Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Κυριάκος Κουτρούλης: «Πρώτα ο πολίτης, διαφάνεια και χρηστή διαχείριση»

Δημοσιεύθηκε

στις

  • Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του κ. Κυριάκου Κουτρούλη, επικεφαλής της παράταξης «ΠΝΟΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ»

Τον δημαρχιακό θώκο του δήμου Ηρακλείου Αττικής θα διεκδικήσει ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης, όπως δήλωσε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Ο έμπειρος δημοτικός σύμβουλος κατέγραψε μία σειρά από «φάουλ» της δημοτικής αρχής του κ. Νίκου Μπάμπαλου και παράλληλα παρουσίασε τις βασικές θέσεις της παράταξης που ηγείται σε κεντρικά θέματα που απασχολούν την πόλη και τον δήμο.
Αρχικά, ο επικεφαλής της «ΠΝΟΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ», έκανε τον συνοπτικό απολογισμό της παράταξης που ηγείται.
Αναλυτικά, η συνέντευξη έχει ως εξής:

‭Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό για το έργο και τις δράσεις της «ΠΝΟΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ» που θα στεκόσασταν;
Θεωρώ‭ πως δεν είναι ακόμα η ώρα για απολογισμούς, αλλά για εντατικοποίηση των δράσεών μας, θα σας αναφέρω συνοπτικά, όπως λέτε, πως η παράταξη αυτή στάθηκε και στέκεται δίπλα στον συμπολίτη μας που νιώθει ότι αδικείται από αυθαίρετες αποφάσεις της δημοτικής αρχής ή από παραλείψεις της.
Είναι η παράταξη που διοργάνωσε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα για να βοηθήσει‭ αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας με μεγάλη επιτυχία.
Είναι οι καίριες παρεμβάσεις μας‭ στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας πιο δημοκρατική λειτουργία αυτού.
Είναι οι παρεμβάσεις μας‭ που επισημαίνουν ολιγωρίες, επιζητούν περισσότερη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών, επισημαίνουν στρεβλώσεις,παλεύουν να αποτρέψουν αυθαιρεσίες, καταγγέλλουν τις αυταρχικές μεθόδους λήψης αποφάσεων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και, τέλος, ασκούν, όποτε τους δίνεται ευκαιρία εποικοδομητική κριτική προβάλλοντας τις δικές μας θέσεις σε κάθε θέμα.
Σε επίπεδο κοινωνίας όποτε μας έχει ζητηθεί ή έχουμε αντιληφθεί ότι υπάρχει πρόβλημα παρεμβαίνουμε άμεσα και έχουμε συμβάλει στην αποτροπή υλοποίησης αποφάσεων της δημοτικής αρχής που αφορούν άστοχες και επιζήμιες παρεμβάσεις της.‭

‭Όσον αφορά στο έργο της δημοτικής αρχής, πως το κρίνετε; Ποιες είναι οι σημαντικότερες υστερήσεις της;
Το μέχρι τώρα πραγματοποιηθέν έργο της δημοτικής αρχής έχει να κάνει με έργα που αφορούν το‭ “φαίνεσθαι” κατά κύριο λόγο και ελάχιστα το “είναι”.
Η έντονη διαφωνία μας για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής έγκειται στην ιεράρχηση των αναγκών των πολιτών άρα και στην ιεράρχηση των δαπανών.‭
Παρατηρούμε μια σημαντική σπατάλη δημοτικών πόρων που στόχο έχουν την προβολή της και όχι την ουσία.‭
Εμείς πιστεύουμε ότι σε πρώτη μοίρα πρέπει να μπει ο συνάνθρωπός μας που είναι άνεργος που δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές βιοτικές του ανάγκες.‭ Για αυτό και ζητήσαμε τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού της διεύθυνσης κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου μας.
Στον αντίποδα η δημοτική αρχή επιδίδεται σε έναν αγώνα εντυπωσιασμού δαπανώντας το δημοτικό χρήμα για την προβολή της.
Οι βασικές προεκλογικές της υποσχέσεις έχουν ξεχαστεί‭ στο βωμό του πρόσκαιρου και του επικοινωνιακού παιγνιδιού. Οι αντίθετες απόψεις λοιδορούνται. Παρουσιάζονται φαινόμενα ολοκληρωτισμού.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι δαπανήθηκαν‭ 274.000 Ευρώ για τοποθέτηση τεσσάρων συστημάτων για την συλλογή απορριμάτων στην κεντρική πλατεία. Μια δαπάνη πολυτελής για τις σημερινές συνθήκες που αντιστοιχεί στο 5% των δημοτικών τελών που πληρώνουμε όλοι ως πολίτες.
Δαπανούσε και δαπανά ποσά για ενοίκια τόσο στην Μεταμόρφωση στο χώρο στάθμευσης των απορριμματοφόρων εδώ και δυο χρόνια και μόλις φέτος κατάφερε,‭ έτσι λέει, τουλάχιστον να κάνει την μεταφόρτωση των απορριμμάτων, η οποία σας ενημερώνω ότι λειτουργεί σπανίως και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

«Απαιτούμε ελάφρυνση της δημοτικής φορολογίας γιατί ο‭ Δήμος μπορεί»

Το σύστημα των απευθείας αναθέσεων στις επισκευές των οχημάτων της καθαριότητας καλά κρατεί. 120.000‭ ευρώ σε έναν προμηθευτή σε τέσσερις μήνες. Τι συμβαίνει; Τίποτα δεν λειτουργείς Γιατί πληρώσαμε τόσα χρήματα για να πάρουμε τα πανάκριβα οχήματα στην καθαριότητας;
Τα‭ 240.000 ευρώ που προορίζονταν για την αγορά ενός λεωφορείου μετά τις διαμαρτυρίες και ενστάσεις διατέθηκαν τελικά, το ίδιο ποσό, για δυο λεωφορεία. Υπάρχουν ερωτηματικά!
Και ενώ συμβαίνουν αυτά πανηγυρίζει για την μείωση των δημοτικών τελών κατά‭ 0,16 ευρώ περίπου και αισθανόμαστε ότι εμπαιζόμαστε. Μόνο από τους πολυτελείς κάδους αν υπήρχε λελογισμένη διαχείριση θα μπορούσε να γίνει επιπλέον μείωση 5%.
Από την άλλη πλευρά, εκδηλώσεις προβολής του κ. Δημάρχου. Ηράκλεια‭ 2017 αγνώστου κόστους, υπολογίζουμε πάνω από 50.000 ευρώ, Χριστούγεννα 2017: 6000 ευρώ για το Χριστουγεννιάτικο δένδρο, τα ίδια χρήματα περίπου για την καλλιτέχνη που άναψε το δένδρο και ο εκφωνητής ευχαριστούσε τον άξιο Δήμαρχο για τα δώρα.
Δεν θέλουμε άλλα δώρα φτάνει.
Απαιτούμε ελάφρυνση της δημοτικής φορολογίας γιατί ο‭ Δήμος μπορεί. 120.000 ευρώ για αντικατάσταση πλακών στα πεζοδρόμια που δεν εξυπηρετούν κανένα. Δείτε την Πολυτεχνείου. Αντί να βελτιώσει τα πεζοδρόμια να μπορεί να περάσει ο πολίτης αντικαθιστά πλάκες, οι οποίες πάλι τον επόμενο χρόνο θα χρειαστούν αντικατάσταση. Κοιτάξτε ο κ. Δήμαρχος έπεσε σε ευτυχή συγκυρία για τον Δήμο. Έχει δίπλα του την Περιφέρεια Αττικής, η οποία δεν διστάζει να του εγκρίνει το αστρονομικό ποσό των 5.000.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις.
Άντε να δούμε πάλι ποιοι δρόμοι θα ασφαλτοστρωθούν δυο και τρεις φορές, η οποία δεν διστάζει να του εγκρίνει το αστρονομικό ποσό των‭ 650.000 ευρώ για μελέτες τόσο της Λεωφ. Ηρακλείου όσο και της υπογειοποίησης της Μελίνας Μερκούρη έμπροσθεν του ηλεκτρικού σταθμού και άλλες πολλές χρηματοδοτήσεις.
Φοβάμαι όμως ότι ειδικά για την υπογειοποίηση θα μείνουμε στις μελέτες. Τι να πούμε άλλο για το κυκλοφοριακό πρόβλημα τι‭ «λύσεις» έδωσε…
Αυταρχικά επέβαλε την μονοδρόμηση της οδού Σαλαμίνος με κατεύθυνση προς Μεταμόρφωση,‭ καταργώντας το μοναδικό φανάρι ρύθμισης κυκλοφορίας που επέτρεπε την ασφαλή πρόσβαση των κατοίκων της Καναπίτσας προς την λεωφ. Ηρακλείου και στο υπόλοιπο Ηράκλειο
Οι κακές γλώσσες ομιλούν περί πελατειακής εξυπηρέτησης το πρόβλημα όμως είναι ότι μια περιοχή καταδικάστηκε στην απομόνωση και ότι καθημερινά κινδυνεύουν οι κάτοικοι οι οποίοι προσπαθούν να‭ προσεγγίσουν το υπόλοιπο Ηράκλειο.
Θα μπορούσα να σας μιλάω δυο ημέρες. Οι υστερήσεις λοιπόν της δημοτικής αρχής έγκεινται βασικά ότι δεν υλοποιεί καν τις προεκλογικές της υποσχέσεις.
Το πρόγραμμα της έστω. Δεν ιεραρχεί ανάγκες, δεν λύνει βασικά προβλήματα ουσίας.

‭Υπάρχουν θετικά στοιχεία στο έργο της;
Κοιτάξτε τώρα το ότι σε κάποιους τομείς υπάρχει καλύτερη εικόνα από το παρελθόν,‭ όχι βέβαια αυτή που θα ήθελε ο πολίτης, αυτό οφείλεται στην καλύτερη κατάσταση των οικονομικών του Δήμου λόγω της συγκυρίας αλλά και στην σπατάλη που γίνεται στην καθαριότητα, όπως προανέφερα.
Βέβαια μην περιμένετε να δώσουμε εμείς εύσημα σε αυτόν που κάνει τα αυτονόητα γιατί ο πολίτης φορολογείται πολύ ακριβά στο Ηράκλειο και ο Δήμος οφείλει να του παρέχει υπηρεσίες.‭
Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι τα σχολεία κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επαιτούν για χαρτί και γραφική ύλη,‭ χωρίς να γνωρίζει κανένας γιατί, στις παρεμβάσεις στην κεντρική πλατεία, στην διαμόρφωση του χώρου τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων, στην καταστροφή του παρτεριού πρασίνου, «έργα» που σηματοδοτούν την κακή αισθητική και τις πελατειακές εξαρτήσεις της δημοτικής αρχής.
Κανένας δεν κατάλαβε τι άλλαξε από την προηγούμενη κατάσταση. Ίσως μόνο η επιπλέον εργολαβία για το δάπεδο που τοποθετήθηκε και το οποίο κατέστρεψε και το παρτέρι πρασίνου. Οι πολίτες νομίζω έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους.‭
Όσον αφορά στα άλλα μεγάλα θέματα του Δήμου απαλλοτριώσεις χώρων,‭ Κτήμα «Φιξ», βελτίωση κυκλοφοριακού κλπ, έχουν εξαφανιστεί από τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και ποιες οι προτάσεις σας για την επίλυσή τους;
Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος ‭μας είναι η έλλειψη συγκεκριμένων στοχεύσεων και η οργάνωση δράσεων σε συνεργασία με τους κατάλληλους φορείς και με τη στήριξη των δημοτών, ώστε να προχωρήσουμε σε λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης μας.
Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν προτάσεις οι οποίες μπορούν να δρομολογήσουν τέτοιες λύσεις σε προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, η διαχείριση των απορριμμάτων, η βελτίωση του οργανωτικού μοντέλου του Δήμου, η αξιοποίηση της ανώνυμης δημοτικής επιχείρησης του Δήμου, η διαφάνεια στη‭ διαχείριση των οικονομικών, η στήριξη του δημότη με καλύτερη οργάνωση των κοινωνικών δομών, η αμέριστη συμπαράσταση στο έργο των σχολικών μας επιτροπών, ώστε αυτές να λειτουργούν απρόσκοπτα αλλά με σωστές αρχές και κατευθύνσεις και η δρομολόγηση επίλυσης των άλλων μεγάλων θεμάτων που προανέφερα.
Στο πρόγραμμα μας αναφέρονται αναλυτικά όλα αυτά τα ζητήματα.‭
Ενδεικτικά θα μπορούσα να σας πω ότι το ζητούμενο που αφορά στην μείωση της δημοτικής φορολογίας μπορεί να λυθεί πλέον εύκολα εφόσον το κράτος έδωσε την‭ δυνατότητα στους Δήμους να πωλούν και να έχουν έσοδα από τα προϊόντα ανακύκλωσης.
Αν λοιπόν οργανώσεις το σύστημα διαλογής των απορριμμάτων στο σπίτι για κάθε νοικοκυριό και ο Δήμος επιστρέφει στο κάθε νοικοκυριό το ποσό που αναλογεί για κάθε ανακυκλώσιμο προϊόν,‭ τότε και ο πολίτης θα ωφελείται αφού θα έχει μείωση στα δημοτικά τέλη σημαντική και όχι 0,16 ευρώ και ο Δήμος που θα πουλάει και θα έχει έσοδα από το προϊόν της ανακύκλωσης.
Για την δράση αυτή θα μπορούσε ν αξιοποιηθεί η αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρία του Δήμου μας,‭ η οποία σήμερα χρησιμοποιείται για απασχόληση ημετέρων και για εκτέλεση δραστηριοτήτων του Δήμου, μακριά από το δημόσιο λογιστικό και ότι σημαίνει αυτό.
Άμεση βελτίωση των κοινωνικών δομών και δημιουργία νέων με εξασφάλιση της αξιοπρέπειας των πολιτών.‭

«Το κυκλοφοριακό είναι άμεση προτεραιότητά μας»

Η πρώτη για εμάς παρέμβαση είναι η μεταφορά όλων των κοινωνικών δομών (κοινωνικό παντοπωλείο κλπ) μακριά από το κτίριο του δημαρχείου‭ σε χώρο προστατευμένο. Διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση.
Η δημοτική αρχή σήμερα προπαγανδίζει καθημερινά‭ τα δώρα προς τους πολίτες σε σημείο που θυμίζει καθεστώτα άλλων εποχών.
Εμείς θα αναρτούσαμε τις δαπάνες του Δήμου για να ξέρει ο πολίτης που πάνε τα χρήματά του.‭
Σας ενημερώνω ότι αν γινόταν αυτό ο ενημερωμένος πολίτης θα έβλεπε καλύτερα πίσω από την βιτρίνα.
Το κυκλοφοριακό είναι άμεση προτεραιότητα μας.
Διάλογος με τους πολίτες, αποφάσεις ανακούφισης και όχι αποκλεισμού περιοχών.
Λεωφ. Ηρακλείου, πεζοδρόμια, όμβρια ύδατα άμεση προτεραιότητα μας εφόσον η Περιφέρεια Αττικής είναι στο πλευρό του Δήμου μας.
Απόκτηση ελεύθερων χώρων. Ανάπτυξη πρασίνου άμεση παύση της καταστροφής των δένδρων.
Φτάνει το κλάδεμα πια δεν έμεινε τίποτα.
Ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό.
Ενίσχυση του εμπορικού κόσμου της πόλης μας με δημιουργία θέσεων στάθμευσης. Με εκδηλώσεις προβολής. Με συνεργασία για την χορήγηση εκπτωτικών κουπονιών στους δημότες κλπ.
Όλα αυτά τα θέματα αναλύονται στο πρόγραμμά μας όπως το καταθέσαμε στους πολίτες του Ηρακλείου στις εκλογές του 2014.

‭Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου οι παρεμβάσεις σας κρίνονται ιδιαιτέρως επιτυχημένες. Πως σας φαίνεται η γενικότερη λειτουργία του;
Σας ευχαριστώ για την διαπίστωση. Το έχω ξαναπεί το ισχύον εκλογικό σύστημα που αφαιρεί έδρες απο την μειοψηφία και χαρίζει έδρες στην πλειοψηφία εντός εισαγωγικών έχει σαν αποτέλεσμα ένα δημαρχιακοκεντρικό σύστημα που αγνοεί και υποτιμά τον δημοκρατικό διάλογο και την γνώμη των άλλων παρατάξεων.
Το δημοτικό μας συμβούλιο δυστυχώς ακολουθεί την περπατημένη, ο κ. δήμαρχος συμπεριφέρεται σαν μονάρχης με αποτέλεσμα κατ΄επανάληψη να έχει δεχθεί τα δικαιολογημένα πυρά των άλλων παρατάξεων.
Είναι σαφές ότι αδυνατεί να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις και ίσως να μην το επιθυμεί.
Σε άλλες συνθήκες ο Δήμος θα αδυνατούσε να λειτουργήσει γιατί πεμπτουσία για μας της δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου είναι ο δημοκρατικός διάλογος και η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, αρχές άγνωστες στην δημοτική αρχή.

Να θεωρούμε δεδομένη την κάθοδό σας στις εκλογές του 2019; Πως προετοιμάζεται σχετικά η παράταξη;
Να την θεωρείτε απολύτως δεδομένη. Η παράταξη προετοιμάζεται με διάλογο στην κοινωνία, με καταγραφή των προβλημάτων ανά περιοχή, με την ένταξη νέων στελεχών στις τάξεις της, που συμμερίζονται τις ίδιες αρχές και αγωνίες με την παράταξη μας.

Είστε θετικός σε ενδεχόμενες συνεργασίες και αν ναι με ποια κριτήρια;
Κατ΄αρχάς είμαστε θετικοί σε κάθε συνεργασία στην κοινωνία για το καλό του Δήμου μας.
Τα κριτήρια μας είναι οι αρχές μας που είναι αδιαπραγμάτευτες. Πρώτα ο πολίτης, διαφάνεια, χρηστή διαχείριση, καταξίωση της πολιτικής και όχι καταξίωση μέσα από την πολιτική.

Έχει «κομματική ταυτότητα» η «ΠΝΟΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ»;
Η παράταξη μας είναι μια αδέσμευτη κίνηση χωρίς κομματικές αγκυλώσεις.
Στις τάξεις μας χωράνε όλοι οι πολίτες που σέβονται τις ανωτέρω αρχές ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση ή την εν γένει πολιτική τους θεώρηση.

Πως σχολιάζετε την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Μέσα στις πολιτικές των μνημονίων η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τις δικές της δυσκολίες και στερήσεις.
Πολλές αρμοδιότητες της κεντρικής εξουσίας έχουν εκχωρηθεί στην ΤΑ χωρίς να εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι πόροι.
Το νομοθετικό πλαίσιο είναι ακόμα ασφυκτικό, ειδικότερα στις αξιοκρατικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στο δημόσιο χαρακτήρα των αγαθών που διαχειρίζεται η ΤΑ και δυστυχώς δεν εξασφαλίζεται η διαφάνεια στις προμήθειες και στις δαπάνες των Δήμων, η αξιοκρατία, παρά τις αγαθές προθέσεις που ίσως υπήρχαν.
Θέλει πολλή δουλειά για να εξαλειφθεί η διαφθορά. Θέλει πρώτα αλλαγή νοοτροπίας από εμάς τους ίδιους τους πολίτες. Η ΤΑ όμως πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρον τον θετικό πρόσφατο νόμο για την διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος των πολιτών που επιτρέπει την μείωση των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν οι πολίτες.
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει να εξαλειφθούν σε μεγάλο βαθμό οι παθογένειες του συστήματος.
Την Δημοκρατία την φοβούνται αυτοί που φοβούνται τον κοινωνικό έλεγχο. Εμείς πάντως δεν την φοβόμαστε γιατί πιστεύουμε στην διαφάνεια, στον έλεγχο, στην αξιοκρατία!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ