Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Περίπου 500 παρεμβάσεις προωθεί η Περιφέρεια Αττικής μέσα από τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους

Δημοσιεύθηκε

στις

Στόχος τα μεγάλα έργα και το 2013

Στον γνώριμο δρόμο της χρηματοδότησης μεγάλων και σημαντικών παρεμβάσεων στην Αττική θα προχωρήσει η Περιφέρεια Αττικής και την επόμενη χρονιά, εντάσσοντας κοντά στα 500 έργα (που είτε συνεχίζονται, είτε αποτελούν νέες δράσεις) στον Προϋπολογισμό του 2013, όπως αυτός ψηφίστηκε από την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, 665 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονται από την ορθή αξιοποίηση όλων των πηγών χρηματοδότησης, όπως το αποθεματικό των 300 εκατομμυρίων ευρώ της Περιφέρειας και το ΕΣΠΑ, κατευθύνονται σε έργα ανάπτυξης, «προσανατολισμένα κυρίως στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της Αττικής», όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης, κ. Γιάννης Σγουρός. Πρόκειται για συνολικά 495 έργα και δράσεις βασικών υποδομών, όπως στερεά και υγρά απόβλητα, αντιπλημμυρικά έργα, αθλητικά έργα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, αστικές αναπλάσεις, «έργα που εξασφαλίζουν την ασφάλεια του οδικού δικτύου, αλλά και δράσεις ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων», όπως τονίζει ο κ. Σγουρός.
Τα εν λόγω έργα και δράσεις λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και των 8 Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής και τους δήμους τους. Αναλύοντας την εικόνα για την οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Αττικής, ο Περιφερειάρχης σχολίασε ότι είναι ίσως ο μοναδικός δημόσιος οργανισμός που δεν έχει ούτε ελλείμματα, ούτε χρέη, «παρά τις εξοντωτικές περικοπές των πόρων της κατά 60% που έρχονται αιφνιδιαστικά, ανατρέποντας κάθε προγραμματισμό». Αναφέρθηκε δε , στις οικονομικές υποχρεώσεις της Κεντρικής Διοίκησης που επωμίζεται η Περιφέρεια Αττικής, όπως το κόστος για τη μεταφορά μαθητών και οι αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων της Ρικομέξ. Παράλληλα, ο κύριος Σγουρός υπογράμμισε τη συστηματική προσπάθεια της Περιφέρειας να κερδίσει το στοίχημα της απορρόφησης του ΕΣΠΑ , όπως αποτυπώνεται από τις εντάξεις 95 νέων έργων προϋπολογισμού 414,5 εκατομμυρίων Ευρώ στο ΠΕΠ Αττικής, από την 1η Ιουλίου του 2011, οπότε και ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισής του.

• Αναλυτικά τα έργα
Τα παραπάνω 495 έργα του 2013 αναλύονται ως εξής: 372 έργα από ιδίους πόρους (190.242.096 ευρώ), 41 έργα από το ΕΣΠΑ (398.923.091 ευρώ), 76 έργα από εθνικούς πόρους (62.264 .656 ευρώ). Από αυτά, ενταγμένα είναι έργα κόστους 82,9 εκατ. ευρώ, σε εξέλιξη 35,9 εκατ., ολοκληρωμένα 5,1 εκατ., δημοπρατημένα 39,5 εκατ., προκηρυχθέντα 21,6 εκατ., ενώ τα νέα έργα θα αποσπάσουν 7,6 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό. 

• Οι θέσεις της  Αντιπολίτευσης
Ο επικεφαλής της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ-ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, κ. Βασίλης Κικίλιας, καταλόγισε αργούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να χάνεται ο αναπτυξιακός ρόλος της Περιφέρειας Αττικής κι ότι το αποθεματικό που υπάρχει μεταφέρεται από χρόνο σε χρόνο, χωρίς να αξιοποιείται. Η εκπρόσωπος της παράταξης ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, κα Έρη Κωνσταντάκου, τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής όχι μόνο δεν μπορεί να καλύψει το συνολικό έλλειμμα και την οδυνηρή απουσία κοινωνικής αλληλεγγύης υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων, αλλά δεν κάνει και τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση. Η εκπρόσωπος της παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, κα Αλεξάνδρα Μπαλού, υποστήριξε ότι «ο Καλλικράτης είναι στενός κορσές που ξεζουμίζει τον εργαζόμενο», ότι «τα βασικά έργα υποδομών δεν πρόκειται να υλοποιηθούν», ενώ «ο προϋπολογισμός κινείται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση συνεισφέροντας και επιτείνοντας τη χρεωκοπία του λαού». Ο κ. Χαράλαμπος Καραθάνος από την παράταξη ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό πιο μαζεμένο, πρακτικό και ουσιαστικό σε σχέση με τον περσινό, με την παρατήρηση όμως ότι «πρέπει να πάρουμε περισσότερες πρωτοβουλίες» και τόνισε ότι «θέλουμε λίγο πιο θετική την παρουσία της Περιφέρειας, ειδικά στις τοπικές κοινωνίες». Η εκπρόσωπος της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, κα Ερμιόνη Κυπριανίδου, καταψήφισε τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου και ότι οδηγεί στη μη εκπλήρωση των στόχων, με αποτέλεσμα οι πολίτες της ΠεριφέρειαςΑττικής να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την παροχή υπηρεσιών. Ο κ. Γιώργος Δημαράς από την παράταξη ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ τόνισε ότι δεν υπάρχουν οικολογικές δράσεις στον προϋπολογισμό και ουσιαστικές μειώσεις στις λειτουργικές δαπάνες της Περιφέρειας και πρότεινε η Περιφέρεια Αττικής να αποκτήσει δικά της κτήρια. Ο κ. Δημήτρης Βαρελάς, εκπρόσωπος της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ, επικρότησε την προσπάθεια να στηριχθούν οι Δήμοι μέσα από τα έργα, τη χρηστή διαχείριση και την προσπάθεια για συγκράτηση δαπανών. Θεωρεί όμως ότι υπάρχουν μεγάλες παραλείψεις που δεν επιτρέπουν στην παράταξή του να υπερψηφίσει. Ο κ.  Άγγελος Χάγιος καταψήφισε τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι απουσιάζουν η κοινωνική και προνοιακή κατεύθυνση και η κοινωνική πολιτική. Ο κ. Χρήστος Καπάταης τόνισε ότι με την απουσία του κοινωνικού κράτους ένα μεγάλο κομμάτι θα πέσει στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρότεινε την τροποποίηση κωδικών του προϋπολογισμού, αλλά και την αγορά κτηρίων, ώστε να δημιουργηθεί ένας κοινωνικός κουμπαράς που θα καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας που δεν καλύπτει η κεντρική διοίκηση.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ