Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“2021: Μια χρονιά που τα είχε όλα”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο.Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ και Πολιτευτή ΝΔ, Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών

Το 2021 φεύγει, μια χρονιά που το χαρακτηριστικό της ήταν και πάλι η πανδημία. Όμως έγιναν βήματα θετικά. Οι εμβολιασμοί και η γνώση, μας επέτρεψαν να γιορτάσουμε μαζί ή σχεδόν μαζί, μια κι εφέτος δεν βρισκόμασταν σε lockdown. Από την άλλη όμως, σχεδόν σε κάθε οικογένεια υπήρχαν μέλη της που νοσούσαν, οπότε υποχρεωτικά θα έπρεπε να παραμείνουν σε καραντίνα, από μία νέα μετάλλαξη που έκανε την εμφάνισή της εκεί που νιώθαμε πιο κοντά από ποτέ ότι επιστρέφαμε στην κανόνικότητά μας και ότι η πανδημία αρχίζει να είναι ελεγχόμενη. Η μετάλλαξη Όμικρον ανέτρεψε όλες μας τις προσδοκίες, αφού η αύξηση των κρουσμάτων είναι της τάξεως του 200% έως 300%, με τα κρούσματα να φτάνουν κοντά στις 20.000. Η μετάλλαξη Όμικρον κάνει την επέλασή της σε όλο τον κόσμο. Η μία χώρα μετά την άλλη παίρνει νέα μέτρα ή μέτρα που μας πάνε πίσω στην περασμένη χρονιά, με την εστίαση και τα βραδινά κέντρα διασκέδασης πάλι να πρωταγωνιστούν.

Καθημερινά γίναμε μάρτυρες πολιτικών αντιπαραθέσεων με όχημα την πανδημία, ενισχύοντας την ανασφάλεια των πολιτών και στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα. Τα αντιεμβολιαστικά κινήματα δεν είναι άμοιρα ευθυνών για την κατάσταση που βρισκόμαστε. Θεωρίες συνωμοσίας, θρησκοληψίας είναι οι κύριοι υπαίτιοι των μεγάλων αριθμών θανάτων που καταγράφονται σε σημείο να ξεκληρίζονται ολόκληρες οικογένειες.

Παρότι δύο μητροπολίτες πέθαναν από κορωνοϊό και έχουν προσβληθεί ακόμα πολλοί, παραμένουν αρκετοί ιεράρχες που είναι πολέμιοι των εμβολίων μπερδεύοντας τον ρόλο τους. Μπήκαν στα χωράφια των ιατρών, αποκτώντας γνώμη για τις μάσκες, τα φάρμακα και κυρίως το εμβόλιο, αποθαρρύνοντας το ποίμνιό τους να εμβολιαστεί, με σοβαρότατες συνέπειες. Το παράδοξο που υπάρχει με την Εκκλησία είναι ότι ενώ η ηγεσία της έχει συνεργαστεί έως τώρα καλά με την Πολιτεία, ο κατώτερος κλήρος και κυρίως όσο απομακρυνόμαστε από την Αθήνα, συνεχίζει να στηρίζει τις θεωρίες συνωμοσίας με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται εκρηκτική.

2021-μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από βίαια, αποτρόπαια εγκλήματα κατά γυναικών και κοριτσιών, δημιουργώντας την εύλογη απορία, γιατί τώρα; Έπαιξε η πανδημία-ο εγκλεισμός κάποιο ρόλο σε αυτό; Έρευνες γίνονται, απαντήσεις ίσως δοθούν, η αλήθεια όμως είναι ότι είχαμε κατακόρυφη αύξηση γυναικοκτονιών. Την ίδια στιγμή οι γυναίκες αποφασίζουν να μιλήσουν με το όνομά τους για όλα και να καταγγείλουν την οποιαδήποτε παρενόχληση, είτε αυτή συντελείται στο οικογενειακό περιβάλλον, είτε στον επαγγελματικό στίβο.

Μετά το παγκόσμιο φαινόμενο της πανδημίας, έκανε την εμφάνισή της η παγκόσμια «ακρίβεια». Ακρίβεια στην ενέργεια, το πετρέλαιο με αποτέλεσμα να επιφέρουν άνοδο των τιμών σε όλα τα προϊόντα. Οι κυβερνήσεις κλήθηκαν να δώσουν λύσεις για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, ώστε να μη προκληθεί μια νέα οικονομική κρίση.

Τέλος, η κλιματική αλλαγή έγινε αισθητή σε όλους μας. Βιώσαμε καύσωνα χωρίς προηγούμενο, φωτιές που δεν έλεγαν να σβήσουν, με τη μανία της πύρινης λαίλαπας να καίει μερόνυχτα, πλημμύρες που παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους. Η χρονιά που έρχεται ας είναι μια χρονιά αγάπης με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ