Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Διεθνής κινητοποίηση για την πανδημία”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας και Βουλευτή Β1′ Βορείου Τομέα

Οι παγκόσμιες προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται δίχως διεθνή συνεργασία. Πανδημίες, όπως αυτή της covid-19, δεν γίνεται να νικηθούν από μεμονωμένα και αποκομμένα από το διεθνές περιβάλλον κράτη. Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, υπάρχει η ανάγκη να ενώσουμε δυνάμεις για να πολλαπλασιάσουμε τις δυνατότητές μας και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της επόμενης ημέρας μετά την λήξη της πανδημίας.

Η covid-19 μπορεί να σταματήσει να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη σωματική υγεία των ανθρώπων αλλά τα ψυχικά τραύματα θα παραμείνουν – και αν δεν προσέξουμε και δεν αφοσιωθούμε στην αντιμετώπισή τους, μπορεί να εγκατασταθούν και να μας ταλαιπωρήσουν περισσότερο κι από τον ίδιο τον ιό.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διοργάνωσαν το Διεθνές Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 22 και 23 Ιουλίου 2021 και είχε θέμα «Οι συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας».

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μεταξύ των εισηγητών ήταν ο Περιφερειακός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη Hans Henri P. Kluge, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Χαιρετισμό απηύθυνε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου.

Κοινή διαπίστωση σε πολλούς ομιλητές ήταν ότι η επιβάρυνση της ψυχικής υγείας, ως συνέπεια των ειδικών συνθηκών και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν λόγω της covid-19, αποτέλεσε μια πανδημία μέσα στην πανδημία. Υποχρεωθήκαμε να πορευτούμε αντιμετωπίζοντας ένα τσουνάμι ζητημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, τα οποία δεν έχουν εξαιρέσει κανέναν και καθιστούν τον ρόλο της διακρατικής συνεργασίας, του κράτους αλλά και του ιδιωτικού τομέα και του Π.Ο.Υ., ακόμη πιο σημαντικό από ποτέ.

Όλα όσα διατυπώθηκαν, καθώς και πολλές από τις προτάσεις των προσκεκλημένων στο συνέδριο, συμπυκνώθηκαν στη «Διακήρυξη Κορυφής της Αθήνας για την Ψυχική Υγεία». Οι συμμετέχοντες που υπογράψαμε τη Διακήρυξη δεσμευτήκαμε να αναπτύξουμε κατάλληλες στρατηγικές για να οικοδομηθεί η ψυχική ανθεκτικότητα ατόμων και κοινωνιών και να βελτιωθεί η ικανότητα προστασίας της ψυχικής υγείας και ευημερίας των πληθυσμών μας, σε μελλοντικές κρίσεις. Επίσης, δεσμευτήκαμε ομόφωνα να συνεργαστούμε με τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης, ώστε να σχεδιάσουμε το πλαίσιο δράσης για την ψυχική υγεία και να συγκροτήσουμε μια πανευρωπαϊκή συμμαχία για την θωράκισή της.

Η γνώση και η εμπειρία για να προστατέψουμε την ψυχική υγεία των ανθρώπων που δοκιμάστηκε από την πανδημία, υπάρχει. Επίσης, υπάρχει τόσο η πολιτική βούληση, όσο και η απαίτηση των πολιτών να συνεργαστούμε και να ανταποκριθούμε με επιτυχία και σε αυτή τη δοκιμασία. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ