Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εκλογικά… μαγειρέματα: 3+1 ανατροπές στον πολιτικό χάρτη το 2020

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλες ανατροπές στον πολιτικό χάρτη της χώρας αναμένονται τη νέα χρόνια, με τα επιτελεία του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και του Α. Τσίπρα να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι η ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό τοπίο, όπου οι εξελίξεις είναι τουλάχιστον απρόβλεπτες.
Ο πρωθυπουργός ναι μεν έχει ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει την εξάντληση της τετραετίας, αλλά η έμφαση που δίνει στις μεγάλες εκλογικές αλλαγές, έχει ως αποτέλεσμα ένα όργιο φημολογίας στο παρασκήνιο.
«Γαλάζιοι» βουλευτές υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα για ηγεμονία της Ν.Δ. προκειμένου να υλοποιηθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και η χώρα να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.
Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι χρειάζεται ξεκαθάρισμα με δυνάμεις που εκπροσωπούν το παρελθόν, επισημαίνοντας ότι η αντιπολιτευτική αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει μια χρυσή ευκαιρία.
Οι κινήσεις αυτές έχουν σημάνει συναγερμό στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επαναφέρουν στο προσκήνιο σενάρια πρόωρων εκλογών, με τον Α. Τσίπρα, να υποστηρίζει ότι θα οδηγήσουν σε «δεξιά παρένθεση».
Ανεξάρτητα από το που θα καταλήξουν οι ασκήσει πολιτικής ισορροπίας, το βέβαιο είναι ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πως  διαμορφώνεται η τρέχουσα συγκυρία:

  • Διεύρυνση ψηφοδελτίου Επικρατείας:

Θα αποτυπωθεί στο νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με βάση το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο Τάκης Θεοδωρικάκος και σύντομα θα αποτελέσει νόμο του κράτους. Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας ανεβαίνει σε 15 από 12 που είναι σήμερα, τις οποίες χάνουν τρεις ο Νότιος τομέας Αθηνών, η Α’ Αθηνών και η Αχαΐα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, λόγω του ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μεγάλη απήχηση στους Έλληνες του εξωτερικού, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα που η δυναμική του είναι περιορισμένη. Δεν κρύβουν μάλιστα ότι ο διάλογος που άρχισε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών και οι συγκλίσεις που επιδίωξαν κι πέτυχαν δίνουν την ηγεμονία στη Ν.Δ. στο χώρο των αποδήμων.

  • Πρόεδρος Δημοκρατίας:

Ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά τις οριστικές του αποφάσεις θα τις πάρει όπως ο ίδιος έχει δηλώσει μέσα στις γιορτές. Το μόνο σίγουρο για την ώρα, είναι ότι οι πιθανότητες να προταθεί ξανά ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ελάχιστες. Στο ερώτημα εάν ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει πρόσωπο από την Κεντροδεξιά ή ένα πρόσωπο με ευρύτερη απήχηση που θα ανήκει στην Κεντροαριστερά, δεν υπάρχει ακόμη απάντηση. Η απάντηση που έδωσε στη Βουλή, την περασμένη Δευτέρα δεν ξεκαθάρισε το τοπίο. Εάν πάντως η επιλογή, είναι από τον δεύτερο χώρο, θα ενισχύσει την απήχησή του και θα στείλει σαφές μήνυμα για ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες. Με τον τρόπο αυτό θα βάλει φρένο και στη δυναμική που θέλει να αναπτύξει ο Α. Τσίπρας, που βλέπει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ως το μέσο που θα του δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην εξουσία.

  • Εκλογικός νόμος:

Εάν τα πράγματα μείνουν ως έχουν οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, κάτι που σημαίνει ότι είναι απίθανος ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης. Την εξέλιξη αυτή απορρίπτει το Μαξίμου με το επιχείρημα ότι η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει άμεσα την αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι πληροφορίες λένε ότι προσανατολίζεται σε ένα σύστημα με κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα και χωρίς αλλαγή στο πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα πέσουν στο τραπέζι και άλλα σενάρια και ο πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει για το σύστημα που θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική.

Διπλές κάλπες
Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση κατά την οποία δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων στη Βουλή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται να απορρίπτει τα σενάρια πρόωρων εκλογών εντός του 2020, αλλά στην πολιτική τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται, καθώς ο πολιτικός χρόνος έχει τους δικούς του ρυθμούς.
Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, που είναι προσφυγή σε διπλές κάλπες είτε εντός του 2020 ή εντός του 2023 που λήγει η κυβερνητική θητεία.
Ουδείς βέβαια γνωρίζει πως είναι οι συσχετισμοί το 2023, εάν επιλέξει τότε να πάει σε διπλές εκλογές, όπου οι πρώτες θα γίνουν με απλή αναλογική και οι δεύτερες με σύστημα που θα δίνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, οργιάζουν οι φήμες και τα σενάρια για διπλές εκλογές το 2020, στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει συναίνεση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε δίνουν άνετο προβάδισμα στη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη που με τον τρόπο αυτό μπορούν να εξασφαλίσουν νέα κυβερνητική θητεία τουλάχιστον έως το 2024.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ