Κορωνοϊός -Πέτσας: Τεστ το άνοιγμα των παραλιών – Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης

0

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Στέλιο Πέτσα για όλα τα νεότερα σχετικά με τον κορωνοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών και το χαρακτήρισε ένα τεστ που πρέπει να κερδίσουμε.

Παράλληλα ο κ.Πέτσας έκανε γνωστό πως αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης και τα πρωτόκολλα για τις μεταφορές με αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοίο για επαγγελματίες και ταξιδιώτες.

Προχωράμε σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και σημείωσε ότι ήδη έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους περίπου το 1/3 των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.

Έκανε επίσης αναφορά στην επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου και προσέθεσε ότι από αυτό το Σάββατο, αξιολογώντας τις μετεωρολογικές προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες, τα επιδημιολογική δεδομένα αλλά και την εισήγηση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων, προχωρούμε στο άνοιγμα των 515 οργανωμένων παραλιών της χώρας. «Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και θα ελέγχεται η εφαρμογή τους», τόνισε ο κ. Πέτσας. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «αυτό είναι ένα σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε με επιτυχία. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα γιατί μέχρι σήμερα έχει επιδείξει υποδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα καλούμαστε να δείξουμε ότι με κανόνες και ωριμότητα μπορούμε και αυτό το καλοκαίρι να απολαύσουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας με ασφάλεια. Αυτό θα είναι το καλύτερο διαβατήριο για επανεκκίνηση όχι μόνο του εσωτερικού αλλά κυρίως του εξωτερικού τουρισμού. Ας το σφραγίσουμε λοιπόν αυτό το Σαββατοκύριακο».

Για τη λειτουργία των εκκλησιών

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι από την Κυριακή ξεκινάει η τέλεση της Θείας Λειτουργίας καθώς και ιερών μυστηρίων στις εκκλησίες μας με την παρουσία πιστών. «Πάντοτε βέβαια με σεβασμό στις συστάσεις των ειδικών για τον αριθμό των πιστών σε κάθε χώρο και τις αναγκαίες μεταξύ τους αποστάσεις», τόνισε.

Από τη Δευτέρα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά και στην Κρήτη

«Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη. Την ίδια μέρα επανέρχονται στις τάξεις και οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας», προσέθεσε.

«Είναι αυτονόητο και δε σταματάμε να το υπογραμμίζουμε ότι η πορεία για τη νέα κανονικότητα ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ασυνέπεια και εφησυχασμός μπορεί να προκαλέσουν πισωγύρισμα κι αυτό θα κόστιζε ακριβά σε όλη την κοινωνία σε ολόκληρη τη χώρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης

 • Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα. Το άνοιγμα των παραλιών αυτό το Σάββατο θα είναι ένα τεστ, ας το κερδίσουμε.
 • Η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στην προστασία των εργαζομένων με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
 • Καταρτίζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό, που θα είναι μεγάλες.
 • Αύριο θα ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα για τις μεταφορές με αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοίο για επαγγελματίες και ταξιδιώτες.
 • Μέχρι την επόμενη εβδομάδα συνεχίζεται η καταβολή της επιστρεπέας προκαταβολής. 2ος γύρος τον Ιούνιο.
 • Υπογράφηκε μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ – ΑΚΤΩΡ σύμβαση παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου για 50 χρόνια.
 • Για τα 100 χρόνια σήμερα από την απελευθέρωση της Θράκης. Στέλνουμε το μήνυμα & υπενθυμίζουμε ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.
 • Τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καθοδικά. Εδώ είμαστε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα.
 • Για την ενδεχόμενη επίσπευση ανοίγματος κλάδων: Πηγαίνουμε προσεκτικά, βήμα βήμα. Προχωρούμε ανά εβδομάδα στο άνοιγμα των οικονομικών τομέων, παρακολουθώντας τα δεδομένα & με βάση τις συστάσεις των ειδικών.
 • Για τουρισμό & εστίαση δεν θέλουμε αποσπασματικές λύσεις, αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα.
 • Για την κριτική της αντιπολίτευσης: Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε ποτέ σχέδιο για την κάλυψη του κενού από την απώλεια εσόδων, που τώρα αρχίζει να ανακαλύπτει ο αντιπολιτευόμενος Τύπος.
 • Για πιθανές διμερείς συμφωνίες στον τουρισμό: Θα έχουμε τουρίστες, δεν ξέρουμε πόσους, στόχος να περιορίσουμε τις απώλειες. Εργαζόμαστε για να έχουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη τουριστική περίοδο & για την επόμενη τουριστική περίοδο.
  Οι μετακινήσεις στα νησιά του Αργοσαρωνικού θα επιτραπούν από 25 Μαΐου.
 • Για εκ περιτροπής εργασίας & ενδεχόμενο εγγύησης μισθών: Το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει θα βασιστεί στο SURE (…). Αυτό μπορούμε να εγγυηθούμε, να σχεδιάσουμε.
 • Για κάμερες στα λύκεια: Για όλα αυτά έχει απαντήσει η κ. Κεραμέως, χτες στη Βουλή. Παραπέμπω στις απαντήσεις της.
 • Για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: Η προκλητικότητα απαντά στην αποφασιστικότητα. Προσδοκούμε ότι θα σταματήσει αυτή η ρητορία & θα σεβαστεί ο κ. Ερντογάν τους κανόνες καλής γειτονίας & το διεθνές δίκαιο.
 • Για σχέδιο ΕΕ για τουρισμό: Βλέπουμε ότι τα περισσότερα στοιχεία που έχουμε θέσει στο τραπέζι έχουν γίνει αποδεκτά. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι έχουμε ένα πλαίσιο για τον τουρισμό & ότι ευνοεί χώρες όπως η Ελλάδα.
 • Για Αγ.Σοφία & πιθανό άνοιγμα ως τέμενος: Είναι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Περιμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί αυτό το πλαίσιο.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.