Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Γενοκτονία Αρμενίων: Ο «Σουλτάνος» για πρώτη φορά σε… απομόνωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο διαμορφώνει το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Oι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν σαφές ότι ο Ταγίπ  Ερντογάν βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και η οικονομία της χώρας του στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τις τεταμένες σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400 και την αδυναμία της Τουρκίας για Πρόσβαση στη νέα τάξη πραγμάτων στις ΗΠΑ.
Η απόφαση του κ. Μπαίντεν να χαρακτηρίζει ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, είναι βέβαιο πλέον ότι θα ανατρέψει τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο.
Στο ερώτημα ποια θα είναι η αντίδραση της του κ. Ερντογάν, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πώς θα είναι περιορισμένη, λόγω της κατάστασης που βρίσκεται η τουρκική οικονομία.
Η επόμενη ημέρα, δείχνει να είναι διαφορετική και για τον «Σουλτάνο» και για τις ευρύτερες ισορροπίες στην περιοχή, καθώς μπαίνει φρένο στο στόχο της Τουρκίας να εξελιχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη.

Σε οριακό σημείο
Ο κ. Ερντογάν δείχνει να μην έχει και πολλές επιλογές, καθώς έχει χάσει τον βασικό του συμπαίχτη που δεν ήταν άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ και οι σχέσεις του με την Ε.Ε. είναι σε οριακό σημείο.
Ο «Σουλτάνος» έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, οι αντιδράσεις για το ρόλο που ήθελε και θέλει να διαδραματίσει είναι έντονες και το «χτύπημα» από τον κ. Μπάιντεν τον οδηγεί σε καθεστώς απομόνωσης.
Η δήλωση του εκπροσώπου του, ότι «η Τουρκία θα απαντήσει εν καιρώ» επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά και την ανησυχία της Άγκυρας, για την περαιτέρω πορεία των  αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Ο κ. Ερντογάν  συνειδητοποιεί ότι ο κ. Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να προκαλέσει ρήξεις στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ευρύτερες ανατροπές.

Νέο τοπίο
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ήταν το πρώτο μήνυμα και το ερώτημα είναι τι αλλαγές θα υπάρξουν και στις σχέσεις Αθήνας- Άγκυρας, λόγω της εκτίμησης που τρέφει ο κ. Μπάιντεν για την Ελλάδα.

Τα δεδομένα είναι πλέον τελείως διαφορετικά, καθώς η απόφαση του κ. Μπαίντεν στέλνει στον κ. Ερντογάν δύο μηνύματα που είναι τα εξής:

  1. Να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει και απορρέουν από τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.
  2. Εάν δεν συμμορφωθεί θα οδηγηθεί σε απομόνωση, λόγω του ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει.

Στην ουσία, δηλαδή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, καθιστά σαφές στον Τούρκο ομόλογό του ότι έχει τα «όπλα» που θα τον υποχρεώσουν να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις.
Το μήνυμα που του έστειλε και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας είναι ότι δεν μπορεί να κινείται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και να αλλάζει στρατόπεδο όποτε τον συμφέρει.

Εσωτερικό Τουρκίας
Με δεδομένο ότι η ασυλία που του προσέφερε ο κ. Τραμπ τελείωσε, το ερώτημα είναι εάν ο κ. Ερντογάν θα ανταπεξέλθει ή εάν έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την προεδρία του στην Τουρκία.
Το μόνο σίγουρο για την ώρα, είναι ότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, θα προκαλέσουν μια ευρύτερη συσπείρωση.
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο αντιαμερικανισμός θα ενισχυθεί, αλλά για την ώρα τουλάχιστον είναι άγνωστο εάν ο κ. Ερντογάν θα θελήσει να τραβήξει στα άκρα το σχοινί.
Η τουρκική οικονομία άλλωστε δεν επιτρέπει «παιχνίδια», όπως αυτά που έκανε έως τώρα ο κ. Ερντογάν, αφού βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και ένα λάθος μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.
Ο «Σουλτάνος» βέβαια έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν ότι είναι ένας πολύ δυνατός παίχτης που ξέρει και ανατροπές να κάνει και το παιχνίδι να φέρνει στα μέτρα του.

«Εάν χρειαστείς κάτι»
Η συγκυρία δείχνει να είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το ηχηρό μήνυμα του Αμερικανού προέδρου θα αλλάξει το κλίμα στις σχέσεις Αθήνας- Άγκυρας.
«Εάν χρειαστείς κάτι να με πάρεις τηλέφωνο», είχε πει στην πρόσφατη επικοινωνία τους  ο Τζο Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνοντας το άριστο κλίμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Διπλωματικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η επιστροφή της Ουάσιγκτον στην ανατολική Μεσόγειο είναι γεγονός και ότι τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Το μόνο που μένει πλέον να φανεί είναι η αντίδραση ενός «πληγωμένου Σουλτάνου» και εάν θα περάσει στην αντεπίθεση ή εάν θα προσαρμοστεί στα θέλω του νέου Αμερικανού προέδρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ