NIKOΣ ΜΠΑΜΠΑΛΟΣ: “Επιλέξαμε το πολιτικό κόστος για την ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία”

0

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, κ. Νίκου Μπάμπαλου που δημοσιεύουμε σήμερα.

Ο δήμαρχος απαντά στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παπαδημητρίου αλλά και γενικότερα σε όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση.
Εξηγεί τι σήμαινε η πρόσφατη διεύρυνση της ομάδας διοίκησης και δίνει μία ξεκάθαρη απάντηση για το αν προτίθεται να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε πρόσφατα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παπαδημητρίου, σας άσκησε κριτική – μεταξύ άλλων – για τον τρόπο που αντιμετωπίσατε τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός του Ιουλίου του 2019, σε σχολεία της πόλης αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπιση της σχολικής στέγης. Τι απαντάτε;
Καταλαβαίνω πώς κάποιος, που δεν έχει πρότερη εμπειρία με τη διαχείριση τέτοιων κρίσεων ή δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την κατασκευή έργων τέτοιας σημασίας, θα μπορούσε να έχει αυτές τις απόψεις. Η αλήθεια όμως, είναι πολύ πιο σύνθετη και την καταλαβαίνει κανείς μόνο όταν έχει σαφή γνώση της κατάστασης, όπως άλλωστε την γνωρίζουν οι γονείς των παιδιών, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των τριών σχολείων – 4ου, 5ου Δημοτικού και 1ου Γυμνασίου – με τους οποίους είμαστε σε τακτικότατη επαφή και τους ενημερώνουμε για κάθε μας βήμα.
Εξηγούμαι λοιπόν: το πρόβλημα των σχολείων είναι πιο θεμελιώδες, είναι η παλαιότητά τους. Δυστυχώς είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά σχεδόν όλοι οι δήμοι της χώρας. Πεπαλαιωμένα σχολεία που παρουσιάζουν ζητήματα κάθε χρόνο με απλή χρήση, πόσο μάλλον μετά από ένα σεισμό.
Από την αρχή της θητείας μας έχουμε ξεκινήσει ένα αγώνα δρόμου για να ανακαινίσουμε όσα περισσότερα σχολεία μπορούμε, αφού το κεντρικό κράτος (η ΚΤΥΠ για την ακρίβεια) δεν δείχνει προθέσεις να χτίσει καινούργια. Έχουμε καταφέρει να ανακατασκευάσουμε αρκετά μέσα από προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, όπως δε τόνισα και παραπάνω, αυτή την περίοδο προσθέσαμε ακόμα 8 σχολεία στη σχετική λίστα: πέρα από τα 3 σεισμόπληκτα, επιπλέον τα 13ο Δημοτικό, 6ο Δημοτικό, 3ο Δημοτικό, 9ο Νηπιαγωγείο και 6ο Γυμνάσιο. Έχουμε εξασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις, σε κάποια τα έργα αρχίζουν άμεσα, σε άλλα μέσα στους επόμενους μήνες.
Συγκεκριμένα για τα σεισμόπληκτα: μπορεί σε κάποιους να φαίνεται ότι η διαδικασία καθυστέρησε, κανείς όμως δεν μπορεί να πει ότι αδρανήσαμε. Από την επομένη του σεισμού, κινήσαμε τις διαδικασίες για να γίνει η γνωμάτευση της κατάστασής τους, διαγνώσαμε το πρόβλημα, επιδιορθώσαμε ό,τι μπορούσαμε με τις δικές μας δυνάμεις και καταφέραμε έτσι να μην χαθεί ούτε ημέρα μαθήματος αλλά και να μην ανατραπεί το πρόγραμμα των παιδιών και των οικογενειών τους. Ακολούθως, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την χρηματοδότηση των απαιτούμενων μελετών και των έργων αποκατάστασης.
Θα σας εκμυστηρευτώ κάτι. Θα μπορούσαμε, τον Αύγουστο του 2019 που κάναμε τις δικές μας, πρώτες εργασίες αποκατάστασης να… μπαλώσουμε και τα άλλα προβλήματα, να επέμβουμε και στις σοβαρότερες ζημιές με «πασαλείμματα» και να λένε όλοι «μπράβο δήμαρχε που έφτιαξες τα σχολεία». Δεν επιλέξαμε αυτό τον δρόμο γιατί θα έβαζε σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών μας σε περίπτωση νέου σεισμού. Επιλέξαμε να έχουμε πολιτικό κόστος, όμως, στο τέλος αυτής της περιπέτειας να έχουμε εντελώς ανακαινισμένα σχολεία, να μιλάμε ουσιαστικά για νέα κτίρια, τα οποία θα προσφέρουν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον για τα παιδιά που είναι τώρα μέσα και εκείνα που θα φοιτήσουν σε αυτά τα επόμενα χρόνια.

Οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης σας κατηγορούν για “αυταρχισμό”, κυρίως σε θεσμικά θέματα. Νιώθετε ότι έχετε υποπέσει σε κάποια λάθη που δίνουν αφορμή για τέτοιες κατηγορίες; Και πως εσείς, από την πλευρά σας, σχολιάζετε τη στάση της αντιπολίτευσης;
Νιώθω ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει… συνεχώς επιλέγει να κοσκινίζει.
Ελλείψει προτάσεων για το καλό της πόλης αλλά και γόνιμης κριτικής για θέματα ουσίας, η αντιπολίτευση από μερίδα των παρατάξεων γίνεται συνεχώς επί της διαδικασίας.
Δηλαδή, πώς συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει, με ποιους συνεδριάζει κτλ.
Την στιγμή που η Κοινωνία και οι πολίτες ζητούν από εμάς λύσεις για την δύσκολη καθημερινότητα που περνάνε, την στιγμή που στην Αττική τα κρούσματα έκαναν και κάνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, την στιγμή που όλοι πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα θετικής ενέργειας στον τόπο μας, να βάλουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας να ξεπεράσουμε την πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία στις οικογένειες μας, στην αγορά, στην Οικονομία της χώρας και συνεπώς σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά… νομίζω ότι δεν είναι μέγα θέμα αυτό που προσπαθούν να αναδείξουν «κάποιοι»… το γιατί  το ΔΣ δεν συνεδριάζει δια ζώσης.  Νομίζω ότι κάποιοι δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Καμία επαφή με τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες για συνεργασία και αποτελεσματικότητα.
Δεν θέλω να κάνω χαρακτηρισμούς. Δεν το έκανα ποτέ, πολύ περισσότερο δεν θα το κάνω τώρα που οι δημότες θέλουν από όλους εμάς να είμαστε χρήσιμοι & αποτελεσματικοί.
Αφήνω την αντιπολίτευση να κριθεί από τους δημότες… Όμως θα μου επιτρέψετε εδώ να πω ότι μπορεί η αντιπολίτευση να συνεχίζει να χρησιμοποιεί  χαρακτηρισμούς και ένα σωρό άλλες μεθόδους τώρα και προεκλογικά… είναι γνωστά όμως σε όλους μας μετά τις εκλογές πια ήταν τα αποτελέσματα αυτών των τακτικισμών.
Ο κόσμος έβγαλε τα συμπεράσματά του.  Ψήφισε και έδειξε στον καθένα μας την προτίμηση του. Έδωσε στον καθένα μας – με τη δύναμη της ψήφου του-  τον ρόλο που θέλει να διαδραματίζει στα δρώμενα της πόλης μας, το Ηράκλειο.
Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα…

Οι συνεχόμενες εκλογικές σας επιτυχίες και οι δημόσιες τοποθετήσεις σας για θέματα εκτός τοπικού ενδιαφέροντος έδωσαν τροφή στα σενάρια ενδεχόμενης μεταπήδησής σας στην κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι ανεπίκαιρα σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή έχουν κάποια βάση;
Δευτέρα έως Σάββατο, συχνά και Κυριακή, ξυπνάω πολύ πρωί. 6.30 είμαι ήδη στον δρόμο, να πιω τον πρώτο καφέ της ημέρας έξω στην πόλη, να μιλήσω με τους πολίτες που πάνε στις δουλειές τους, να ακολουθήσω τα πληρώματα της καθαριότητας, να περάσω από τα έργα που κάνουμε την εκάστοτε εποχή, να κάνω μια βόλτα από τα σχολεία πριν το πρώτο κουδούνι. Ακολούθως, θα φτάσω στο δημαρχείο για τις συναντήσεις της ημέρας, με τους συνεργάτες μου στην δημοτική αρχή ή στις υπηρεσίες του Δήμου, με ανθρώπους που θα έρθουν να συζητήσουμε τα θέματά τους, με παράγοντες που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε περισσότερα για την πόλη. Θα βγω έξω, συνήθως με προορισμό κάποιο υπουργείο, την Περιφέρεια κτλ για να διεκδικήσουμε λύσεις και προγράμματα, ενώ αργά το μεσημέρι, αντίστροφη πορεία προς το σπίτι με στάση πάλι σε ό,τι «τρέχει», συχνά σε αυτοψία προβλημάτων. Λίγη ξεκούραση και πάλι έξω στην πόλη να δω τον εμπορικό κόσμο, τα παιδιά που αθλούνται, τη νεολαία που κάνει τη βόλτα της, τους ηλικιωμένους στα καφενεία.
Εάν μου πείτε να τα αλλάξω όλα αυτά με μια άλλη θέση: βουλευτική έδρα ή ο,τιδήποτε άλλο, η απάντηση είναι κατηγορηματικά «όχι».
Αγαπώ την πόλη μου… Αγαπώ το Ηράκλειο και θέλω να είναι μια πόλη που μας αξίζει να την ζούμε κάθε μέρα… είναι η ζωή μου, το μεράκι μου, η ευχαρίστησή μου. Να ζω στην πόλη μου και να δουλεύω για αυτή.
Θα συμβάλω λοιπόν με όλες μου τις δυνάμεις ώστε η πόλη που αγαπώ να γίνει καλύτερη από ό,τι την βρήκαμε εμείς που γεννηθήκαμε στο Ηράκλειο και να την παραδώσουμε ομορφότερη και πιο λειτουργική στα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Μένω Ηράκλειο, Είμαι Ηράκλειο, Δουλεύουμε όλοι μαζί για το Ηράκλειο.
Για την πόλη που αξίζει να προσπαθούμε να την κάνουμε καλύτερη.
Για το Ηράκλειο που αξίζει να ζεις.

Στην ανακοίνωση της νέας ομάδας διοίκησης είδαμε πρόσωπα που προέρχονται από άλλες παρατάξεις. Τι σηματοδοτούν αυτές οι συνεργασίες για την παράταξη που ηγείστε;
Σε αντίθεση με την παραπάνω εικόνα, υπάρχουν και Δημοτικοί Σύμβουλοι που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των καιρών, την ανάγκη για συσπείρωση και συνδυασμό απόψεων, θέλουν να προσφέρουν έργο ουσίας και όχι να αναλωθούν σε τακτικισμούς και  κορώνες.
Εμείς έχουμε πει από την πρώτη ημέρα μετά τις δημοτικές εκλογές ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όποιον έχει πραγματικά  θέσει σε προτεραιότητα το καλό της πόλης και των δημοτών και όχι την προσωπική του ατζέντα.
Και αυτό είναι κάτι που ισχύει αμφίδρομα: όποιος έχει σκοπό να προωθήσει την δική του ατζέντα και νοιάζεται μόνο για την προσωπική του πολιτική ανέλιξη ΔΕΝ έχει θέση στην δημοτική μας ομάδα.
Χαίρομαι διότι είναι περισσότεροι αυτοί που διάλεξαν τον πρώτο δρόμο, αυτόν της προσφοράς στην πόλη και τους πολίτες. Τώρα, με την «Κοινωνική Συμμαχία», με το κάλεσμα για ενότητα απέναντι στην κρίση της πανδημίας, πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλοι που δείχνουν ότι δεν τους εκφράζει η στείρα αντιπολίτευση, αλλά θέλουν να προσφέρουν στον Δήμο. Όλοι καλοδεχούμενοι.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.