Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Χρέος να συμπληρώσουμε το κενό στον σύγχρονο πολιτικό χάρτη” – Άρθρο του Ανδρέα Λοβέρδου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Βουλευτή Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ

Την εικόνα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ η Νέα Δημοκρατία θέλησε να την παρουσιάσει δήθεν γεμάτη βεβαιότητα και αυτοπεποίθηση. Μετά από ένα δύσκολο δίμηνο, όπου έγιναν φανερές οι αδυναμίες της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και οι ελλείψεις του επιτελικού κράτους, ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να δώσει μια παράσταση ισχύος και το επιχείρησε.

Αυτή η επικοινωνιακή αυταρέσκεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πατάει ουσιαστικά πάνω στην έλλειψη αντιπάλων. Η κακής ποιότητας αντιπολίτευση είναι ο καλύτερος σύμμαχός της στις δυσκολίες και τις αστοχίες της. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που συνήθισαν τα τελευταία χρόνια, όταν καιροσκοπικά με λαϊκισμό και δημαγωγία ανέβηκαν στην εξουσία. Χωρίς πλέον κανένα αριστερό άλλοθι μετά τη διακυβέρνησή τους και με πλήρη αδυναμία και αδιαφορία να αντιληφθούν με σύγχρονους όρους το τί είναι προοδευτικό, ασκούν μια αντιπολίτευση που ουσιαστικά πριμοδοτεί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Με τον αντιπαραγωγικό, οξύ και διχαστικό λόγο τους, αγκιστρωμένο στο παρελθόν, αποτελούν το καλύτερο αποκούμπι της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν γίνει οι ίδιοι η καλύτερη εγγύηση της πολιτικής υπεροχής της κυβέρνησης. Ουσιαστικά για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά πολιτικά χρονικά ζούμε τη «Δημοκρατία του ενός κόμματος». Γνωρίζοντάς το αυτό ο πρωθυπουργός, δεν δίστασε να εκφέρει απειλητικό – στην ουσία του – λόγο για τις επόμενες εκλογές και να θέσει με περισσή αυτοπεποίθηση ως εκλογικό του στόχο την αυτοδυναμία.

Σε αυτή τη συνθήκη του ανισοβαρούς δικομματισμού, μόνο το ΠΑΣΟΚ και οι δυνάμεις που το συντροφεύουν στο ΚΙΝΑΛ μπορούν να σταθούν απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση. Όχι όμως ως ένα παρωχημένο κόμμα που συναγωνίζεται τον αυθεντικά παρωχημένο ΣΥΡΙΖΑ στους αφορισμούς και την ένταση αλλά ως δύναμη εξουσίας. Δεν υπάρχει κάτι να αντιγράψουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον υπαρξιακό μας δηλαδή αντίπαλο, μόνο να αποφύγουμε έχουμε για να πολεμήσουμε με αξιώσεις τον ιδεολογικό μας αντίπαλο που είναι η Νέα Δημοκρατία.

Η δική μας αντιπολίτευση ως ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αναπαράγει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει στο ύφος και στο περιεχόμενο να γίνει ταυτοχρόνως πολιτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Με σύγχρονο πολιτικό λόγο, τεκμηριωμένη κριτική και πάνω από όλα κυβερνητική στόχευση. Δεν μας ταιριάζει ο ρόλος του εκλογικά τρίτου ούτε είμαστε λέσχη πολιτικής νοσταλγίας. Δεν καταφεύγουμε στην κληρονομιά μας για να δικαιολογήσουμε την ύπαρξή μας αλλά για να χτίσουμε πολιτικά το αύριο του τόπου. Με άξονές μας τον πατριωτισμό, τις δημοκρατικές αρχές και την προοδευτική παράδοση της σοσιαλδημοκρατίας. Γιατί οι σοσιαλδημοκράτες υπήρξαμε πάντοτε οι οδηγοί των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Σε όλη την Ευρώπη είμαστε εκείνοι που έχουμε τις νέες απαντήσεις στις νέες προκλήσεις. Αυτή είναι η ουσία του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Είμαστε το πολιτικό παράδειγμα και όχι οι μιμητές άλλων. Γι’ αυτό και έχουμε χρέος να συμπληρώσουμε το κενό στον σύγχρονο πολιτικό χάρτη, εμείς δηλαδή να αποτελέσουμε τον προοδευτικό πρωταγωνιστή που μέχρι στιγμής αναζητείται.

Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι η απαρχή για αυτή την πορεία. Η απαρχή για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού υπέρ των δυνάμεων του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού πατριωτισμού. Απαιτείται για αυτό η ριζική αλλαγή της στρατηγικής μας ως ΠΑΣΟΚ. Οφείλουμε να περάσουμε από τη φοβική αυτοτέλεια και την περιχαράκωση στην ενεργοποίηση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και την πολιτική μας ισχυροποίηση.

Ο υπερδιπλασιασμός των ποσοστών μας  είναι η πρώτη και απαραίτητη συνθήκη, το τονίζω σε κάθε ευκαιρία. Περιοδεύω σε κάθε γωνιά της χώρας για να κάνουμε τη θετική ανατροπή με την Πράσινη Επανάσταση. Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται.

Μόνο από την ολική επαναφορά με το ΠΑΣΟΚ θα χάσει η Νέα Δημοκρατία το πλεονέκτημα που της προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.   Αυτή την ανατροπή συσχετισμών υπέρ των προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τη κάνει. Και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται η παράταξή μας να γίνει κόμμα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό. Τρεις μεγάλες αλλαγές προτείνω προς την κατεύθυνση αυτή: αλλαγή ηγεσίας, αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή θέσεων στα ζητήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας του πολίτη και του ριζοσπαστικού μετασχηματισμού του κράτους. Σε κάθε άλλη περίπτωση απλώς θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη να αλωνίζει ανενόχλητος στον χώρο του κέντρου και τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί αλώβητη την πολιτική της υπεροχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ