Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Τα τελευταία λεπτά του αγώνα”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι μεγάλες ομάδες, αυτές που λέγεται σύμφωνα με την ποδοσφαιρική ορολογία ότι έχουν «βαριές» φανέλες, φαίνονται στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Δεν αποθαρρύνονται, δεν αποσυντονίζονται, δεν κάμπτεται το αγωνιστικό τους φρόνημα και προσέχουν πολλές περισσότερες λεπτομέρειες του ματς από τις ομάδες που έχουν χαμηλότερο δυναμικό και ειδικό αγωνιστικό «βάρος».

Οι Έλληνες, ως λαός, έχουμε πάρα πολύ βαριά φανέλα και ιστορία. Ο πολιτισμός μας, η ορθόδοξη παράδοσή μας και οι επιδόσεις μας σε μία σειρά από τομείς – με βασικότερο όλων εκείνον του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και στην αξιοπρέπεια των άλλων – μας κατατάσσουν τουλάχιστον στους διακριθέντες της παγκόσμιας ιστορίας. Δεν πρέπει στην μάχη με τον αόρατο εχθρό της πανδημίας να κάνουμε πίσω στα τελευταία λεπτά αυτού του αγώνα. Όπως λένε όλες οι σχετικές μελέτες που έχουν γίνει για τον αντίκτυπο που έχει αφήσει σε όλες πτυχές του συλλογικού βίου ο κορωνοϊός, οι λαοί νιώθουν έντονη την κόπωση αλλά και την δυσφορία από τα πάσης φύσεως περιοριστικά μέτρα, τα οποία λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για να προστατεύσουν την ζωή των πολιτών.

Ο διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κ. Χανς Κλούγκε στις 6 Οκτωβρίου δήλωσε ότι σε δημοσκοπήσεις φάνηκε ότι «η κόπωση των ερωτηθέντων αυξάνει […] εκτιμούμε σήμερα ότι σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 60% […]. Οι πολίτες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες τους τελευταίους οκτώ μήνες. […] Το κόστος αυτών
(των θυσιών) ήταν τεράστιο και μας εξάντλησαν όλους, όπου κι αν ζούμε, ό,τι κι αν κάνουμε. Σε αυτές τις συνθήκες είναι εύκολο και φυσικό να αισθάνεται κανείς απαθής και χωρίς κίνητρο». Το κίνητρο, πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας είναι η υγεία μας, η ζωή μας, το καλώς έχειν το δικό μας, των αγαπημένων μας προσώπων, των γνωστών και φίλων, όλων. Η ψυχολογική κόπωση δεν πρέπει να μείνει ανεξέλεγκτη και να φτάσει σε σημείο να πλήξει την σωματική υγεία μας.

Βρισκόμαστε, άλλωστε, στα τελευταία χιλιόμετρα του αγώνα. Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας τόνισε σε συνέντευξή του ότι με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες που ετοιμάζουν εμβόλια για τον κορωνοϊό και βρίσκονται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, ευχάριστες ανακοινώσεις θα μπορούσαν να γίνουν στο τέλος της χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης.

Στο Υπουργείο Υγείας διασφαλίσαμε ότι οι πρώτες δόσεις εμβολίων θα παραδοθούν την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί.

Ας αποδείξουμε για μια ακόμη φορά ότι είμαστε μια μεγάλη ομάδα. Να ακούμε και να εφαρμόζουμε προσεκτικά τις οδηγίες των ειδικών και να βοηθάμε και το περιβάλλον μας να σηκώσει το ψυχολογικό βάρος αυτής της δοκιμασίας. Ο αγώνας αυτός έχει υπαρξιακό χαρακτήρα: είναι για τη ζωή μας.

Όλα θα πάνε καλά, αρκεί να τα οδηγήσουμε κι εμείς σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

 

*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ