Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Σάλπισε αντεπίθεση: «Όπλα» Μητσοτάκη στις σκληρές μάχες με πανδημία και ακρίβεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωπος με δύσκολα στοιχήματα που θα σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις και θα δείξουν εάν μπορεί να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο εφιάλτης του κορονοϊού έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στη νέα συγκυρία, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Με δεδομένο ότι το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να κλείσουν ξανά κοινωνία και οικονομία, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να βγει αλώβητος.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας είναι τέτοιες, που μπορούν με το παραμικρό λάθος να οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό.

Εάν μάλιστα προσθέσει κανείς την εισαγόμενη ακρίβεια και ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για νέες ενισχύσεις, όπως έγινε στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, γίνεται αντιληπτό ότι τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν τα προβλήματα και δηλώνουν αποφασισμένοι να ρίξουν στη μάχη νέα «όπλα» προκειμένου ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να διατηρήσουν την πολιτική τους ηγεμονία.

 

«Γαλάζιοι» βουλευτές

Σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, είναι αναγκαιότητα η εκστρατεία για αύξηση των εμβολιασμών. Ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών, σπάει κάθε μέρα που περνάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Εάν δεν αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες, η κατάσταση θα γίνει μη ανατρέψιμη και για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός επιστρατεύει ακόμη και τους βουλευτές της Ν.Δ.

Η εντολή που έχει δώσει είναι τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ξεχυθούν στις περιφέρειες τους και να εξηγήσουν στις τοπικές κοινωνίες τα οφέλη του εμβολιασμού.

Το βάρος αναμένεται να πέσει σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, περιοχές δηλαδή όπου οι εφημερίες στα νοσοκομεία ξεκινούν με τις ΜΕΘ να έχουν 100% πληρότητα.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι μια σειρά από βουλευτές διαθέτουν κύρος και εκτιμούν ότι εάν ριχτούν άμεσα στη μάχη θα καταφέρουν να κερδίσουν τη μάχη του εμβολιασμού, που θεωρείται κλειδί στον πόλεμο κατά του αόρατου εχθρού.

Δύο ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. για να θέσει σε κατάσταση συναγερμού τους «γαλάζιους» βουλευτές:

  1. «Θέλω να σας ζητήσω να μεταφέρετε στις περιφέρειες σας ότι η πανδημία χτυπά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Κάθε ημέρα χάνονται αχρείαστα συνάνθρωποι μας. Η λύση είναι μπροστά μας και στα χέρια μας, στα χέρια του καταστηματάρχη, του δημάρχου και του ιερέα που θα πρέπει να διδάξει την πίστη στη ζωή».
  2. «Είναι καιρός να γίνουμε εμείς οι φύλακες της υγείας μας και της υγείας των γύρω μας. Αυτό που με πληγώνει περισσότερο είναι ο λάθος πόνος και ο λάθος θάνατος».

 

Παράταση χρόνου

Κατά τη διάρκεια των πρώτων φάσεων της πανδημίας στην οικονομία έπεσε κρατικό χρήμα που ξεπέρασε τα 40 δισ. Ευρώ, καθώς ήταν ο μόνος δρόμος για να μην φουντώσουν η ανεργία και τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις.

Το ίδιο μοντέλο είναι απίθανο να εφαρμοστεί παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες σε υγειονομικό επίπεδο είναι πολύ χειρότερες και στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή για να μην κλείσει η οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει θετικά τις προτάσεις της αγοράς για παράταση στην αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας και οι αποφάσεις αναμένονται το αργότερο έως το τέλος του χρόνου.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:

Α. Παράταση της αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται τα μέτρα και μόνο στις επιχειρήσεις που επιβλήθηκαν.

Β. Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών για ένα εξάμηνο και έναρξη αποπληρωμής τους αντί την 1η Ιανουαρίου 2022 την 1η Ιουλίου 2022.

Γ. Πάγωμα μηνιαίων καταβολών ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναστολή των δόσεων της διετούς άτοκης ενίσχυσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε όσους ισχύουν και για όσο διαρκούν τα μέτρα.

 

Ενεργειακό κόστος

Το συνεχιζόμενο ράλι ανόδου των διεθνών τιμών ενέργειας, προκαλεί ασφυξία στην ελληνική αγορά και φέρνει στα όρια τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τους δυσθεώρητους λογαριασμούς ρεύματος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει ανάσες  και στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μέτρα που έχουν ως αφετηρία την περαιτέρω επιδότηση του ρεύματος για τους καταναλωτές και της χαμηλής και της μεσαίας τάσης.

Ήδη ανακοινώθηκε ο υπερδιπλασιασμός της επιδότησης του ρεύματος, που θα ανέρχεται στα 39 ευρώ το μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες για όλα τα νοικοκυριά. Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου η επιδότηση αυξάνεται στα 45 ευρώ για το Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Επιπλέον αναστέλλονται οι χρεώσεις των τελών σύνδεσης του δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Στήριξη παρέχεται και στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, μέσω αναστολής για πέντε μήνες έως το Μάρτιο του 2022 σχετικά με την πληρωμή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Το μέτρο αφορά  βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής τάσης, βιομηχανικές χρήσεις μέσης τάσης και λοιπές χρεώσεις μέσης τάσης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ