Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα πρέπει να μάθει να μοιράζεται στην Ανατολική Μεσόγειο»

0

Συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι TRT Haber έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας για την κατάσταση στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάνει «μαθήματα» συμβιβασμού στην Αθήνα λέγοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την Ελλάδα, υπό τον όρο όμως η Ελλάδα «να συμβιβαστεί και να μάθει να μοιράζεται την ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι: «Υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθούν οι σχέσεις μας με την Ελλάδα. Μετά την κρίση των Ιμίων υπήρξε μία διαδικασία με την οποία συζητήθηκαν κυριαρχικά ζητήματα στο Αιγαίο. Συνεχίσαμε σε αυτή την πορεία και όταν γίναμε κυβέρνηση».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα: «Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα. Τα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα έχουν γίνει υπερεθνικιστικά. Συμφωνήσαμε να ξεκινήσει πάλι ο διάλογος με τον νέο πρωθυπουργό», ενώ συνέχισε λέγοντας: «H Ελλάδα με τους ελληνοκυπρίους προσπάθησαν να εξαιρέσουν την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε. Όμως λέμε στην Ελλάδα: “μπορούμε να συμφωνήσουμε αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε στην ανατολική Μεσόγειο. Όμως αν συνεχίσετε να σφετερίζεστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσουμε αυτά τα βήματα”». «Χωρίς ένταση εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τέτοια βήματα. Όμως περιμένουμε ειλικρίνεια και από την απέναντι πλευρά», συμπλήρωσε.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.