερο! Και πιο δύσκολη βέβαια, γιατί δεν είμαι όταν παίζω από κάτω για να βλέπω ολοκληρωμένα τις σκηνές που συμμετέχω και εγώ. Παρόλα αυτά, η εμπειρία χρόνων σε βοηθάει ώστε να κάνεις και τα δύο και να σκηνοθετείς και να παίζεις με μεγαλύτερη ευκολία. Από την άλλη, όταν είσαι πάνω στη σκηνή μαζί με τους συναδέλφους είναι πιο δημιουργικό, γιατί μπορείς ταυτόχρονα να τους μεταδίδεις την ενέργεια που νιώθεις ότι πρέπει να έχει η παράσταση.

 

Υπήρξε κάποιο κομμάτι όπου θέλατε να δώσετε περισσότερη έμφαση στη σκηνοθεσία του έργου;

Όπως είπα πριν, το συγκεκριμένο έργο το αγάπησαν όλοι αλλά πιο πολύ εγώ. Είναι βέβαια κωμωδία αλλά ταυτόχρονα περνάει στον κόσμο πολλούς πολιτικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς και συναισθηματικούς προβληματισμούς. Αυτούς τους προβληματισμούς θέλω να περάσω στον κόσμο, αυτό κάνω πάντα ανεξάρτητα αν το έργο είναι κωμωδία ή δράμα. Όπως επίσης και τις συνομιλίες του Δον Καμίλο με το Θεό, που είναι συνομιλίες που όλοι κάποια στιγμή κάνουμε με το Θεό.

 

 

Ποια πιστεύετε θα είναι η αντίδραση του κοινού ως προς τους χαρακτήρες;

Πιστεύω πως η αντίδραση του κοινού ως προς τους χαρακτήρες θα είναι γεμάτη αγάπη και θαυμασμό για όλους. Ο συγγραφέας έχει καταφέρει να κρατάει ίσες αποστάσεις από όλους τους ήρωες του έργου και στο τέλος να τους δικαιώνει. Έτσι ώστε στο τέλος της παράστασης όλοι οι ρόλοι να βγαίνουν συμπαθητικοί, πράγμα που δεν συμβαίνει συχνά στα θεατρικά έργα.

 

 

Η πανδημία του κορωνοϊού κατά πόσο θεωρείτε ότι έχει επηρεάσει τόσο τους καλλιτέχνες, όσο και το κοινό;

Η πανδημία τα δυο τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο και οικονομικά και ψυχολογικά, ειδικά όμως τους εργαζόμενους στον πολιτισμό θα μπορούσα να πω τους έχει επηρεάσει περισσότερο από όλους. Πάντα την πληρώνουν οι τέχνες και οι άνθρωποι που τις υπηρετούν. Την πληρώνει όμως και το κοινό που δεν έχει μια διέξοδο. Μην ξεχνάμε ότι το θέατρο, η μουσική και όλες οι άλλες μορφές τέχνης ανακουφίζουν, γλυκαίνουν την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό των ανθρώπων σε δύσκολους καιρούς.

 

Είναι γεγονός ότι ξεχωρίσατε για τις δουλειές σας στις σπουδαίες δραματικές καθημερινές σειρές “Λάμψη” και “Καλημέρα Ζωή”. Η τηλεόραση έχει στραφεί μετά από χρόνια ξανά προς αυτό το είδος. Πιστεύετε θα καταφέρει ποτέ να φτάσει τις δόξες εκείνων των χρόνων;

To εύχομαι με όλη την καρδιά μου, γιατί ο κόσμος το έχει ανάγκη. Θέλει να βλέπει καλές σειρές μυθοπλασίας και μετά από χρόνια υπάρχουν πάλι πολλές στην τηλεόραση και πηγαίνουν καλά. Αν θα φτάσουν να κάνουν τα νούμερα των σειρών που έπαιζα εγώ… δύσκολο μου φαίνεται, γιατί ο Νίκος Φώσκολος ήταν ένας και μοναδικός. Κατάφερε να μπει στα βραβεία Γκίνες και στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. Μακάρι να υπάρξει και άλλος μυθοπλάστης σαν τον Φώσκολο και να τα σπάσει όλα αυτά τα ρεκόρ. Δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο.

 

Προσωπικά σας έχει λείψει η τηλεόραση;

Tα πρώτα χρόνια όχι δεν μου είχε λείψει. Ήταν πολλά τα χρόνια με πολύ κούραση και απίστευτο διάβασμα. Το θέατρο με συντροφεύει αυτά χρόνια και μου δίνει μεγάλη χαρά, εσωτερική ηρεμία και μεγάλη δόση δημιουργίας. Τα τελευταία χρόνια… θα πω ψέματα αν πω ότι δεν μου έχει λείψει. Κάτι θα γίνει όμως σύντομα.

 

 

 

 

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν ηθοποιό που κάνει τα πρώτα του βήματα;

Διάβασμα, διάβασμα και διάβασμα! Να διαβάζουν γενικά, αλλά κυρίως θεατρικά έργα, γιατί η υποκριτική έχει να κάνει με συναισθήματα αλλά και με το μυαλό, την φαντασία και την γνώση. Επίσης, συνέπεια, ήθος και απέραντη αγάπη για αυτή την δουλειά.

 

Ετοιμάζετε κάτι άλλο επαγγελματικά για αυτή τη σεζόν;

Τώρα ξεκινήσαμε πάλι να κάνουμε όνειρα, μετά από πολύ καιρό, κι αυτό είναι όμορφο, βρίσκουμε πάλι τους εαυτούς μας και προχωράμε. Σε λίγες μέρες ανοίγει η αυλαία επιτέλους στο θέατρο Broadway με το έργο Δον Καμίλο. Aυτό είναι το πιο σημαντικό αυτή την στιγμή και τα καλύτερα έρχονται.

 

 

Κλείνοντας, είναι γεγονός ότι έχετε ασχοληθεί ενεργά και με τον τομέα της πολιτικής. Πόσο σημαντικό θεωρείτε λοιπόν για έναν καλλιτέχνη να παίρνει θέση σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία;

Σίγουρα οι καλλιτέχνες πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική, αφού το θέατρο ασχολείται με τον άνθρωπο και ίσως καταλαβαίνει περισσότερο από κάθε άλλον τις ανάγκες του. Άλλωστε, ποιος γνωρίζει καλύτερα τον πολιτισμό; Πιστεύω, λοιπόν, ότι καλλιτέχνες που εμπλέκονται με την πολιτική, θα πρέπει να ασχολούνται κυρίως με τον πολιτισμό. Αυτό έκανα κι εγώ τόσα χρόνια, αυτό ήταν το αντικείμενο μου και πιστεύω ότι τον υπηρέτησα με επιτυχία. Ζούμε στην καλύτερη χώρα του κόσμου και έχουμε μια απίστευτη κληρονομιά. Έχουμε τεράστια ευθύνη να συνεχίσουμε όλα αυτά που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας και να κάνουμε την πατρίδα μας καλύτερη. Αυτό το χρέος το έχουν περισσότερο από όλους οι καλλιτέχνες…

 

 
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ