Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κόκκινος συναγερμός: Γιατί ο Τσίπρας συντηρεί σενάρια πρόωρων εκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η Κουμουνδούρου μετά τις δραματικές εξελίξεις στην προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο και την αποκάλυψη της ηχητικής συνομιλίας Παππά- Μιωνή.

O Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει τον προβληματισμό του, με τους στενούς του συνεργάτες μάλιστα να μιλούν για νέο ’89 και να διαμηνύουν ότι στόχος της Ν.Δ. είναι αποκλειστικά ο τέως πρωθυπουργός.
Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά βαρύ κλίμα, το ερώτημα που θέτουν όλο και περισσότεροι είναι γιατί ο κ. Τσίπρας μιλάει για πρόωρες εκλογές από τη στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης έχει διαψεύσει ένα τέτοιο σενάριο.
«Τον Αύγουστο θα μάθουμε εάν ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει να δραπετεύσει ή να προχωρήσει», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
Η φράση αυτή ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει ακόμη αντιπολιτευτικό βηματισμό και αδυνατεί να αρθρώσει έναν αξιόπιστο πολιτικό λόγο έναντι της κυβέρνησης.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η Κουμουνδούρου δεν είναι έτοιμη για μια νέα εκλογική αναμέτρηση, κάτι που φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Ν.Δ. 19 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπ’ αυτή την έννοια, ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί προσφυγή στις κάλπες, αλλά φροντίσει να συντηρεί ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έχοντας στο μυαλό του κάποιες πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Συσπείρωση
Στην παρούσα φάση προτεραιότητά του είναι να συσπειρώσει τις τάσεις του κόμματός του, καθώς βλέπει ότι με αιχμή την υπόθεση Παππά- Μιωνή, η Ν.Δ. θα εντείνει τις επιθέσεις εναντίον του.
Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται και η μερική κάλυψη που προσέφερε στον Ν. Παππά, καθώς γνωρίζει ότι οποιαδήποτε άλλη στρατηγική στην παρούσα συγκυρία θα άνοιγε τον Ασκό του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το μήνυμα που στέλνει ο κ. Τσίπρας μέσω της απειλής για πρόωρες εκλογές από τον κ. Μητσοτάκη, είναι ότι χωρίς ενότητα και κοινή γραμμή πλεύσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταποντιστεί στις κάλπες.
Με τον τρόπο αυτό ευελπιστεί ότι θα περιοριστούν οι φυγόκεντρες τάσεις και θα μπει τέλος στην εσωστρέφεια που έχει ήδη αναπτυχθεί, με αιχμή την απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος.

«Χρόνος»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, αλλά αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται χρόνο για τα επιβάλλει τα δικά του «θέλω» στο κόμμα.
Αφετηρία των εσωκομματικών εξελίξεων είναι το συνέδριο, αλλά από τη στιγμή που είναι άγνωστο εάν θα υπάρξει β’ κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, οι πρωτοβουλίες του έχουν περιορισμένο χαρακτήρα.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι ο κ. Τσίπρας έχει λάβει την απόφαση για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο συνέδριο με στροφή στη σοσιαλδημοκρατία και το ρεαλισμό.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει όσο οι υγειονομικές συνθήκες είναι θολές, με αποτέλεσμα ο μόνος δρόμος που μπορεί να βαδίσει είναι αυτός της συσπείρωσης μέσω του φόβου μπροστά στις εκλογές.

Κεντροαριστερά
Με αυτό ως δεδομένο, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών δείχνει να αργεί ακόμη και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να απευθυνθεί στην Κεντροαριστερά.
Πρόκειται για ένα προσωπικό στοίχημα του Α. Τσίπρα, όπως τονίζουν οι στενοί του συνεργάτες, οι οποίοι πάντως αναγνωρίζουν ότι στην παρούσα φάση, προτεραιότητα είναι η συσπείρωση του κόμματος.
«Πρώτα θα απαντήσουμε ενωμένοι στην επίθεση που δεχόμαστε», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωνε ότι οι όποιες πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα εξαρτώνται από τον κ. Μητσοτάκη.

Δι-έξοδος
Το ίδιο στέλεχος χαρακτήριζε υπαρκτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση λόγω της ύφεσης που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού, θα αναγκαστεί να πάρει σκληρά μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί και η φράση του κ. Τσίπρα ότι τον Αύγουστο θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις του κ. Μητσοτάκη για το που θέλει να οδηγήσει τις εξελίξεις.

Εξηγούσε μάλιστα ότι:

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι εύκολη λεία για τη Ν.Δ., λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ποιες είναι οι πραγματικές της επιδιώξεις για τον κόσμο της εργασίας και των μικρών επιχειρήσεων.
  • Ακόμη και εάν η Ν.Δ. αναδειχτεί πρώτο κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, λόγω του ότι δεν θα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%.

Άνοιγμα σε Φώφη
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν,  ότι το άνοιγμα στο ΚΙΝ.ΑΛ. θα έχει και συνέχεια,  ανεξάρτητα από το εάν ο κ. Μητσοτάκης θελήσει να πάει σε πρόωρες εκλογές με τον Α. Τσίπρα «αιχμάλωτο».
Εκτιμούν δε, ότι η Φ. Γεννηματά θα υποχρεωθεί να ανοίξει τα χαρτιά της για το εάν πράγματι ενδιαφέρεται για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στο νεοφιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ