Ελάτε στην παρέα μας

Καισαριανής

Απάντηση Σταμέλου για τον Παιδικό Σταθμό

Δημοσιεύθηκε

στις


Απάντηση στην Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής σχετικά με τον υπό ανέγερση παιδικό σταθμό στην οδό Ερυθρού Σταυρού δίνει ο Δήμαρχος Καισαριανής κ. Ηλίας Σταμέλος ο οποίος τονίζει τα εξής:
“Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, σχετικά με τον Βιοκλιματικό Βρεφονηπιακό Σταθμό κάνει συκοφαντική επίθεση στη δημοτική αρχή χρεώνοντάς της ευθύνες άλλων, πασχίζοντας να βγάλουν ευεργέτη την κυβερνητική πολιτική.
Ισχυρίζονται ότι η δημοτική αρχή λέει την μισή αλήθεια για την συνέχιση του Βιοκλιματικού Βρεφονηπιακού Σταθμού. Πράγματι το Δελτίο Τύπου για το Δημοτικό Συμβούλιο στις 5/10 σχετικά με τις εξελίξεις (και όχι η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής που κάπου ανακάλυψε η Συνεργασία Πολιτών !) δεν τα ανέφερε όλα, ούτε ήταν αυτός ο σκοπός του. Επειδή όμως προκαλούν, είναι ανάγκη να μπει στην άκρη η σεμνότητα και να βγουν στο φως και άλλες πλευρές της υπόθεσης.
Το έργο αποφασίστηκε όταν δήμαρχος ήταν ο κ. Τζόκας. Ακολούθησε η αποκάλυψη σκανδάλου υπερτιμολόγησης που βάρυνε την τότε Περιφέρεια Αττικής. Αδειοδοτήθηκε μετά από αρκετές περιπέτειες επί δημαρχίας ΚΑΜΠΑΚΑ και μέχρι την ημερομηνία αναστολής των εργασιών (25/8/2014) από τα δικαστήρια είχαν ολοκληρωθεί εργασίες θεμελίωσης.
Όταν ανέλαβε δημοτική αρχή η Λαϊκή Συσπείρωση, τον Γενάρη του 2015, το έργο ήταν ήδη σταματημένο από το Καλοκαίρι του 2014 μετά από δικαστική προσφυγή “κατοίκων” που είχε παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Από την αρχή θέσαμε ως προτεραιότητα την συνέχιση του έργου με όλους τους τρόπους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και για την κάλυψη του εργολάβου και με συνεχείς παρεμβάσεις για να επισπευτεί η απόφαση του δικαστηρίου που καθυστερούσε  αδικαιολόγητα. Παρά τη θέληση της δημοτικής αρχής η συνέχιση της οικοδόμησης δεν μπόρεσε να εξασφαλιστεί. Εξάλλου από την αρχή της χρονιάς και σε όλη τη χώρα όλα τα έργα που υλοποιούνταν σε Δήμους και Περιφέρειες μέσω του ΕΣΠΑ πάγωσαν και σταδιακά σταμάτησαν λόγω της στάσης πληρωμών που επέβαλε το κράτος. Για το θέμα είχε επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου η ΚΕΔΕ, όπως και για το ενδεχόμενο να κληθούν εν τέλει να πληρώσουν οι δήμοι τις συνέπειες από την ματαίωση των έργων. Αυτό φροντίζει να το ξεχνά η παράταξη του κ. Κοντόσταυλου, μιας και δεν μπορεί να ταιριάξει με την εικόνα που θέλει να παρουσιάσει «της κυβέρνησης που προνοεί για τις λαϊκές ανάγκες» και της «αδιάφορης δημοτικής αρχής του Δήμου». Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πεισματάρικη…

Σημειώνουμε επίσης ότι εκταμίευση χρημάτων από προγράμματα ΕΣΠΑ δεν μπορεί να γίνει χωρίς τα απαραίτητα νόμιμα παραστατικά, επομένως η συνέχιση των εργασιών, ενώ ίσχυε η αναστολή εργασιών, έβαζε σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Δήμου.

Με την έκδοση της δικαστικής απόφασης (αρ. 3207/2015), μία βδομάδα πριν τη λάβουμε επισήμως στα χέρια μας, κινηθήκαμε άμεσα για την επανέναρξη των εργασιών, για να διαπιστώσουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής προωθούσε χωρίς ενδοιασμό την απένταξη του έργου. Οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν από τους υπεύθυνους της Περιφέρειας τόσο στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου όσο και στο Δήμαρχο ήταν ότι για να συνεχιστεί θα έπρεπε ο Δήμος από δικούς του πόρους να καλύψει το υπόλοιπο ποσό. Στην ουσία μας έλεγαν να μην το κάνουμε, αφού γνώριζαν τη δραματική κατάσταση των οικονομικών του Δήμου μας.

Στις 24 και 25 Σεπτέμβρη ο Δήμαρχος επικοινώνησε με το γραφείο της Αντιπεριφεριάρχου κ. Κυπριανίδου και ζήτησε να κλειστεί επειγόντως συνάντηση προκειμένου να απαιτήσουμε το έργο να μην απενταχθεί και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή του. Καμιά απάντηση δεν πήραμε… Μπροστά στην παρελκυστική ταχτική της Περιφέρειας προχωρήσαμε στη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για τις 29 Σεπτέμβρη έτσι ώστε να αποφασίσουμε την πορεία των διεκδικήσεων του Δήμου.

Θυμίζουμε ότι όλες οι αποφάσεις των προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων για την κατασκευή του βιοκλιματικού ήταν ομόφωνες. Σε όλη αυτή τη διαδικασία κρατούσαμε ενήμερους τους επικεφαλείς των παρατάξεων για το πρόβλημα και τις ενέργειες που σκεπτόμαστε να πάρουμε. Ταυτόχρονα ενημερώσαμε και τους εκλεγμένους στην Περιφέρεια (κ. Τζόκα και κ. Βασιλάκη) για τις δίκες τους ενέργειες.

Στις 28 Σεπτέμβρη στείλαμε γραπτό αίτημα για συνάντηση με την κ. Κυπριανίδου με την επισήμανση ότι ήδη έχουμε προγραμματίσει Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα. Μόνο τότε μας απάντησαν και δέχτηκαν συνάντηση για την επομένη. Αυτή ήταν η «ξεκάθαρα θετική εξ’ αρχής στάση της Περιφέρειας» που υποστηρίζει ο κ. Κοντόσταυλος… Ο ίδιος μέχρι την ενημέρωσή του από την δημοτική αρχή δήλωνε άγνοια για τις εξελίξεις. Κινητοποιήθηκε όταν βρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο των πολιτικών ευθυνών για τις εξελίξεις.

Στη συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη, παρουσία και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, εκμαιεύσαμε δέσμευση της Αντιπεριφεριάρχη κας Κυπριανίδου ότι λόγω της σπουδαιότητάς του, το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί και στο βαθμό που αυτό δεν γίνει από την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, θα χρηματοδοτηθεί από χρήματα της περιφέρειας.
Για το περιεχόμενο της συνάντησης ενημερώσαμε το δημοτικό συμβούλιο το ίδιο βράδυ και παρά το γεγονός ότι ο κ. ΚΟΝΤΟΣΤΑΥΛΟΣ ήταν εκεί δεν άκουσε, δεν κατάλαβε, δεν εξέφρασε καμία κριτική παρατήρηση για τις κινήσεις της δημοτικής αρχής. Μετά φαίνεται πήρε γραμμή…
Αυτή είναι ολόκληρη η αλήθεια για τη συνέχιση της κατασκευής του Βιοκλιματικού Βρεφονηπιακού Σταθμού. Προκύπτει από τα γεγονότα ότι η περιφέρεια και ο κ. ΚΟΝΤΟΣΤΑΥΛΟΣ δεν έκαναν τίποτα -μέχρι στιγμής- για το οποίο πρέπει δημόσια να τους ευχαριστήσουμε. Ίδου η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Όμως θα πρέπει να έρθουν σε σύγκρουση με την πολιτική της Συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που άδειασε τα ταμεία της Περιφέρειας για να πληρωθούν οι δανειστές και δυσκολεύεται να στηρίξει έργα υποδομής για το λαό της Αττικής. Πρέπει δηλαδή ο κος Κοντόσταυλος να πάψει να είναι κυβερνητικός τοποτηρητής.
Είναι κρίμα για ένα τέτοιο έργο ζωής για την πόλη μας, που αφορά τα νέα ζευγάρια και τα παιδιά τους, η αγωνία κάποιων να μην είναι η περαίωσή του αλλά ευκαιρία διαστρέβλωσης της αλήθειας για πολιτική κατανάλωση. Η αγωνία τους είναι πως θα εξυμνούμε, για αυτονόητα δικαιώματα του λαού της πόλης, την Κυβέρνηση και τους Κυβερνητικούς εκπροσώπους, όπως οι επαίτες ευχαριστούν τους ευεργέτες τους… Αυτός είναι ο ρόλος των υποταχτικών και όχι των αγωνιστών. Και σε αυτό η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη δείχνει ότι ασπάστηκε γρήγορα τη σάπια ηθική όλου του δικομματικού κατεστημένου.
Είναι δικαίωμα της «Συνεργασίας Πολιτών» να μην θέλει να βλέπει τις πολιτικές ευθύνες για τις εξελίξεις και τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής. Με το ίδιο δικαίωμα μπορούμε ωστόσο και εμείς να ρωτήσουμε:
– Γιατί στους 4 μήνες που ήταν στην διοίκηση του δήμου δεν έκαναν κάτι ανάλογο με αυτά για τα οποία σήμερα μας κατηγορούν, κι ας συνέπεσε το διάστημα αυτό με το σταμάτημα των εργασιών; Το μόνο που έκανε ο κ ΚΟΝΤΟΣΤΑΥΛΟΣ ήταν να στείλει μια επιστολή με ημερομηνία    3-9-2014 προς το αστυνομικό τμήμα και στην οποία ανέφερε «..παρακαλούμε για την συνδρομή σας ως προς την ορθή και ασφαλή ολοκλήρωση των εργασιών θεμελίωσης και αντιστήριξης για λόγους ασφαλείας». Καμιά κουβέντα για την ολοκλήρωση το έργου… Καμία ανυπακοή στη νομιμότητα για την οποία μας κατηγορούν.
– Γιατί καμιά φορά δεν ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν στάθηκαν κριτικά στις κινήσεις της δημοτικής αρχής στις επανειλημμένες ενημερώσεις που έγιναν για την πορεία του προβλήματος;

Δεν μας παραξενεύει η στάση τους. Αυτοί που στηρίζουν τα μνημόνια και τις πολιτικές που πετσοκόβουν τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Την προτροπή τους να σταματήσουμε να κατακρίνουμε την Κυβέρνηση αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της (!!) την εκλαμβάνουμε μόνο ως πρόκληση, ενώ η αναφορά τους στον αείμνηστο Δήμαρχο Παναγιώτη Μακρή αποτελεί πραγματική ιεροσυλία.
Τα λαϊκά στρώματα της Καισαριανής έχουν αρκετή εμπειρία και αποκτούν καθημερινά μεγαλύτερη. Μπορούν να κρίνουν ποιοί είναι με τις αγωνίες και τα προβλήματα τους και ποιοι αγωνιούν για την υλοποίηση των μνημονίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Εμείς ως Δημοτική Αρχή θα πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε το έργο που ξαναξεκίνησε στις 1/10/2015 να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και να παραδοθεί στο λαό της Καισαριανής”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ