Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Εμφύλιος» στο ΚΙΝ.ΑΛ. για το 8,1%

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο εμφύλιος στο Κίνημα Αλλαγής και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται θα είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες.

Στο παρασκήνιο, η μουρμούρα έχει αρχίσει, καθώς όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που επισημαίνουν, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ηςΙουλίου δεν ήταν αντάξιο της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, τονίζει ότι το 8,1% απορρίπτει τις κατηγορίες και εκτιμά ότι το 8% αποτελεί μια πολύ καλή αρχή για την ανασύσταση της προοδευτικής παράταξης.
Το κλίμα βαραίνει καθημερινά, λόγω του ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι τετραπλάσιο από αυτό που έλαβε το ΚΙΝ.ΑΛ., εξέλιξη που οδηγεί στην απώλεια της ηγεμονίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο πρώτος που άναψε το φυτίλι του εμφυλίου, λέγοντας ότι η συζήτηση για το τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει δεν είναι εσωτερικό θέμα, αλλά εθνική υπόθεση.
Το ερώτημα εάν θα υπάρξει ανοικτή αμφισβήτηση της κ. Γεννηματά, ή εάν ο ευρωβουλευτής θα περιοριστεί σε κλεφτοπόλεμο, είναι βέβαιο ότι θα απαντηθεί εντός του φθινοπώρου.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που τονίζουν, ότι η αποχώρηση του Σταμάτη  Μαλέλη από τη θέση του γραμματέα Επικοινωνίας, καθιστά σαφές ότι το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών είναι προ των πυλών.
Τα στρατόπεδα μπορεί να μην έχουν σχηματιστεί ακόμη, αλλά είναι σαφές ότι τα βέλη που δέχεται η κ. Γεννηματά έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση για τις εκλογικές της επιλογές.

Λάθος απόφαση
Μια από τις ομάδες θεωρεί ότι ήταν λάθος της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. να μην τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Όπως υποστηρίζουν, με τον τρόπο αυτό, σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων που αμφιταλαντευόταν, στράφηκε οριστικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ, καθώς δεν έβλεπε κάποιο λόγο για να στηρίξει το ΚΙΝ.ΑΛ.
«Έδειξε ότι δεν επιθυμεί να είναι πρόεδρος όλης της παράταξης, αλλά μόνον εκείνων που θεωρεί δικούς της», ήταν το καυστικό σχόλιο που έκανε μέσω του «Χτύπου» βουλευτής του ΚΙΝΑΛ για την κ. Γεννηματά.
Εξηγούσε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ πορεύτηκε πάντα μέσα από τις αντιθέσεις του και τα στελέχη του πάντα έβρισκαν τρόπο να συνθέτουν και να κάνουν πράξη τη φυγή προς τα εμπρός.

Ψήφος ανοχής
Ένα δεύτερο στρατόπεδο θεωρεί τελείως λάθος το μήνυμα που έστειλε η κ. Γεννηματά, με τη δήλωση που έκανε λίγο πριν από τις εκλογές για ψήφο ανοχής προς τη Ν.Δ.
«Ο κόσμος καταλάβαινε πως θέλουμε να συνεργαστούμε με τη Ν.Δ. και έτσι δώσαμε λάθος στίγμα», έλεγε στον «Χτύπο» πρώην βουλευτής, ο οποίος χαρακτήρισε μικρό το εκλογικό ποσοστό του 8,1%.
Άλλα στελέχη, υπογραμμίζουν ότι ο προοδευτικός κόσμος είδε ένα βήμα προς τα αριστερά με τη ρήξη Γεννηματά-Βενιζέλου και δύο προς τα δεξιά με την ψήφο ανοχής προς τη Ν.Δ.
Το αποτέλεσμα όπως εξηγούν, ήταν ο κόσμος να στραφεί είτε προς τη Ν.Δ. είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και να χαθεί μια χρυσή ευκαιρία που θα έδινε τη δυνατότητα στο ΚΙΝ.ΑΛ. να εξελιχθεί σε τρίτο ισχυρό «παίχτη».

Μαράζωμα
Το στοιχείο που άπαντες φαίνεται να συμφωνούν είναι ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν είναι ελκυστικός προορισμός για τους κατοίκους των αστικών περιοχών του Λεκανοπεδίου και τους νέους.
«Δεν αρέσουμε και μαραζώνουμε», είναι η φράση που χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά στελέχη που ναι μεν δεν αμφισβητούν την κ. Γεννηματά, αλλά δεν τρέφουν και αυταπάτες για το ΚΙΝ.ΑΛ.

Απόντες
Στελέχη που είναι κοντά στην κ. Γεννηματά απαντούν στις κατηγορίες κατά της ηγεσίας με τις φράσεις «κάποιοι ήταν απόντες», «κάποιοι προτιμούν την κριτική χωρίς να δώσουν τη μάχη».
Σημειώνουν μάλιστα, ότι η στρατηγική της κ. Γεννηματά ήταν ο διμέτωπος κατά της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων της δημοκρατικής παράταξης.
Όπως εξηγούν στόχος της είναι η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά και να μπουν αναχώματα στον λαϊκισμό του Α. Τσίπρα, καθώς εκτιμούν ότι επιδίωξή του είναι η άσκηση τυφλής αντιπολίτευσης.

Καθαρή γραμμή
Όπως γίνεται αντιληπτό, ζητούμενο για το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι εάν θα υπάρξει καθαρή γραμμή για να μπορέσει να αντισταθεί στην επίθεση που θα δεχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η κ. Γεννηματά θα βρεθεί σε δύσκολη θέση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματιστεί σε ένα κεντροαριστερό κόμμα για να κυριαρχήσει στον προοδευτικό χώρο.

Συνέδριο
Με δεδομένο ότι οι διεργασίες θα ενταθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξει η κ. Γεννηματά για να σταματήσει τα βέλη εναντίον της.
Συνομιλητές της τονίζουν ότι η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου θα δώσει καθαρό στίγμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλοι δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο συνεδρίου για να καθαρίσει το τοπίο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ