Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Για να κερδηθεί το 2022”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Ζ. Ράπτη, Υφυπουργού Υγείας και Βουλευτή Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών

Η αυγή κάθε νέας χρονιάς προκαλεί στους ανθρώπους αισθήματα αισιοδοξίας και γεννά προσδοκίες για κάτι καλύτερο από όσα έζησαν το έτος που ολοκληρώθηκε. Η ελπίδα είναι μια καλή σύντροφος της ανθρωπότητας και ενδυναμώνει τις κοινωνίες, τις οπλίζει με κίνητρα για δράση και θέληση για προσπάθεια.

Η πατρίδα μας δοκιμάστηκε πολύ όχι μόνο το 2021. Εδώ και περίπου δώδεκα χρόνια οι Έλληνες βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Περάσαμε μέσα από τις Συμπληγάδες Πέτρες μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης για να βρεθούμε αμέσως μετά στην δίνη της πανδημίας της covid-19. Αντέξαμε και αντέχουμε τις δοκιμασίες. Άλλωστε, είμαστε έθνος που έχουμε αποδείξει τη θέλησή μας για ζωή εδώ και χιλιετίες.

Από την κρίση της πανδημίας μπορούμε και θα εξέλθουμε ενωμένοι, έχοντας εντοπίσει τις αδυναμίες των κρατικών υποδομών και έχοντας επέμβει και διορθώσει –εν μέσω θυέλλης- πολλές από αυτές με τα εργαλεία που προσφέρει το Επιτελικό Κράτος, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με κορυφή όλων την προσφορά του υγειονομικού μας προσωπικού.

Επιπλέον, έγινε αντιληπτό όχι μόνο στην κοινωνία της χώρας μας αλλά και στο σύνολο της ανθρωπότητας πόσο μεγάλη σημασία έχει ο κλάδος της Ψυχικής Υγείας. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μερίμνησε για την ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας των πολιτών άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της. Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις εξαρτήσεις, αναγνωρίζοντας έμπρακτα ότι η Ψυχική Υγεία των πολιτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση συλλογικής και ατομικής ευημερίας και κοινωνικής συνοχής.

Τα πεπραγμένα μας σε αυτόν τον τομέα είναι πολυποίκιλα. Ενδεικτικά θα αναφέρω σε δράσεις μας και πρωτοβουλίες μας όπως η ανάπτυξη τηλεφωνικών γραμμών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας (10306), για τους ογκολογικούς ασθενείς και για τους καπνιστές (2152152121) σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και για το Αλτσχάιμερ και την Άνοια (1102) καθώς και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω ψηφιακών εργαλείων ασθενών Covid-19, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, των οικογενειών τους και του υγειονομικού μας προσωπικού. Παράλληλα με αυτά ολοκληρώσαμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών και επεξεργαζόμαστε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2022-2030 για την Ψυχική Υγεία.

Επιπλέον, παραδώσαμε έργα στρατηγικής σημασίας για την περιφέρεια της χώρας όπως η Μονάδα Τηλεψυχιατρικής που εγκαινιάσαμε μέσα στο 2021 στην Σύμη και πριν από αυτή την μονάδα την αντίστοιχη που εγκαινιάστηκε στο Καστελόριζο, μια δράση που θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί στο άμεσο μέλλον.

Αφουγκραζόμενοι την κοινωνία και έχοντας και το σχέδιο και την αποφασιστικότητα να το υλοποιήσουμε θα προχωρήσουμε με τους ίδιους και ταχύτερους ακόμα ρυθμούς μέσα στο 2022. Όλοι μαζί θα κερδίσουμε το στοίχημα της ενδυνάμωσής μας τη νέα χρονιά!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ