Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Μ. Βορίδης: “Αποκαταστήσαμε την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών”

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου με το οποίο αντικαθίσταται το ισχύον εκλογικό σύστημα της «απλής αναλογικής» με το εκλογικό σύστημα της «ενισχυμένης πλειοψηφικής» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι υλοποιείται μία ρητή προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης και ένα πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας των αιρετών.

Ο κ. Βορίδης απέρριψε τις αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί αντιδημοκρατικότητας, επισημαίνοντας ότι με το ποσοστό του 43% συν μία ψήφο που έχει οριστεί για την εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών από την πρώτη Κυριακή, επιτυγχάνεται η επαρκής εκπροσώπηση των πολιτών και επιχειρηματολόγησε υπέρ του κατώτατου ορίου 3% που έχει τεθεί ως βάση για την είσοδο των υποψηφίων συνδυασμών στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται μία επαρκής εκπροσώπηση εναρμονισμένη με το εκλογικό σύστημα που ισχύει στις εθνικές εκλογές.

Δείτε επίσης: Κικίλιας: Πάνω από 20% οι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα – “Πρότυπο” τα νησιά

Παράλληλα, ο Υπουργός υπερασπίστηκε τη διάταξη που προβλέπει τη μείωση των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, τονίζοντας ότι αυξάνεται παράλληλα η δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στην κατεύθυνση συγκρότησης δυνατότερων και ανταγωνιστικότερων ψηφοδελτίων. Μάλιστα επεσήμανε ότι τα ανταγωνιστικότερα ψηφοδέλτια συνεπάγονται και ενδυνάμωση της διαδικασίας, γεγονός που θα οδηγήσει με τη σειρά του στην αναβάθμιση της ποιότητας του ανθρωπίνου δυναμικού.

Όπως είπε, η πριμοδότηση των 3/5 του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, εξασφαλίζει την πλειοψηφία του νικητή συνδυασμού, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυβερνησιμότητα και την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Τέλος, αναφορικά με την τροπολογία που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο και εμποδίζει καταδικασθέντες να κατέχουν κομματικά αξιώματα, τόνισε ότι με αυτή ρυθμίζεται μία βαθιά αντινομία που ίσχυε μέχρι σήμερα στην έννομη τάξη, καθώς από τη μία υπήρχαν καταδικασθέντες για διοίκηση εγκληματικής οργάνωσης και αφετέρου αυτοί οι ίδιοι εξακολουθούσαν να υποδύονται τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Πρέπει να εναρμονίσουμε την ποινική έννομή μας τάξη με τη διοικητική έννομή μας τάξη και αυτό πράττουμε τώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ