Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πληγωμένο λιοντάρι o Kαμμένος, τσακίζει όπως μπορεί τον Τσίπρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Απρόβλεπτες εξελίξεις δημιουργεί η σύγκρουση Τσίπρα – Καμμένου που οδήγησε στη δήλωση έξι βουλευτών, ότι επιθυμούν η ψήφος τους  να καταμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν εμφανίζεται να διαθέτει 151 βουλευτές, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο, ότι βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αιχμαλωσίας από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ.

Τα τελευταία τραγελαφικά γεγονότα με τις αλλαγές που δεν έγιναν ποτέ στον Κανονισμό της Βουλής κάνουν πολλούς να μιλούν για τον πόλεμο των… Ρόουζ, από τη γνωστή κινηματογραφική ταινία.

Στην πράξη πλέον αποδεικνύεται ότι το διαζύγιο των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν ήταν βελούδινο, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Πάνος Καμμένος θα γίνεται κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο επικίνδυνος.

Στο Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την αγωνία τους, καθώς γνωρίζουν ότι διαμορφώνεται κλίμα σήψης και συναλλαγών που δεν βοηθά στην ανάδειξη του κυβερνητικού έργου.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν στον «Χτύπο» ότι οι εξελίξεις θα ήταν πολύ χειρότερες εάν είχαν προχωρήσει οι αλλαγές καθώς θα δινόταν η εντύπωση μιας συμφωνίας κάτω από το τραπέζι με τον κ. Καμμένο.

Ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να εκπέμψει ένα τέτοιο μήνυμα και αυτός είναι ο λόγος που έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την περιβόητη φράση «εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν».

 

Ξεκάθαρο δίλημμα

Η συγκεκριμένη φράση είχε αποδέκτη τον Πάνο Καμμένο, κάτι που φάνηκε το απόγευμα της Δευτέρας με την έμμεση προσχώρηση των 6 βουλευτών στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός έθετε στον Πάνο Καμένο ένα πολύ ξεκάθαρο δίλλημα αφού έπρεπε να αποφασίσει ανάμεσα στο:

  • να βρεθεί χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα διαγράφοντας τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Κώστα Ζουράρι, ή
  • να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει από τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ θα καταψήφιζαν τα νομοσχέδια και δυο βουλευτές του θα τα υπερψήφιζαν.

 

Μεθοδεύσεις

Ανεξάρτητα από το ποιος θα βγει νικητής από το ιδιότυπο αυτό μπρα ντε φερ, το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση βγαίνει ηττημένη τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων όσο και στο ηθικό πλεονέκτημα.

Το γεγονός ότι συνεχίζει να κυβερνά με δανεικούς και πρόθυμους βουλευτές είναι βέβαιο ότι θα έχει ολέθρια αποτελέσματα, καθώς η αντιπολίτευση θα μιλά για μεθοδεύσεις και συναλλαγές.

Η κυβέρνηση έδωσε την εικόνα ότι εντάσσει τους θεσμούς στο πολιτικό παιχνίδι, κάτι που δεν αποκλείεται να στοιχίσει στο άνοιγμα που επιχειρεί προς τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου.

 

Απώλεια θετικής ατζέντας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως για την κυβέρνηση έχει σχέση με την ακύρωση στην πράξη του αφηγήματος για έξοδο από τα μνημόνια και επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.

«Πρέπει να επαναφέρουμε τη θετική ατζέντα», έλεγε με νόημα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για να τονίσει ότι το κλίμα που διαμορφώνεται δεν δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να καθορίσει τις εξελίξεις.

 

Απρόβλεπτος Πάνος

Στα πηγαδάκια της Βουλής δεν είναι λίγοι αυτοί που παρομοιάζουν τον Πάνο Καμμένο με πληγωμένο λιοντάρι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον προφίλ του πρωθυπουργού.

Φράσεις του όπως «εκτός από τους Ρουβίκωνες υπάρχουν και οι Έλληνες, Αλέξη» και οι σκληρές αναφορές του για τον Σόρος και τον Νίκο Κοτζιά, τον εντάσσουν πλέον στην κατηγορία των απρόβλεπτων.

Ο κ. Καμμένος δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει τις εντυπώσεις και με τον τρόπο αυτό να κάνει ένα γενναίο άνοιγμα στην πατριωτική Δεξιά ώστε να ξαναμπούν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή.

Αυτή η στρατηγική περνάει μέσα από τη σύγκρουση και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Αλέξη Τσίπρα και με αιχμή του δόρατος, την αντίθεση του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Απαγκίστρωση

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πως ο κ. Τσίπρας θα απαγκιστρωθεί από τον άλλοτε κυβερνητικό του εταίρο, καθώς αντίπαλός του είναι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απάντηση δεν είναι εύκολη, καθώς στον κ. Καμμένο χρεώνεται ακόμη και ότι αυτός διέρρευσε ότι ο πρωθυπουργός έκανε διακοπές στις  Μαλβίδες όπου έγινε πραξικόπημα και τον έσωσαν οι Έλληνες βατραχάνθρωποι.

Ο Αλέξης Τσίπρας όταν το έμαθε φέρεται να είπε «ως εδώ», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι είναι ειλημμένη η απόφασή του να δώσει οριστικό τέλος σε κάθε επαφή με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ.

 

Κεντροαριστερά- Novartis

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τα επιθετικά του ανοίγματα στην Κεντροαριστερά, καθώς το Μαξίμου θεωρεί ότι εκεί βρίσκεται το κλειδί για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χτυπήσει εκ νέου τη Ν.Δ. μέσω της Novartis, καθώς θωρείται βέβαιο ότι οι σχετικές δικογραφίες θα ξαναέρθουν στη Βουλή.

Ζητούμενο όμως είναι εάν οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου, έχουν τη διάθεση να στηρίξουν εκ νέου το κόμμα του κ. Τσίπρα, μετά τις καταγγελίες για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ