Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Άνοιξε τα βιβλία η Λέσχη Ανάγνωσης

Δημοσιεύθηκε

στις


Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής ξεκινά τη φιλαναγνωστική δράση της. Στις 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης η 29η, στη σειρά, συνάντηση της Λέσχης. Τα μέλη ξαναβρέθηκαν με μεγάλη τους χαρά στο γνώριμο και ζεστό χώρο της Λέσχης, αυτή τη φορά για να συζητήσουν επάνω στο βιβλίο του Μ. Καραγάτση «Η Μεγάλη Χίμαιρα», που εκδόθηκε στη τελική αναθεωρημένη μορφή του το 1953. Η πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος το 1936 είχε τον τίτλο Χίμαιρα. Το συντονισμό ανέλαβε η εθελόντρια Εύη Λιναρδή (Βιβλιοθηκονόμος – Εκπαιδευτικός).
Η συζήτηση κράτησε ζωηρό το ενδιαφέρον των μελών της Λέσχης, τα οποία είχαν ήδη διαβάσει το βιβλίο, με τις απόψεις να εναλλάσσονταν μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας.
Από τους κύριους πεζογράφους της Γενιάς του 30, ο Καραγάτσης με αφηγηματική μαεστρία, χρησιμοποιεί τον αρχετυπικό συμβολισμό του μύθου της Χίμαιρας, για να αφηγηθεί την τραγικότητα του ριζικού της Μαρίνας, της κεντρικής του ηρωίδας, αλλά και των πιο κοντινών κι αγαπημένων της προσώπων.
Αναλύθηκαν καίρια θέματα του μυθιστορήματος όπως, μεταξύ άλλων ο συμβολισμός  και η λειτουργία της Χίμαιρας, η γλώσσα, το φως, η θάλασσα οι σκέψεις και τα συναισθήματα. Το βασικό θέμα ήταν το ανεκπλήρωτο της ανθρώπινης ψυχής το οποίο μπορεί να σε οδηγήσει στα άκρα.
Αναφέρεται επίσης ότι, στο πλαίσιο των δράσεων της Λέσχης, τα μέλη προγραμματίζουν επίσκεψη στο  Θέατρο Πορεία όπου η «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη παράσταση σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών.
Στην 1η συνάντηση για φέτος, παρευρέθηκε και ένας απρόσμενος επισκέπτης ο κ. Ευθύμιος Καυκάς, φωτογράφος γνωστός στη πόλη του Ηρακλείου, ο οποίος έχει στη διάθεση του μεγάλο αρχείο με φωτογραφίες από το παλιό Ηράκλειο.
Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης θα πραγματοποιηθεί στις 12.11.2014 και το βιβλίο που επιλέχθηκε είναι του Εντουάρντο Γκαλεάνο (Eduardo Galeano): «Ένας κόσμος ανάποδα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ