Connect with us

Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Το παρασκήνιο στην “πολυκατοικία” της Κεντροαριστεράς – Ζυμώσεις και διεργασίες

Published

on

Εντείνονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς τα ποσοστά των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές, επιβεβαίωσαν ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τόσο η Κουμουνδούρου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να συντηρήσουν ένα θετικό αφήγημα, που σχετίζεται με τα κέρδη που αποκόμισαν μετά την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι παρά τα τεράστια προβλήματα με την αλλαγή ηγεσίας διατήρησε τη δεύτερη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ προβάλλει ότι για άλλη μια φορά ανέβασε το ποσοστό του.

Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων ωστόσο, αρνούνται να παραδεχτούν ότι τα κέρδη που αποκόμισαν ήταν ελάχιστα, σε μια εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε από την καθίζηση του κυβερνώντος κόμματος.

Οι αριθμοί άλλωστε είναι αμείλικτοι και δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη έχασε ψηφοφόρους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, δεν πέτυχε τον στόχο της 2ης θέσης.

Οι διαπιστώσεις αυτές προκαλούν έντονο προβληματισμό σε βουλευτές και στελέχη που δεν κρύβουν ότι από μόνα τους τα δύο κόμματα, δεν θα καταφέρουν να γίνουν η αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Ν.Δ.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη αρχίσει οι ζυμώσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για το εάν μπορεί να υπάρξει σύνθεση απόψεων, προκειμένου η Κεντροαριστερά να αντιμετωπίσει ως ενιαίος χώρος τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι αντιδράσεις

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, λένε με νόημα, ότι το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό ως προς τη σύνθεση πολλών και αντικρουόμενων απόψεων γύρω από την ανασύνθεση του χώρου.

Οι αντιδράσεις σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με το κλίμα που διαμορφώθηκε την εποχή των μνημονίων, όταν το μεγαλύτερο μέρος των κεντροαριστερών ψηφοφόρων κατευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δεδομένα άλλαξαν όταν η χώρα βγήκε από την επιτήρηση της τρόικας και το ΠΑΣΟΚ άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει, με αποτέλεσμα η διαφορά τους με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να περιοριστεί στις δύο μονάδες.

Το τελευταίο διάστημα, ο ανταγωνισμός των δύο κομμάτων για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά έχει ενταθεί, αλλά τα ποσοστά τους δεν είναι τέτοια που μπορούν να δικαιολογήσουν τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους.

Ο κ. Κασσελάκης έχει αποκλείσει από τον διάλογο για την Κεντροαριστερά τον Νίκο Ανδρουλάκη και αυτός με την σειρά του, τον αποκαλεί “χρυσό χορηγό” της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη.

Ο διχασμός

Στέλεχος του χώρου έλεγε στον “Χτύπο” ότι και τα δύο κόμματα απευθύνονται στην ίδια “δεξαμενή” ψηφοφόρων και σημείωνε με νόημα ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει ο διάλογος για την αναγέννηση του χώρου.

Όπως εξηγούσε, η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα είχε πάντα ένα κυρίαρχο κόμμα, είτε αυτό ήταν το ΠΑΣΟΚ των Παπανδρέου και του Σημίτη, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα.

Στην παρούσα φάση, ο κόσμος της Κεντροαριστεράς έχει διχαστεί, κινείται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προοπτική εξουσίας που είναι και το “οξυγόνο” των κομμάτων.

Από την άλλη βέβαια, είναι σαφές ότι τεχνητές συγκολλήσεις στην πολιτική, δεν υφίστανται, με αποτέλεσμα, όπως λένε στελέχη του χώρου να διαιωνίζεται και να μην αμφισβητείται η ηγεμονία του κ. Μητσοτάκη.

Το παράδειγμα του Δούκα

Τα ίδια στελέχη στο ερώτημα πως μπορεί να γίνει πράξη η ανασύνθεση του χώρου, ναι μεν αναγνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, σημειώνουν όμως ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει για όλους.

Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τον Χάρη Δούκα, που κατάφερε να κερδίσει τον Δήμο της Αθήνας απέναντι στον πανίσχυρο Κώστα Μπακογιάννη και σημειώνουν ότι κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και στις εθνικές εκλογές.

Οι διεργασίες έχουν ενταθεί και όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που συμφωνούν με την πρόταση Τεμπονέρα – Κοτσακά να δημιουργηθεί ένα κοινό συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ που θα οδηγήσει σε προγραμματική σύγκλιση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης και η Κατερίνα Νοτοπούλου που υπογραμμίζουν ότι είναι μονόδρομος η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς.

Ανάλογες απόψεις διατυπώνουν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επισημαίνουν ότι ενώ η ακρίβεια έχει σαρώσει, το κόμμα δεν είναι σε θέση από μόνο του να αντιμετωπίσει την παντοδυναμία Μητσοτάκη.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι εάν και τα δύο κόμματα δεν ρίξουν νερό στο κρασί τους, τότε θα χάσουν και τα χαμηλά ποσοστά που πήραν στις ευρωεκλογές, καθώς δεν είναι σε θέση να εμπνεύσουν την κοινωνία.

Ο Χάρης Καστανίδης που ήταν ένας από τους διεκδικητές της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, πρότεινε να ξεκινήσει ο διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις για προγραμματική σύγκλιση του χώρου.

Στόχος όπως εξήγησε είναι ο διάλογος που θα ανοίξει, να οδηγήσει σε ένα κοινό εκλογικό σχήμα, σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα είναι σε θέση διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες εκλογές.

Ποιος θα ηγηθεί

Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για κοινοβουλευτική συμπόρευση ΠΑΣΟΚ – Νέας Αριστεράς διαψεύστηκαν, αλλά είναι δηλωτικά των διεργασιών και των συζητήσεων που έχουν αρχίσει.

Στην παρούσα φάση, οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι αρνητικές ως προς το ενδεχόμενο σχηματισμού ενιαίου φορέα, αλλά στελέχη του χώρου εξηγούν ότι η συμμαχία είναι ο αναγκαίος όρος για την επιβίωση της Κεντοαριστεράς.

Ως προς το ποιος θα ηγηθεί, η συζήτηση δεν έχει ανοίξει ακόμη, είναι όμως σαφές όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη ότι υπάρχει η εμπειρία στα δύο κόμματα, τα οποία εξέλεξαν αρχηγό με ανοικτή κάλπη στην κοινωνία.

Στο παρασκήνιο ήδη ακούγονται ονόματα όπως για παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα, του Νίκου Ανδρουλάκη, του Στέφανου Κασσελάκη, του Μανώλη Χριστοδουλάκη και του Χάρη Δούκα, αλλά είναι νωρίς ακόμη για να ανοίξει αυτή η συζήτηση.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ