Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Το χρονικό των παρακολουθήσεων: Από την καταγγελία Κουκάκη, στη μήνυση Ανδρουλάκη και τις παραιτήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα – Το χρονικό της υπόθεσης των παρακολουθήσεων

Πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει η υπόθεση των παρακολουθήσεων που ήρθε στην επιφάνεια.

Αρχικά, η καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και στη συνέχεια η μήνυση βόμβα του Νίκου Ανδρουλάκη, προκάλεσαν ένα ντόμινο αντιδράσεων, που δημιούργησαν τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό.

Ακολουθεί το χρονικό των καταιγιστικών εξελίξεων -όπως διαμορφώθηκαν πλέον- στην υπόθεση των υποκλοπών:

2/08/20 : Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης καταγγέλλει ότι το τηλέφωνο του παρακολουθείται και απευθύνεται στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Ακολουθεί, μετά αρκετούς μήνες, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με στόχο να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η παράνομη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου.

20/05/22: Η Google σε ανάρτηση της, αποκαλύπτει ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πωληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα, εδώ.

26/7/2022: Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποκάλυψε απόπειρα παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του με το λογισμικό παρακολούθησης Predator, που -όπως κατήγγειλε- «φυτεύτηκε» στο κινητό του.

27/7/2022: Διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται ιδιαίτερα με τη μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με την απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του. Eίναι χαρακτηριστικό ότι Reuters, Politico Brussels, Euractiv, -μεταξύ άλλων- αναφέρονται με εκτενή άρθρα τους στην υπόθεση.

28/7/2022: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, με αφορμή την υπόθεση απόπειρας παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και παράλληλα, ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ταχύτερο δυνατόν. Ανάλογο αίτημα υπήρξε και από τον ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

28/7/22: Ο Θ. Κουκάκης καταθέτει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με την οποία ζητάει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι η ελληνική νομοθεσία που διέπει την άρση απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας (4790/2021) παραβιάζει το άρθρο 8 της Σύμβασης και συγκεκριμένα το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ιδιωτική του ζωή.

29/07/22: Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης, υποστηρίζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο και για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη.

01/08/22: Η κυβέρνηση -δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου- επιμένει ότι έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης των υποκλοπών.

5/8/2022: Ντόμινο» εξελίξεων προκάλεσε το ζήτημα των παρακολουθήσεων που κατήγγειλαν αρχικά ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης και εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς παραιτήθηκαν ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ