Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

Α. Αλεξοπούλου: Καταγγέλλει “οργανωτική αδυναμία” από πλευράς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ερωτήσεις προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε η Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών του Κόμματος Ελληνική Λύση.

Αφορμή στάθηκε ένα περιστατικό μεταξύ της Ομάδας Εθελοντών Διασωστών Δασοπυροσβεστών (Ο.Ε.Δ.Δ.) που καταδεικνύει την “οργανωτική αδυναμία” του Υπουργείου να ανταπεξέλθει στην ανάγκες έγκαιρης προμήθειας υλικού για την έκδοση πινακίδων κυκλοφορίας.

Αναλυτικά το κείμενό της αναφέρει τα εξής:

“Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με διαδικτυακό δημοσίευμα-καταγγελία, που υπέπεσε στην αντίληψή μας (βλ.εδώ), και με αφορμή περιστατικό μεταξύ της Ομάδας Εθελοντών Διασωστών Δασοπυροσβεστών (Ο.Ε.Δ.Δ.), διαπιστώθηκε σημαντική οργανωτική αδυναμία από πλευράς του Υπουργείου σας, σε ό,τι αφορά στην έγκαιρη προμήθεια υλικού για την έκδοση πινακίδων κυκλοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, το ως άνω δημοσίευμα αναγράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής: “…όλα ξεκίνησαν προ ενός έτους όταν η Ο.Ε.Δ.Δ. που δραστηριοποιείται κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής με 47 εθελοντές και συμμετέχει όπου υπάρχει ανάγκη πυρόσβεσης και διάσωσης εντός και εκτός του λεκανοπέδιου της Αττικής, πήρε την απόφαση να αγοράσει ένα πυροσβεστικό όχημα μέσω της καμπάνιας «Η δωρεά σας θα μπορούσε να σώσει ζωές!»  για την εξεύρεση πόρων για την αγορά του. Σε ένα χρόνο συγκέντρωνε ένα χρηματικό ποσό από δωρεές ιδιωτών, επιχειρήσεων ακόμη και του δήμου της Κηφισιάς και αγόρασε ένα μεταχειρισμένο IVECO EUROTECH πυροσβεστικό όχημα, μεγάλου κυβισμού (Τύπος Γ) και χωρητικότητας 7000 lt νερού ώστε να είναι σε θέση να καλύψει αποτελεσματικότερα τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου που έχει ξεκινήσει ήδη.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Στη συνέχεια όμως, ξεκινάει ο παραλογισμός της αναποτελεσματικής υποδομής του ελληνικού κράτους, όπου ενώ έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση της σχετικής άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας, προς μεγάλη έκπληξη όλων, το Υπουργείο Μεταφορών τους έδωσε αντί για πινακίδες κυκλοφορίας σε μεταλλικής κατασκευής, χαρτιά με εκτύπωση πινακίδας! Το συμβάν έλαβε χώρα στις αρχές του Μαΐου του 2021 και η Διεύθυνση Προμηθειών και Λειτουργικής Μέριμνας ανάρτησε τη σχετική προκήρυξη για την κατασκευή και προμήθεια ανταλλακτικών πινακίδων κυκλοφορίας για Φορτηγά Δημοσίας Χρήσης (Φ.Δ.Χ.) στις 20 Μαΐου. Επομένως, είναι άγνωστο πότε το Υπουργείο Μεταφορών θα είναι σε θέση να χορηγεί μεταλλικές πινακίδες κυκλοφορίας στα οχήματα και σε πόσο χρονικό διάστημα θα αντικαταστήσει τις χάρτινες πινακίδες κυκλοφορίας που έχει μοιράσει με τις μεταλλικές. Όσο για το πυροσβεστικό όχημα της Ο.Ε.Δ.Δ., το Υπουργείο Μεταφορών διαβεβαίωσε τον επικεφαλής της Ομάδας πως θα έχουν την δυνατότητα μετακίνησης του πυροσβεστικού οχήματος αρκεί να έχουν μαζί τους τις χάρτινες πινακίδες! Με απλά λόγια, θα πηγαίνει ένα πυροσβεστικό όχημα να συνδράμει σε κατάσβεση πυρκαγιάς και θα φέρει χάρτινες πινακίδες! Τραγέλαφος του ελληνικού κράτους. Οι εθελοντές στην προσπάθεια τους να επιταχύνουν την όλη διαδικασία και να βρουν μια λύση στο πρόβλημα που προέκυψε, προέβησαν στην κατασκευή μεταλλικών πινακίδων με δικά τους έξοδα άλλα η Αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών δεν τις έκανε δεκτές”.

Εκ των ανωτέρω, προκύπτει φανερά ότι, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν προέβλεψε, ως όφειλε, εγκαίρως, την ανανέωση μιας μικρής σύμβασης προμήθειας και κατασκευής μεταλλικών πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων. Το γεγονός, το οποίο δημιουργεί, ως είναι ευνόητο, ερωτήματα σχετικά με την άρτια λειτουργία κρίσιμων υποδομών και Υπηρεσιών της Πολιτείας, και αυτό μάλιστα, σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία, οι αρμόδιες Αρχές Δασοπυρόσβεσης βρίσκονται σε επιφυλακή, εν όψει των υψηλών θερινών θερμοκρασιών και των σχετικών κινδύνων πυρκαγιάς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αληθεύουν και κατά πόσο τα όσα αναφέρει το ως άνω δημοσίευμα-καταγγελία, περί της οργανωτικής ανεπάρκειας των αρμόδιων Υπηρεσιών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως προς την μη έγκαιρη προμήθεια υλικού για την άρτια έκδοση πινακίδων κυκλοφορίας;
2. Ποιες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίες επιφορτισμένες να προβλέπουν εγκαίρως την προμήθεια του ως άνω υλικού και ποιο είναι το ακριβές νομοθετικό πλαίσιο, που διέπει την εν λόγω διαδικασία;”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ