Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Στήριξη της κοινωνίας”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Αντιπροέδρου Ε.Ο.Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ και Πολιτευτή ΝΔ, Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών

Όπως όλα δείχνουν το θέμα της πανδημίας δεν πρόκειται να τελειώσει έτσι απλά. Ο αριθμός των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία για το προσεχές διάστημα, σε συνάρτηση με την αντίσταση μεγάλης μερίδας συνανθρώπων μας να εμβολιαστούν, την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τον χειμώνα, που συνεπάγεται τη συγκέντρωσή μας σε κλειστούς χώρους.

Δυστυχώς το ποσοστό εμβολιασμένων δεν ξεπερνάει το 60%.

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν πως το ποσοστό εμβολιασμού στον ενήλικο πληθυσμό είναι στο 65%, ενώ συνολικά στον πληθυσμό είναι στο 56-57%. Στις ηλικίες 15-17 είναι στο 25% ενώ στις ηλικίες 12-15 είναι γύρω στο 12-13%. Ο Πρωθυπουργός από την Έκθεση Θεσσαλονίκης τόνισε πως το μοναδικό όπλο είναι το εμβόλιο, η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. Δεν πρέπει η κοινωνία να διχαστεί επί ενός επιστημονικού ζητήματος. Εννέα στους δέκα διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι. «Η λύση είναι στο χέρι μας: εμβολιαζόμαστε και απελευθερωνόμαστε».

Προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της πανδημίας και να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ συνολικά μέτρα στήριξης που ανέρχονται στα 16,6 δισ. ευρώ για το 2021. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε σχέδιο 2,1 δισ. ευρώ, περαιτέρω μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών–δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ, περαιτέρω μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων–σε μόνιμη βάση –από το 24% στο 22%, αλλά και επέκταση για το 2022, της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, το κόστος των επιπλέον μέτρων τόνωσης του διαθέσιμου εισοδημάτων των πολιτών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, διαμορφώνεται περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ για την διετία 2021-2022 και συνολικά στα 42,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022.

Στην ΔΕΘ ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να τονίζει την ανάγκη στήριξης των νέων που μεγάλωσαν στην κρίση, σε lockdowns και βιώνουν την κλιματική αλλαγή και να εισηγείται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την νεολαία. Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα δίνονται στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους. Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000. Επεκτείνεται το στεγαστικό επίδομα 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ.

Μέσα στην πανδημία επήλθε διεθνής ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να στηρίξει τα νοικοκυριά θα ξεκινήσει από 1ης Οκτωβρίου την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για το σύνολο των νοικοκυριών και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, διάστημα κατά το οποίο οι διεθνείς τιμές των καυσίμων πιέζουν προς τα πάνω το κόστος του ηλεκτρικού.
Με σχέδιο, όραμα, οι συνέπειες τις πανδημίας μπορούν να αντιμετωπισθούν και η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα, χωρίς να επιτρέπει την ύπαρξη χαμένου χρόνου, αλλά να επιτύχει την ανάπτυξη που προσδοκά.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ