Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής γενικά

Ο οδικός χάρτης των έργων στη βόρεια Αθήνα (photos+video)

Δημοσιεύθηκε

στις


Τα  έργα που είτε ήδη υλοποιεί  είτε σχεδιάζει να εκτελέσει το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια στους δήμους της βόρειας Αθήνας παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα , κ. Γιώργος Καραμέρος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε εκπροσώπους  των τοπικών μέσων ενημέρωσης το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο κ. Καραμέρος εξήγησε πως η φιλοσοφία της περιφερειακής αρχής είναι να γίνονται έργα που καλύπτουν βασικές ανάγκες των πολιτών και να μπει τέλος στα έργα βιτρίνας που χαρακτήριζαν προηγούμενα χρόνια. Για αυτό όπως σημείωσε και στο πρόγραμμα έργων περιλαμβάνονται πολλά αντιπλημμυρικά έργα, αναπλάσεις αθλητικών χώρων και άλλα βασικά έργα υποδομών.   Ο Χτύπος ήταν εκεί και παρακάτω σας παρουσιάζει τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης

Νέοι Παιδικοί σταθμοί
Μεταξύ άλλων η περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει έργα ανέγερσης παιδικών σταθμών στην Αγία Παρασκευή (Ο.Τ. 328) και στο Ηράκλειο Αττικής (στην οδό Πλαπούτα)

Παρεμβάσεις στην Αγία Παρασκευή
Για το Δήμο στον οποίο βρίσκεται η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειος Τομέα (στη Λεωφόρο Μεσογείων 448), δηλαδή την Αγία Παρασκευή  κ. Καραμέρος ενημέρωσε  πως στο σχεδιασμό είναι  η υλοποίηση κατασκευής αγωγού ομβρίων στο Κοντόπευκο, η ολοκλήρωση του έργου βιοκλιματικής ανάπλασης οδών, η ανέγερση νέου παιδικού σταθμού στο Ο.Τ. 328. Επίσης η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει μελέτη για την αποπεράτωση του στοιχειωμένου δημοτικού κολυμβητηρίου που έχει μένει στα μπετά από το 1993. Μια σημαντική παρέμβαση είναι και η αγορά οικοπέδου (έχουν προϋπολογιστεί 2,5 εκ. ευρώ)  για τη δημιουργία πράσινου σημείου που θα αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση.

Αντιπλημμυρική θωράκιση στο Μαρούσι
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στα αντιπλημμυρικά έργα με ήδη ένα εκτελούμενο στη Νέα Λέσβο και δύο δημοπρατημένα  σε Στούντιο Άλφα και Ψαλίδι. Επίσης προωθείται και άλλο στην περιοχή του Πολύδροσου που θα περιλαμβάνει και την Αμαρουσίου-Χαλανδρίου που γίνεται ποτάμι σε έντονες  βροχοπτώσεις. Στα νέα έργα περιλαμβάνεται και δίκτυο ομβρίων στον Άγιο Θωμά.

Σε επαφή με το Δήμο για τη Λεωφόρο Ηρακλείου
Ο Χτύπος ρώτησε εδώ τον κ. Καραμέρο αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τη διαπλάτυνση της Λεωφόρου Ηρακλείου με αφορμή την ανακίνηση του θέματος από το Δήμο Ηρακλέιου Αττικής. Ο Αντιπεριφερειαρχης αναγνώρισε και ο ίδιος την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δρόμος και μας είπε πως υπάρχει επαφή με το Δήμο Ηρακλείου για το θέμα, ενώ διαβεβαίωσε πως αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια να αλλάξει η εικόνα του δρόμου.

Οι αδικημένοι δήμοι
Από του πλέον ευνοημένους δήμους είναι η Νέα Ιωνία καθώς στο πρόγραμμα έργων της περιφέρειας εντάχθηκαν το μεγάλο έργο κατασκευής υπόγειου γκαράζ στο Ο.Τ. 150 (ύψους 8,8 εκ. ευρώ) καθώς και δύο έργα κατασκευής αγωγών ομβρίων σε Περισσό και άλλες γειτονιές. Και μόνο αυτά τα 3 έργα αγγίζουν τα 15 εκ. ευρώ. Επιπλέον η Περιφέρεια έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει και έργο κατασκευής πεζογέφυρας στην γέφυρα της Αλέκου Παναγούλη. Εδώ ο κ. Καραμέρος τόνισε πως η Νέα Ιωνία ήταν από τους πιο αδικημένους δήμους της περιοχής αναφορικά με την κατανομή έργων την προηγούμενη περίοδο και πρόσθεσε πως όλα τα έργα είναι ώριμα από πλευρά μελετών. Σε ερώτηση του Χτύπου σχετικά με το ποιος θα είναι φορέας υλοποίησης του έργου στο Ο.Τ. 150 μας απάντησε πως αυτό ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει όπως και από που θα ληφθούν τα κονδύλια (από τους πόρους της περιφέρειας δηλαδή ή το νέο ΕΣΠΑ).

Βαρύτητα ακόμα αναμένεται να δώσει η Περιφέρεια και σε έργα υποδομής στο Χαλάνδρι με τον κ. Καραμέρο να υπογραμμίζει πως είναι ένας μεγάλος δήμος με πολλές ελλείψεις και η Περιφέρεια είναι σε στενή επαφή με τη Δημοτική Αρχή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να προωθηθούν βασικά έργα όπως αντιπλημμυρικά. Ένα βασικό αντιπλημμυρικό που προωθείται στο Χαλάνδρι αφορά το ρέμα του Ποδονίφτη στην οδό Κόρδου, όπου συχνά παρατηρούνται πλημμύρες, μια παρέμβαση που επεκτείνεται και στη γειτονική Φιλοθέη μέχρι την πλατεία Δροσοπούλου.

«Κάποιοι έπεσαν στην παγίδα άλλων»
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Kαραμέρος είπε πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους δήμους. Ωστόσο, άφησε και αιχμές για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τους προηγούμενους μήνες με κάποιους Δημάρχους τονίζοντας πως κάποιοι έπεσαν στην παγίδα των πολιτικών σκοπιμοτήτων άλλων παραγόντων χωρίς να κατονομάσει ποιους εννοεί.

Διαδημοτικές παρεμβάσεις
Εδώ ο κ. Καραμέρος ενημέρωσε για την καλή πορεία των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων και την υποστηιξη που παρέχει η Περιφέρεια ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε πως στον επόμενο προϋπολογισμό αναμένεται να ενταχθούν και συγκεκριμένες δράσεις δήμων εφόσον κατατεθούν. Μια άλλη δράση που είναι σε εξέλιξη σε διαδημοτικό επίπεδο είναι η υλοποίηση του επισιτιστικού προγράμματος με την περιφερειακή ενότητα βόρειου τομέα να είναι επικεφαλής στη μια σύμπραξη και το Δήμο Αμαρουσίου στην άλλη. Επίσης, μεταξύ άλλων, η περιφερειακή ενότητα ετοιμάζει διάφορες δράσεις όπως ενίσχυση των επιχειρήσεων, τουριστική προβολή της περιοχής και ευαισθητοποίηση μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα

Δείτε και video:

http://www.youtube.com/watch?v=UFuZe0t9ltg

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ