Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Η Μνήμη του ’40 οδηγός για το μέλλον”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Ζωής Ράπτη, Υφυπουργού Υγείας στο Χ-τύπο

Η απότιση φόρου τιμής στους ήρωες του ’40 και στο σύνολο του λαού μας, που έπεσε μέσα στη φωτιά του πολέμου για την Ελευθερία του Γένους και για να υπερασπιστεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν είναι εθιμοτυπία αλλά ανάγκη. Η μνήμη είναι το συλλογικό οξυγόνο μας, αυτό που διατηρεί την αίσθηση του ανήκειν ζωντανή. Και το ’40 είναι μια μνήμη ολοζώντανη, φάρος πνευματικός που δείχνει τον δρόμο.

Η 28η Οκτωβρίου αγγίζει τόσο πολύ τις καρδιές και το νου των Ελλήνων διότι αποτελεί ένα ηθικό, πνευματικό αλλά και υλικό ορόσημο στην πολυχιλιετή ιστορία του έθνους μας. Δείχνει ότι αξίζει να πολεμάς για αξίες, ιδέες, πρόσωπα και τόπο που αγαπάς, υπέρ βωμών και εστιών, ρισκάροντας το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που στην πραγματικότητα έχει ο κάθε άνθρωπος – την ζωή του.

Αξίζει να πολεμάς ακόμα και όταν αυτός ο πόλεμος δείχνει εκ των προτέρων χαμένος.
Η Ελλάδα, μια χώρα που δεν είχε συμπληρώσει καν εικοσαετία από την πικρή εμπειρία της Μικρασιατικής καταστροφής αποφάσισε, λαός και ηγεσία, να σταθούν εμπόδιο στην επέκταση περαιτέρω επέκταση του σκότους στον πλανήτη μας. Το ΟΧΙ δεν ήταν μόνο για την Ελλάδα, ήταν για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Νικήσαμε, αλλά δε γιορτάζουμε μόνο τη νίκη. Γιορτάζουμε για τα ύψη της αρετής στα οποία έφτασαν οι πρόγονοί μας. Η αρετή είναι διαχρονικό γνώρισμα του γένους μας. Δεν ήταν αποτέλεσμα της ιστορικής συγκυρίας. Και στην ειρήνη και στον πόλεμο οι Έλληνες δεν διστάζουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους. Δεν διστάζουν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο.

Ως υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητες για την Ψυχική Υγεία οφείλω να κάνω μνεία και στους Έλληνες υγειονομικούς, που θυσιάστηκαν στον επικό αγώνα του ’40 και συνεχίζουν να προσφέρουν με αυτοθυσία και σε περίοδο ειρήνης. Πρόσφατη είναι η εμπειρία από μια δοκιμασία που πέρασε η πατρίδα – και αναφέρομαι σε αυτή της πανδημίας. Το προσωπικό, ιατρικό νοσηλευτικό και διοικητικό, ρίχτηκε πρόθυμα και με αυταπάρνηση στον αγώνα για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και της υγείας.

Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε και στις προηγούμενες γενιές, αλλά και στους συγχρόνους μας και πολλώ δε μάλλον στις επόμενες γενιές να αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη, ισχυρότερη Ελλάδα, όπως αυτή που οικοδομούμε σήμερα με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίζουμε μαζί με τον λαό κάθε δυσκολία και να αξιοποιούμε τις δυνατότητες του έθνους μας, ώστε να ξεπερνά κάθε εμπόδιο, πάντα με τη βοήθεια του Θεού.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ