Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Μητσοτάκης: Εξετάζουμε την περίπτωση ποσοστό επιστρεπτέας να μην επιστρέφεται

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρχει διαβάθμιση σε ένα ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο τελικά να μην επιστραφεί, με κριτήριο την ζημιά που έχει υποστεί μια επιχείρηση, δήλωσε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας την σημερινή συζήτηση – ενημέρωση στην Βουλή για τον κορονοϊό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτή την τοποθέτηση επισημαίνοντας ότι βρήκε ενδιαφέρουσα την πρόταση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά. «Επιστρεπτέα προκαταβολή. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Όλη επιστρεπτέα, μη επιστρεπτέα. Οριζόντια. Η κυρία Γεννηματά λέει κάτι διαφορετικό, το οποίο το βρίσκω πιο ενδιαφέρον» τόνισε.  «Και αυτό είναι το σκεπτικό στο οποίο κινείται και η κυβέρνηση, να έχουμε διαβαθμίσεις ως προς το ποσοστό της επιστρεπτέας που δεν θα επιστραφεί, ανάλογα με τη ζημιά που έχει υποστεί η επιχείρηση. Αυτό μου φαίνεται λογικό και αυτό είναι το σκεπτικό στο οποίο κινείται και η Κυβέρνηση. Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή ακόμα να κάνω εξαγγελίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Θα μπορέσουμε να τις κάνουμε όταν με το καλό κλείσει ο κύκλος αυτής της περιπέτειας και μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη οικονομική εικόνα, ένα πλήρες οικονομικό αποτύπωμα της πραγματικής επίπτωσης στις επιχειρήσεις, με σκοπό, πάντα, να κρατήσουμε επιχειρήσεις ζωντανές αλλά ταυτόχρονα, και γι’ αυτό και είναι λάθος αυτό το οποίο λέτε, κύριε Τσίπρα, να μην καλλιεργούμε μία κουλτούρα μη πληρωμών. Το χειρότερο το οποίο μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι δεν πληρώνει κανείς κανέναν γιατί θα έρθει το κράτος με ένα μαγικό τρόπο να χαρίσει χρέη και υποχρεώσεις. Θα ήταν καταστροφή αυτό και πρέπει να το αποτρέψουμε. Και οποιαδήποτε ενθάρρυνση σε αυτή την κατεύθυνση μόνο ζημιά μπορεί να κάνει».

Ο ίδιος απάντησε συνολικά σε πολλά σημεία από όσα επισήμανε η κ. Γεννηματά, ενώ όπως είπε θα απαντήσει μόνο σε ένα στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: αυτό ήταν τελικά μια υπαναχώρηση σε ότι αφορά την αύξηση του προστίμου για παράβαση των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊού από τα 300 στα 500 ευρώ.

Τελικά ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η εν λόγω αύξηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Αλέξη Τσίπρα μετατίθεται για τις επόμενες 10 ημέρες. Δηλαδή για 10 ημέρες ακόμα το πρόστιμο θα παραμείνει στα 300 ευρώ.

Όπως είπε «ως μια ένδειξη καλής θέλησης και εμπιστοσύνης εγώ είμαι διατεθειμένος να κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα, για να δούμε πως θα ανταποκριθεί η αγορά, να δούμε πως θα ανταποκριθούν οι πολίτες κάνοντας πάλι μια έκκληση ότι ο σκοπός δεν πρέπει ποτέ να είναι κατασταλτικός πρέπει να είναι σκοπός συμμόρφωσης για να χτίσουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία αναγνωρίζοντας, όμως, απόλυτα και από την άλλη ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δυστυχώς επέδειξαν προκλητικότατες συμπεριφορές οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες. Διότι η προκλητική συμπεριφορά εν προκειμένω δεν αφορά μόνο τον έναν. Όμως, σε μια κίνηση να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε από τους πολίτες τη συμμόρφωση με γνώμονα τη λογική, τη συλλογική ευθύνη και όχι το φόβο του προστίμου θα κρατήσουμε το πρόστιμο για τις επόμενες 10 μέρες εκεί που είναι σήμερα και θα αξιολογήσουμε μετά το τι πρέπει να γίνει».

Να μην χαθεί ούτε μια δόση εμβολίου

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι εκπονείται σχέδιο ώστε στα εμβολιαστικά κέντρα εάν δεν εμφανίζεται κάποιος, να κάνουν άλλοι πολίτες το εμβόλιο ενώ υπογράμμισε ότι ο λόγος που δεν άνοιξαν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα έχει να κάνει με την δύσκολη και ιδιαίτερη διανομή του εμβολίου της Pfizer (διατηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου). Όπως είπε , όταν έρθουν και άλλα εμβόλια με λιγότερο πολύπλοκη διανομή ασφαλως θα προσαρμοστεί και το σύστημα του εμβολιασμού.

Σε ότι αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης για το τι έγινε στην Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έγιναν πολλές συσκέψεις και εξέταση των δεδομένων για τον μεγάλο αριθμό των νεκρών. «Διαπιστώσαμε ότι πολλοί ασθενείς έφταναν κυρίως από χωριά στα νοσοκομεία και ζητούσαν βοήθεια όταν πλέον πολύ άρρωστοι» σημείωσε. «Εάν υπήρχαν αιτήματα γιατρών για περίθαλψη σε ΜΕΘ ασφαλώς και θα κάναμε τα πάντα, θα μετακινούσαμε ασθενείς εκεί που υπάρχουν ΜΕΘ. Όμως αυτό δεν υπήρξε» τόνισε ο πρωθυπουργός κλείνοντας το επίμαχο ζήτημα που βάζει κυρίως ο Συριζα.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ