Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

“Θετικά πρότυπα για την κοινωνία”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, η Μαρία Σάκκαρη, οι συμπαίκτες του Κρίστιαν Έρικσεν στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Δανίας, οι Φινλανδοί αντίπαλοί τους, αγωνίστηκαν για τους εαυτούς τους και τις ομάδες τους αλλά ο αγώνας, τελικά, δόθηκε για όλους.

Ο αθλητισμός υποχρεώνει τους αθλούμενους να αγωνίζονται πρώτα εναντίον του εαυτού τους, ξεπερνώντας πολλές φορές τα όρια και τις κακές συνήθειές τους, αλλά τελικά οδηγεί στο βάθρο του νικητή τους πάντες. Ο αθλητισμός στην ουσία του δεν είναι χόμπι ή μια απλή διαδικασία εκγύμνασης του σώματος αλλά ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης του βίου.

Αυτό μας δίδαξαν και οι τενίστες μας που κατέθεσαν τις δυνάμεις τους στα ματς εναντίον φτασμένων αντιπάλων στο τουρνουά του Ρολάν Γκαρός και οι παίκτες και φίλαθλοι στον αγώνα Δανίας – Φινλανδίας, που δίδαξαν ανθρωπιά και ευ αγωνίζεσθαι, όταν ο Κρίστιαν Έρικσεν έπεσε αναίσθητος στον αγωνιστικό χώρο. Αυτές οι σπουδαίες στιγμές δεν αποτελούν μόνο ευχάριστες πινελιές στην καθημερινότητά μας αλλά μαθήματα ζωής.
Συχνά οι ίδιες οι καταστάσεις είναι πολύ καλύτερες και ευκολότερα αντιμετωπίσιμες σε σχέση με τις εντυπώσεις που αυτές δημιουργούν. Μάλιστα, όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν πολύ –όπως αυτές που βιώσαμε και σε έναν βαθμό βιώνουμε όλες και όλοι με την πανδημία- τότε το ψυχολογικό κλίμα που δημιουργείται είναι βαρύ και αντί να βοηθά τους ανθρώπους να αγωνιστούν για τη βελτίωση των ζωών τους, τους αποκαρδιώνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά ωφέλιμη η εμφάνιση προτύπων, μπροστάρηδων που θα δώσουν με δύναμη, εξυπνάδα και αρετή έναν καλό αγώνα.

Ο άνθρωπος είναι μιμητικό και κοινωνικό ον. Και επηρεάζεται από το περιβάλλον και το επηρεάζει. Ζει οργανωμένος σε ομάδες, σε κοινωνίες, σε κράτη και οι κανόνες και τα πρότυπα συμπεριφοράς που προωθούν αυτές οι συλλογικότητες διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των ανθρώπων. Γι’ αυτό η οργανωμένη Πολιτεία έχει το καθήκον να προωθεί την προβολή θετικών προτύπων για την κοινωνία – και ο χώρος του αθλητισμού έχει πολλά.

Εκείνοι που έχουν την εσωτερική πειθαρχία, την αγωνιστική διάθεση, την ανθρωπιά και τον σεβασμό στον αντίπαλο, τη συστηματικότητα και την επιμονή πρέπει να προβάλλονται, να εμπνέουν, να παραδειγματίζουν. Παρακολουθώντας τις προσπάθειές τους και βλέποντας τις έμπρακτες εκδηλώσεις του ήθους τους, βγαίνουμε όλες και όλοι ωφελημένοι.
*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας,  Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ