Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στους ακρίτες μας”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας και Βουλευτή Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών

Η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει παντού. Η εμβέλεια των κρατικών υπηρεσιών δεν πρέπει να… μειώνεται ανάλογα με την απόσταση από το κέντρο της επικράτειας αλλά να είναι έντονη και αποτελεσματική, παντού. Το κράτος που ενδιαφέρεται για τους πολίτες πρέπει να εξασφαλίζει ποιοτικές υπηρεσίες τόσο στην πρωτεύουσά του όσο και στην περιφέρεια.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει το ενδιαφέρον της για τους πολίτες που ζουν στην περιφέρεια και ειδικά για τους ακρίτες μας με μια σειρά από έργα. Ένα από αυτά είναι η Μονάδας Τηλεψυχιατρικής που πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάσαμε στην Σύμη.

Η ανάπτυξη Μονάδας Τηλεψυχιατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνησή μας δεν ξεχνά ποτέ την ακριτική Ελλάδα.

Με αυτή τη Μονάδα Τηλεψυχιατρικής θα παρέχονται άμεσα ποιοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στους κατοίκους του νησιού, χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις, μέσω της χρήσης διαδικτύου, από εξειδικευμένους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία της covid-19 δεν αποτέλεσε μια μεγάλη δοκιμασία μόνο για τη σωματική υγεία των πολιτών. Η ψυχική υγεία του πληθυσμού δοκιμάστηκε έντονα από το αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου που προκάλεσε αυτή η παγκόσμια απειλή, από τα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά έλαβαν τα κράτη για να προστατεύσουν τους πολίτες και από το αίσθημα της απομόνωσης που βίωσαν πολλοί λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που έπρεπε να ακολουθηθούν για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Γι’ αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία η ίδρυση μονάδων Τηλεψυχιατρικής σε διάφορα σημεία της χώρας. Στόχος αυτών των έργων είναι η ποιοτική και αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών Ψυχικής Υγείας σε ενήλικες, παιδιά και έφηβους κατοίκους απομακρυσμένων νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Η Μονάδα Τηλεψυχιατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης, υπό τη μορφή ολοκληρωμένου ψηφιακού εξωτερικού ιατρείου, θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους του νησιού να λαμβάνουν, πέραν της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, υπηρεσίες εκτίμησης και διάγνωσης των ασθενών, τακτικής παρακολούθησής τους, συνταγογράφησης φαρμάκων, αντιμετώπισης οξέων περιστατικών, καθώς και υπηρεσίες έκδοσης πιστοποιητικών. Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται όλο το 24ωρο, επτά (7) ημέρες την εβδομάδα. Το έργο υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «ΚΛΙΜΑΚΑ».

Στο δύσκολο αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και στο δρόμο μετά, είμαστε όλοι μαζί για να επανέλθουμε με ασφάλεια στην κανονικότητα, υποστηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις τον Άνθρωπο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ