Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Η Κατερίνα Κόρου στο Χ-τύπο: “Η μουσική είναι το Άλφα και το Ωμέγα μου”

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια ξεχωριστή παράσταση – φόρο τιμής στον Μικρασιατικό ελληνισμό και την ανείπωτη τραγωδία του 1922 θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό φέτος το καλοκαίρι.

 

Η παράσταση «Το δάκρυ της Παναγίας» του Θανάση Σταυρόπουλου και σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Τζαβέλλα θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι σε επιλεγμένα φεστιβάλ και θέατρα στην Ελλάδα, συνθέτοντας μία πρόταση που συνδέει δύο τόσο διαφορετικές πτυχές της ιστορίας: αυτής του Θείου Δράματος, και τον μαρτυρικό διωγμό των Ελλήνων και όχι μόνο, από την πολύπαθη Σμύρνη.

Μέρος αυτής της εξαιρετικής δουλειάς αποτελεί η σπουδαία μουσικός και καλλιτέχνης Κατερίνα Κόρου, κόρη του αξέχαστου λαϊκού βιολιστή Γιώργου Κόρου. Η ίδια μέσα από μια ενδιαφέρουσα εξομολόγηση αποκαλύπτει όσα τη συνδέουν με την ιστορία αυτή, αλλά και με το στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής εν γένει. Ακόμη, μιλά με κάθε ειλικρίνεια για την πορεία της και όσα έχει μάθει μέσα από τις καλλιτεχνικές συνεργασίες της και φυσικά, μας αποκαλύπτει το νέο της επαγγελματικό βήμα που περιλαμβάνει τη συμμετοχή του αγαπημένου Γιώργου Νταλάρα.

 

Φέτος το καλοκαίρι συμμετέχετε σε μια πολύ ξεχωριστή παράσταση “Το Δάκρυ της Παναγίας” σε σκηνοθεσία Μ. Τζαβέλλα. Πώς προέκυψε αρχικά αυτή η συνεργασία και πώς αισθάνεστε για τη συμμετοχή σας;

Είναι η δεύτερη συνεργασία μου με τον σκηνοθέτη Μενέλαο Τζαβέλλα αλλά και με τον Θανάση Σταυρόπουλο που έγραψε το κείμενο της παράστασης και με τον παραγωγό μας τον Μαυρίκιο Μαυρικίου. Τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και έτσι είπα το ναι. Η παράσταση Το δάκρυ της Παναγίας θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο.

 

Ποια είναι η μέχρι στιγμής αποδοχή του κοινού;

Είναι συγκινητική η αποδοχή του κοινού, στο τέλος της παράστασης έρχονται και μας λένε συγχαρητήρια. Αυτή είναι και η επιβράβευση μας.

 

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει ακόμα την παράσταση, ποια συναισθήματα θα λέγατε ότι γεννά σε σχέση με το τραγικό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής;

Έχει μέσα ιστορικά στοιχεία γραμμένα με θεατρικό τρόπο, δηλαδή υπάρχει η δραματουργική επεξεργασία των ιστορικών γεγονότων. Όλα περνάνε με έναν τρόπο εντελώς θεατρικό. Δεν μπορείς να μη συγκινηθείς με όλο αυτό που συνέβη.

Τι είναι αυτό που σας συνδέει προσωπικά με τον ελληνισμό και τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας;

Είχα συγγενείς και μου έχουν εξιστορήσει τις αλήθειες τους. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας που με πονάει ιδιαίτερα γιατί με αγγίζει πολύ. Είναι και ένας σημαντικός λόγος που είπα το ναι σε αυτή τη δουλειά.

Είναι γεγονός ότι όλοι έχουμε συνδέσει και εσάς, αλλά και τον αείμνηστο πατέρα σας Γιώργο Κόρο, με την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Πώς πιστεύετε ότι αντιμετωπίζεται πλέον το είδος αυτό στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία;

Οφείλουμε να σεβαστούμε και να τιμήσουμε την παρακαταθήκη των προγόνων μας. Είναι η ιστορία μας. Είναι η κληρονομιά μας. Είναι η αρχή μας, η βάση μας, αυτό που θα προσφέρουμε στη νέα γενιά. Πρέπει να την προφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε. Να την σεβαστούμε για να μας σεβαστεί.

 

 

Για σας προσωπικά τι σηματοδοτεί η μουσική;

Τα πάντα. Το Άλφα και το Ωμέγα μου. Τη ζωή μου. Την αναπνοή μου. Την ύπαρξη μου. Την ψυχή μου. Την ουσία μου. Δε ζω χωρίς αυτήν. Δεν επικοινωνώ. Δεν ανασαίνω.

 

Ποιο από τα δύο έρχεται σε πρώτη “μοίρα” για σας: η ερμηνεία ή η σύνθεση ενός τραγουδιού;

Και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά. Είχα και έχω την τύχη εκτός από το να τραγουδώ να γράφω και τραγούδια που έχουν τραγουδήσει οι σπουδαιότεροι τραγουδιστές αυτής της χώρας. Πρώτα ξεκίνησα να γράφω τραγούδια και μετά άρχισα να τραγουδάω. Δε μπορώ να ξεχωρίσω ποιο είναι σημαντικότερο. Είναι και τα δύο εξίσου σημαντικά.

Φυσικά έχετε στο ενεργητικό σας σπουδαίες συνεργασίες με ονόματα που έχουν γράψει ιστορία όπως η Μαρινέλλα και ο Τόλης Βοσκόπουλος. Ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που πήρατε από αυτές;

Να είμαι ο εαυτός μου. Να μελετάω. Να μη το βάζω κάτω. Να το κάνω με σεβασμό και αγάπη.

 

 

Τι συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική;

Να το ακολουθήσουν μόνο εάν το αγαπάνε αληθινά. Εάν θέλουν να έχουν διάρκεια πρέπει να μελετάνε, να δουλεύουν, να σέβονται. Μόνο έτσι θα πάνε μπροστά.

 

Σχεδιάζετε κάτι άλλο για το μέλλον;

Ετοιμάζω τον δίσκο μου και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ο φίλος μου Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει σε ένα τραγούδι του δίσκου.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ