Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αλλαγή σελίδας: Αλέξης, Φώφη παίζουν ρέστα με 35άρηδες

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα γενιά στελεχών επιχειρούν να φέρουν στο προσκήνιο ο Α. Τσίπρας και η Φ. Γεννηματά, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν την ηγεμονία στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η παντοδυναμία του Κ. Μητσοτάκη, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις υποχρεώνουν τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους.
Πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή είναι η προώθηση σε επιτελικές κομματικές θέσεις της γενιάς των 35άρηδων, που τους δώσει τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τα… βαρίδια του παρελθόντος.
Η κα Γεννηματά ήταν η πρώτη που άνοιξε το δρόμο και την ακολούθησε ο κ. Τσίπρας, με την απόφαση να οδηγήσει σε… αποστρατεία στελέχη, τα οποία έως πρόσφατα ήταν στην πρώτη γραμμή.
Η κίνηση των δύο αρχηγών μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και συνδέεται τόσο με τα χαμηλά ποσοστά των δύο κομμάτων, όσο και με την αδυναμία τους να αρθρώσουν πειστικό αντιπολιτευτικό λόγο.
Μια βόλτα να περάσει κανείς από την Κουμουνδούρου και τη Χ. Τρικούπη, και πολύ εύκολα θα διαπιστώσει ότι η ηλικιακή ανανέωση των στελεχών, είναι το κύριο χαρακτηριστικό των δύο κομμάτων.
Οι κ.κ. Τσίπρας και Γεννηματά δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ανανέωση είναι μια μεγάλη αναγκαιότητα προκειμένου ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να γίνει πιο ελκυστικός.
Ωστόσο, το εάν θα τους βγει το ρίσκο που πήραν, καθώς παραγκώνισαν άλλα στελέχη που διαθέτουν τεράστια κομματική εμπειρία, είναι κάτι που θα φανεί εν ευθέτω χρόνω.

Φυγή προς τα εμπρός
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρύβουν ότι ο Α. Τσίπρας είχε πάρει εδώ και πολύ καιρό την απόφαση να κάνει πράξη τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός.
Η ήττα στις εθνικές εκλογές του 2019,τον υποχρέωσε σε δεύτερες σκέψεις σχετικά με τα πρόσωπα που θα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής.
Οι αλλαγές που είχε στο μυαλό του, είχαν ως ορίζοντα τον Μάιο του 2019 καθώς ήθελε να νομιμοποιήσει τις σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα μέσω ενός συνεδρίου που θα επιβεβαίωνε την ηγεμονία του.
Οι δραματικές εξελίξεις με την πανδημία και οι καταγγελίες περί εμπλοκής στελεχών του κόμματός του σε σκάνδαλα, τον υποχρέωσαν να πάει πίσω τις αλλαγές, οι οποίες τελικά έγιναν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, πέρασαν στα μετόπισθεν στελέχη όπως:

  • Ο πρώην γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης στον οποίο και χρεώνεται η έλλειψη σχέσεων των κομματικών οργανώσεων με την κοινωνία και η βαριά ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
  • Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος θεωρείται ότι δεν έχει απήχηση στην κοινωνία.
  • Ο Ευ. Τσακαλώτος στον οποίο χρεώνεται ότι ως επικεφαλής των «53+» προκαλεί εσωκομματική γκρίνια.
  • Ο στενός του συνεργάτης Νίκος Παππάς, λόγω των εξελίξεων στην υπόθεση Novartis.

Στην ουσία δηλαδή, ο κ. Τσίπρας προτίμησε να κάνει ένα restart, ώστε να δώσει την αίσθηση ότι θα ηγηθεί μιας ομάδας στελεχών που είναι λίγο έως πολύ της δικής του γενιάς και φιλοσοφίας.

Social media
Η γενιά των 35άηδων έχει ήδη πάρει τα ηνία στην Κουμουνδούρου, κάτι που γίνεται σαφές από τα στελέχη που έχουν αναλάβει τα κορυφαία πόστα για να περνούν τα μηνύματα του κόμματος.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν στελέχη όπως ο Δ. Τζανακόπουλος ο οποίος ανέλαβε γραμματέας, ο Ν. Ηλιόπουλος ως εκπρόσωπος Τύπου, αλλά και η Ε. Αχτσιόγλου, ο Α. Χαρίτσης και η Κ. Νοτοπούλου.
Στο παρασκήνιο μάλιστα λέγεται ότι η επιλογή τους σχετίζεται άμεσα με την άνεση που τους διακρίνει τόσο στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις όσο και στα social media.
Όλοι τους πάντως είναι πρόσωπα τα οποία προέρχονται από τις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διακρίνονται και για το γεγονός ότι θέλουν να προχωρήσει το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά.

Το… πείραμα
Όσον αφορά στο ΚΙΝΑΛ, το πείραμα των αλλαγών άρχισε πριν από πολύ καιρό, όταν η Φ. Γεννηματά πήρε την απόφαση να προωθήσει στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος τον Π. Χρηστίδη.
Το πείραμα πέτυχε, αφού παρά το νεαρό της ηλικίας του ο κ. Χρηστίδης, μόλις 37 ετών, άρθρωνε έναν αξιόπιστο και καθόλου «ξύλινο» λόγο, με τον οποίο κατάφερε να γίνει συμπαθής.
Η συνέχεια δόθηκε με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, στο πρόσωπο του οποίου η κα Γεννηματά βρήκε ένα στέλεχος που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό πολιτικό ρόλο.
Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν πτοήθηκε από τις εσωτερικές αντιδράσεις και τα γεγονότα τη δικαίωσαν, καθώς ο κ. Χριστοδουλάκης στα 29 του χρόνια σήμερα είναι στέλεχος που χαίρει τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων.
Άλλα δύο στελέχη που η κα Γεννηματά δείχνει να επενδύσει πάνω τους είναι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Σπ. Καραναικόλας και ο Π.Βλάχος που δίνουν και κερδίζουν μάχες.
Κοινό τους χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη και επομένως δεν μπορεί κανείς να τους χρεώσει λάθη του παρελθόντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ