Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

«Σφαγείο» για τον ΣΥΡΙΖΑ η Β’ Αθηνών

Δημοσιεύθηκε

στις

Τρόμος επικρατεί μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι εκλέχτηκαν το 2015 στη Β’ Αθηνών, καθώς η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, αναμένεται να εξελιχθεί σε «σφαγείο».

Tα δεδομένα σ’ αυτές τις εκλογές είναι τελείως διαφορετικά, μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, αλλά και το σπάσιμο της Β’ Αθηνών σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη δυναμική που είχε έως πρόσφατα και η εκλογική ήττα της 7ης Ιουλίου είναι δεδομένη, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα χάσουν την κοινοβουλευτική τους έδρα.
Οι εκτιμήσεις μάλιστα λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή θα έχει περίπου 70 βουλευτές, αφού είναι σχεδόν προεξοφλημένο, ότι η Ν.Δ. θα είναι η επόμενη κυβέρνηση
Με αυτό ως δεδομένο, όσοι εκλέχτηκαν στη Β’ Αθήνας και αυτοί που θα είναι υποψήφιοι κάνουν υπολογισμούς για να δουν σε ποιον τομέα έχουν τις περισσότερες ελπίδες να κερδίσουν τη μάχη του σταυρού.
Ας θυμηθούμε τι συνέβη στις διπλές εκλογές του 2015για να γίνει αντιληπτό πόσο δύσκολη είναι η μάχη που θα κληθούν να δώσουν όταν γίνουν οι εκλογές οι κυβερνητικοί βουλευτές.
Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στη Β’ Αθηνών το 37,09%  και στις εκλογές που έγιναν το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου το 35,21%.
Εξέλεξε συνολικά 17 βουλευτές, ενώ η Ν.Δ. ως δεύτερο κόμμα μόλις 11 και με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η τάση θα αναστραφεί υπέρ της «γαλάζιας» παράταξης.

Συνεννοήσεις
Το γεγονός αυτό αγχώνει νυν και υποψήφιους βουλευτές που πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις τους εάν θέλουν να βγουν νικητές και να κερδίσουν μια θέση στα έδρανα της Βουλής. Οι πρώτες συνεννοήσεις για το που θα κατέβουν οι πρωτοκλασάτοι και οι απλοί βουλευτές έχουν γίνει, τίποτα όμως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο λόγω του ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο.
Εάν πάντως κρίνει κανείς με βάση τις περιοχές που επιλέγουν να κάνουν τις ομιλίες τους βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εύκολα μπορεί να βρει κανείς και τον Τομέα που θα πολιτευτούν.
Ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον 2ο κόμμα, κάτι που σημαίνει λιγότερες θέσεις, αλλά με περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Βόρειος Τομέας
Ας δούμε αναλυτικά τι θα συμβεί στον βόρειο Τομέα που αποτελείται από τους δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.
Το εκλογικό σώμα υπολογίζεται περίπου στις 500.000 και θα εκλεγούν συνολικά 15 βουλευτές, κάτι που σημαίνει σκληρή μάχη για όλους.
Στο συγκεκριμένο Τομέα αναμένεται να είναι υποψήφιοι:

    • ο Πάνος Σκουρλέτης, εκτός και πάει στο Επικρατείας λόγω του ότι είναι ο γραμματέας του κόμματος
    • ο Ευκλείδης Τσακαλώτος,
    • η Ελένη Αυλωνίτου
    • ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης
    • ο Γιώργος Δημαράς.

Νότιος Τομέας
Ο Νότιος Τομέας,  αποτελείται από τους δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου.
Θα ψηφίσουν περίπου 600.000 άνθρωποι και θα εκλεγούν 18 βουλευτές για όλα τα κόμματα.
Μέσω αυτού του Τομέα, μια θέση στο Κοινοβούλιο θα διεκδικήσουν ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Νίκος Ξυδάκης και η Θεανώ Φωτίου.

Δυτικός Τομέας
Ο Δυτικός Τομέας, αποτελείται από τους δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου.
Θα ψηφίσουν συνολικά 350.000 άνθρωποι και θα εκλεγούν από όλα τα κόμματα 11 βουλευτές.
Έδρα μέσω αυτού του Τομέα θα διεκδικήσουν, ο Π. Κουρουμπλής που ήταν και υποψήφιος στην Ευρωβουλή, ο Δ. Βίτσας, ο Π. Ρήγας και η Χ. Καφαντάρη.
Στον ανατολικό Τομέα του υπολοίπου Αττικής θα είναι υποψήφιος ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην περιοχή προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερα ερείσματα.

Γερά χαρτιά
Ζητούμενο είναι τι θα κάνουν κάποια από τα γερά χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης  και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τις οριστικές τους αποφάσεις θα τις πάρουν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, καθώς αποτελούν από τους πλέον στενούς του συνεργάτες.

Κουβέλης
Ο Φώτης Κουβέλης κατάφερε να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή και να αποκτήσει ρόλο στην κυβέρνηση είτε ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είτε ως υπουργός Ναυτιλίας. Το που θα είναι υποψήφιος δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, καθώς κάποιοι λένε ότι είναι πιθανό να βρεθεί σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας και άλλοι ότι θα κατέβει στο Βόρειο Τομέα. Ένα από τα σενάρια που έχει ακουστεί θέλει τον κ. Κουβέλη να κατεβαίνει ως υποψήφιος στη γενέτειρά του τα Τρίκαλα, κάτι όμως που ο ίδιος δεν έχει επιβεβαιώσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ