Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τσίπρας σε στενωπό: Ψάχνει στρατηγική & βάζει στον «πάγο» τον ανασχηματισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αναζήτηση αντιπολιτευτικής γραμμής βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα, να βάζει για την ώρα τουλάχιστον στον «πάγο» τις όποιες αλλαγές είχε στο μυαλό του για την κομματική ιεραρχία.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην Κουμουνδούρου, λένε με νόημα ότι οι δραματικές εξελίξεις με τον κορονοϊό ανέτρεψαν τα σχέδιά του για τον μετασχηματισμό του κόμματος.
Το συνέδριο που θα γινόταν το Μάιο αναβλήθηκε και είναι άγνωστο το πότε και εάν θα γίνει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ιδεολογική φυσιογνωμία του  ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή.
Ακολούθησε η σφοδρή κυβερνητική επίθεση σε κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς και η Όλγα Γεροβασίλη για τη Novartis και το Μάτι αντίστοιχα, που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ με την πλάτη στον τοίχο.
Οι εισηγήσεις που είχε δεχτεί ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει σε αλλαγές που αφορούσαν κυρίως στους τομεάρχες, προκειμένου να δώσει την αίσθηση ότι κάνει μια νέα αρχή, παραπέμφθηκαν στις καλένδες.
Στην παρούσα φάση άπαντες αντιλαμβάνονται πως αυτό που προέχει είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση, αλλά και η ενιαία αντιμετώπιση της  επίθεσης που έχει εξαπολύσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι φωνές που ζητούσαν αλλαγές με το επιχείρημα ότι «η ομάδα δεν τραβάει», έχουν τεθεί στο περιθώριο, κάτι που σημαίνει ότι κ. Τσίπρας θέλοντας και μη θα πορευτεί με τα ίδια πρόσωπα.
Κοινό μυστικό είναι ότι προτεραιότητα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση είναι να επιτευχθεί η μέγιστη συσπείρωση και το κόμμα να πορευτεί ενωμένο.
Η πρόσφατη παρέμβασή του στη Βουλή, για τον Δ. Παπαγγελόπουλο και ενώ η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είχε χτυπήσει κόκκινο, έδειξε ότι απευθυνόταν περισσότερο προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας δούμε δύο χαρακτηριστικές αναφορές του:

  • «Ποια ενότητα επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης όταν ενάμιση μήνα τώρα έχει ξεκινήσει με δική του ευθύνη αυτό το γαϊτανάκι σπίλωσης, συκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων;»
  • «Ποια ενότητα όταν με δική του επιλογή έχει οδηγήσει με σχέδιο την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο;»

Ηθικό πλεονέκτημα
Ο κ. Τσίπρας έχει συνειδητοποιήσει ότι η στρατηγική της Ν.Δ. έχει μια πολύ συγκεκριμένη στόχευση που δεν είναι άλλη από το να καταρρίψει το ηθικό πλεονέκτημα  του ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη που ανήκουν στο προεδρικό μπλοκ, υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι το ενορχηστρωμένο σχέδιο συκοφάντησης θα πέσει στο κενό με κοινή γραμμή όλων των στελεχών.
Από την άλλη βέβαια είναι ηλίου φαεινότερο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον σε θέση άμυνας και οφείλει να αντιδράσει άμεσα, εάν θέλει να κερδίσει εκ νέου την ηγεμονία στην κοινωνία.

Οι εκλογές
Στο παρασκήνιο πάντως λέγεται πως ούτε το Σεπτέμβριο είναι ο κατάλληλος χρόνος για αλλαγές, με το σκεπτικό ότι έτσι όπως είναι οι εξελίξεις ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Άλλοι πάλι λένε ότι πρέπει πρώτα να κάνει ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης και μετά ο κ. Τσίπρας να κάνει τις δικές του αλλαγές σε τομεάρχες που θα αντιμετωπίσουν τους υπουργούς της κυβέρνησης.
Πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η ένδεια στελεχών, είναι αυτή που υποχρεώνει τον κ. Τσίπρα στο να μην κάνει τις αναγκαίες τομές στον κομματικό μηχανισμό.
Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως εδραιώνεται η πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα στελεχών, που δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κίνημα με απήχηση στην κοινωνία.

Restart
Το ερώτημα που θέτουν πλέον οι περισσότεροι είναι εάν μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει το έναυσμα για ένα restart, που θα βγάλει το κόμμα από το σημερινό του τέλμα.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να ξαναμπεί στο παιχνίδι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο τομέας της οικονομίας, με το σκεπτικό ότι από το φθινόπωρο οι εξελίξεις θα είναι πολύ δύσκολες.
Ασφαλής απάντηση δεν υπάρχει καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν τον Κ. Μητσοτάκη ως τον απόλυτο κυρίαρχο, λόγω των στρατηγικών του επιλογών στην πανδημία και τα ελληνοτουρκικά.

Δύσκολος Σεπτέμβριος
Από την άλλη βέβαια, ο πολιτικός χρόνος είναι τελείως διαφορετικός από τον πραγματικό και η ανατροπή μπορεί να έρθει από τη μια στιγμή στην άλλη, εάν υπάρχει σχέδιο ουσίας για έξοδο από την κρίση.
Εδώ φαίνεται να είναι και το μεγάλο πρόβλημα του κ. Τσίπρα, καθώς δεν μπορεί να δημιουργήσει γεγονότα που θα βγάλουν τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή στασιμότητα.
Ο Σεπτέμβριος δείχνει να είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας για τον τέως πρωθυπουργό που θα κληθεί να σπάσει αβγά προκειμένου να μην βρεθεί για άλλη μια φορά σε αδιέξοδο.
Οι έως τώρα πρωτοβουλίες που έχει πάρει δεν του έχουν βγει, κάτι που γίνεται σαφές από το γεγονός ότι οι «κομματικοί» που δεν διαθέτουν δυναμική στην κοινωνία συνεχίζουν να ακούγονται περισσότερο από τους «προεδρικούς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ