Ειδήσεις
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοινώνει μόνιμα μέτρα στήριξης για πολίτες, φοιτητές, συνταξιούχους και άτομα με αναπηρία

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πασχαλινή ανάπαυλα συνοδεύτηκε από μια σειρά σημαντικών ανακοινώσεων, με κορυφαία την παρουσίαση ενός νέου πλαισίου μόνιμης στήριξης για πολίτες που μένουν στο ενοίκιο, φοιτητές, καθώς και συνταξιούχους και άτομα με αναπηρία. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην εκρηκτική πορεία του πλεονάσματος για το 2024, δίνοντας στην κυβέρνηση περιθώριο για επιπλέον κοινωνικές δαπάνες και «κοινωνικό» μέρισμα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ωφελήσουν περίπου 2,7 εκατομμύρια πολίτες, αξιοποιώντας τη θετική πορεία της οικονομίας και τη βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών, αποτέλεσμα της πάγιας στρατηγικής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρνει στο προσκήνιο τη στεγαστική κρίση και τις αυξανόμενες ανάγκες των νέων και φοιτητών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το κόστος στέγασης, ενώ εξίσου σημαντική είναι η στήριξη των συνταξιούχων, οι οποίοι πλήττονται από την ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής.
Γιατί τώρα;
Η ανακοίνωση των μέτρων, παρά τις αντιρρήσεις για την πρώιμη ανακοίνωσή τους, εξηγείται από την ανάγκη αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε μέσω της υπεραπόδοσης των εσόδων, σύμφωνα με τις νέες δημοσιονομικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Η κυβερνητική στρατηγική βασίζεται στην εδραίωση της δημοσιονομικής σταθερότητας και στην κοινωνική αποδοχή των πολιτικών μέτρων, χωρίς να διασαλεύεται η οικονομική ισορροπία.
Η υπεραπόδοση των εσόδων είναι το αποτέλεσμα εφαρμογής πολιτικών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ανάμεσα στους υπουργούς που συντόνισαν τις πρωτοβουλίες αυτών των μέτρων ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ταξίδεψε για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με θετικά δημοσιονομικά νέα.
Τα μέτρα στήριξης και οι μελλοντικές εξαγγελίες
Τα μέτρα θα ωφελήσουν κυρίως τους ενοικιαστές, φοιτητές, συνταξιούχους και άτομα με αναπηρία, και θα ενσωματώνουν μια σειρά από μόνιμες ενισχύσεις, όπως η βοήθεια για την κάλυψη ενοικίων και η ενίσχυση του εισοδήματος μέσω φορολογικών κινήτρων. Η κυβέρνηση δίνει ραντεβού στη ΔΕΘ, όπου θα παρουσιαστούν περαιτέρω ανακοινώσεις για τη φορολογική πολιτική, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στη μελλοντική αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών και στην υποστήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας ενδιάμεσων συντελεστών, για να καταστεί πιο δίκαιη και ευέλικτη η φορολογική κλίμακα. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι τα μέτρα ενίσχυσης θα επεκταθούν και στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι πλήρωσαν «πολλές φορές το τίμημα» από το τεκμήριο φορολόγησης.
Μόνιμα μέτρα και μακροχρόνια στρατηγική
Όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, οι ανακοινώσεις δεν πρόκειται να αποτελέσουν μια σειρά παροχών ή επιδομάτων, αλλά θα συνιστούν ανταπόδοση για τις θυσίες των πολιτών, στη βάση της καλής πορείας της οικονομίας και της σταθεροποίησης των οικονομικών δεικτών. Οι πολιτικές αυτές εντάσσονται σε μια στρατηγική για τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με τον στόχο να ευημερήσουν οι πολλοί και όχι μόνο οι λίγοι.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις2 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός5 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αγίας Βαρβάρας7 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθηναίων5 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν