Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Στο “φουλ” οι μηχανές: Αφήγημα Τσίπρα για την ηγεμονία στη μεσαία τάξη

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις και στοιχήματα βρίσκεται ο Α. Τσίπρας, ο οποίος καλείται να δώσει αντιπολιτευτικό «στίγμα» στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου.

H «μάχη» στη Βουλή επί του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου μπορεί να μην έβγαλε καθαρό νικητή, ανέδειξε όμως τα ανοικτά μέτωπα στα οποία θα κινηθεί η πολιτική αντιπαράθεση το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η διαχείριση της πανδημίας θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και ο κ. Τσίπρας θέλει να καταστήσει σαφές ότι και ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν την τεχνογνωσία να προκρίνουν λύσεις προς όφελος της κοινωνίας.

Ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να κινείται με την άνεση που του δίνει το δημοσκοπικό προβάδισμα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον κ. Τσίπρα, που πρέπει να τρέξει για να μαζέψει την ψαλίδα της διαφοράς.

Η εκεχειρία του Αυγούστου, δίνει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να επανεξετάσει τη στρατηγική του με στόχο να δώσει ξανά το κόμμα του πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Η αλήθεια είναι ότι έως τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε βρει αντιπολιτευτικό αφήγημα, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν οι εσωκομματικές διενέξεις για την ταυτότητα του κόμματος.

Ο δυισμός μεταξύ αυτών που υπερασπίζονται την αριστερή ταυτότητα και όσων ζητούν στροφή στην Κεντροαριστερά στοίχισε πολιτικά, κάτι  που φαίνεται στα χαμηλά ποσοστά του κόμματος.

Η παραπομπή του Νίκου Παππά λόγω της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών όμως άλλαξε τα δεδομένα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από καιρό εμφανίζονται με κοινή γραμμή πλεύσης.

Ο Α. Τσίπρας δείχνει να κερδίζει το στοίχημα της εσωκομματικής ηρεμίας και το διάστημα που ακολουθεί έως και τις 25 Αυγούστου, του δίνει τη δυνατότητα να ανασχεδιάσει τη στρατηγική του.

 

Προτεραιότητες

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως προτεραιότητα την αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί καλύτερες ημέρες.

Με αιχμή λοιπόν την πανδημία, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει από τις αρχές φθινοπώρου να δώσει το πολιτικό του σίγμα, προκειμένου να μειώσει τη διαφορά και να παίξει στα ίσια τον κ. Μητσοτάκη.

Φρόντισε μάλιστα να δώσει μια πρώτη γεύση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει από το Σεπτέμβριο, αναδεικνύοντας μέτωπα που κάνουν εξαιρετικά δύσκολη τη ζωή της μεσαίας τάξης. Ειδικότερα:

  1. Επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα:

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, μια από τις βασικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας ήταν «το καλύτερες και περισσότερες δουλειές για όλους». Τα στελέχη της Κουμουνδούρου τονίζουν, ότι αυτό που έγινε πράξη ήταν η 10ώρη εργασία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών σ’ αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία. Όσον αφορά τους  λιγότερους φόρους, αυτούς σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους είδαν μόνον οι μεγάλες επιχειρήσεις.

  1. Ανασφάλεια των πολιτών:

Το θέμα της ασφάλειας κυριάρχησε στην προεκλογική ατζέντα της Ν.Δ. Τώρα όμως σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη της Κουμουνδούρου, η εγκληματικότητα βρίσκεται στο «κόκκινο», γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια τους πολίτες. «Έχουμε δολοφονίες μέρα μεσημέρι», έγραψε πρόσφατα στο twitter ο κ. Τσίπρας.

  1. Αυξήσεις βασικών αγαθών:

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους έναντι της κυβέρνησης, με αφορμή τις ανατιμήσεις που υπάρχουν σε βασικά αγαθά, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης. Στο πλαίσιο αυτό, θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι οδηγεί την οικονομία σε αδιέξοδο.

 

Δείτε επίσης: Στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των πολιτικών

 

Δυναμική εξελίξεων

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, στελέχη της Κουμουνδούρου, υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους, ότι η δυναμική των εξελίξεων λόγω της πανδημίας είναι τέτοια, που θα αλλάξει και τις πολιτικές ισορροπίες.

Ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι για να έρθουν καλύτερες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει και την κυβέρνηση να καταγγείλει και ο λόγος που θα αρθρώσει να θεωρείται αξιόπιστος από την κοινωνία.

Το στοίχημα της μεσαίας τάξης επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς αυτό είναι που θα καθορίσει την πορεία και του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στο θερμό πολιτικό φθινόπωρο που θα ακολουθήσει.

Στελέχη που είναι κοντά στον κ. Τσίπρα, αναγνωρίζουν ότι απαιτείται ένας πιο ελκυστικός λόγος για να πειστεί το πλέον δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας που δίνει πάντα τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Επικοινωνία

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα, τονίζουν ότι το τρίπτυχο «φόροι, εργασία και ασφάλεια», δίνει την ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να επικοινωνήσει με μεγαλύτερη άνεση το δικό του πολιτικό αφήγημα. Στην ουσία αυτό που θα επιδιώξει είναι να καταστήσει σαφές ότι με τον ίδιο ως πρωθυπουργό η μεσαία τάξη θα αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και στην οικονομία και στην καθημερινότητά της. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή το αίτημα για ακύρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που θέτει εκτός ΑΕΙ χιλιάδες παιδιά.

 

Ετοιμότητα

Όσον αφορά στα σενάρια πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο, στην Κουνδούρου δεν αποκλείουν τίποτα, τονίζουν όμως ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Το πιθανότερο σενάριο βέβαιο, είναι σύμφωνα πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ, να γίνουν εντός του 2022, αλλά ο κομματικός μηχανισμός έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ