Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

“Ένα μεγάλο έργο για την Αθήνα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης”, του γ.γ. Αλέξανδρου Τσιατσιάμη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Διπλή Ανάπλαση, μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση πρόκειται να δημιουργήσει δυο υπερτοπικούς – μητροπολιτικούς πόλους αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών. Η υλοποίηση του προγράμματος έχει την επί της αρχής συμφωνία των εμπλεκόμενων φορέων με τον Δήμο Αθηναίων να έχει ρόλο του επισπεύδοντα και συντονιστή.

Ο όρος ανάπλαση συνδέεται εννοιολογικά με την ανανέωση, την μεγάλη αλλαγή, την αναμόρφωση και την αναδημιουργία. Η “Διπλή Ανάπλαση” περιλαμβάνει τα παραπάνω και με τον όρο διπλή, καλύπτεται η χωρική της κατανομή, καθώς πρόκειται να συντελεστεί σε δύο διακριτές περιοχές, αυτή της Αλεξάνδρας και αυτής του Βοτανικού.

Πιο συγκεκριμένα για την περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στη θέση του σημερινού γηπέδου του Παναθηναϊκού, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής έκτασης 18 στρεμμάτων. Εντός του χώρου θα δημιουργηθεί αθλητικό μουσείο ΠΑΟ, αλλά και εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης. Παράλληλα προβλέπεται και η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης έως 700 θέσεων. Με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις ανασχεδιασμού στην περιοχή της Λεωφόρου, δημιουργείται ένας χώρος πρασίνου προάγεται ο πολιτισμός και η αναψυχή, ενώ μέσω του αθλητικού μουσείου παραμένει η ιστορική μνήμη. Απώτερος στόχος του Δήμου είναι η ανάπλαση στην περιοχή της Λεωφόρου να συνδεθεί λειτουργικά και συμβολικά με τις σχεδιαζόμενες αναπλάσεις των Προσφυγικών και του Λυκαβηττού προσφέροντας έναν υπεροπτικό πόλο έλξης εντός του αστικού ιστού. Αναβαθμισμένος δημόσιος χώρος ισοδυναμεί με καλύτερη ποιότητα ζωής.

Για την περιοχή του Βοτανικού προβλέπεται η δημιουργία, διεθνών προδιαγραφών γηπέδου για τον Παναθηναϊκό χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων, σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων και ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων, ολοκλήρωση του ακινήτου που ανήκει στην ΑΕΠ Ελαιώνα. Παράλληλα πρόκειται να διαμορφωθούν χώροι  πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων, έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου και δικτύων υποδομών. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι θα υλοποιηθούν σημαντικές περιβαλλοντικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφές.

Η δημιουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Ελαιώνα/Βοτανικού, θα αναγεννήσει μία περιοχή που παραμένει μέχρι σήμερα άναρχη ζώνη βιομηχανίας/βιοτεχνίας. Η φιλοξενία σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων πρασίνου και κτιρίων κεντρικών λειτουργιών στοχεύει στην ενσωμάτωση του Ελαιώνα στον αστικό ιστό με ισότιμους όρους. Κάθε σύγχρονη πόλη οφείλει να είναι «συμπαγής», χωρίς αστικές ασυνέχειες και κενά που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ευελπιστούμε ότι η υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης, ειδικά στην περιοχή του Βοτανικού θα αποτελέσει τον μοχλό για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ορθότερη οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Νέες δυνατότητες άθλησης, αναψυχής, εργασίας και ψυχαγωγίας θα λειτουργήσουν προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας.

Η Διπλή Ανάπλαση μπορεί να είναι ένα μέρος της απάντησης στο ερώτημα πως γίνεται η Αθήνα πιο φιλική στον κάτοικο και τον επισκέπτη της. Πως μία πόλη εκσυγχρονίζεται και πορεύεται στο μέλλον σεβόμενη τον άνθρωπο και την ιστορία της.

Η υγειονομική κρίση που διανύουμε και οι συνεπακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγονται, επαναφέρουν μία διαρκή ανάγκη με πιο επιτακτικό τρόπο. Αυτή της βελτίωσης των όρων διαβίωσης στην πόλη μέσω του φυσικού σχεδιασμού. Γι’ αυτό τον λόγο, έργα ανάπτυξης για την πόλη που παραμένουν ανενεργά εδώ και δεκαετίες, πρέπει να μπουν σε τροχιά δημιουργίας και ολοκλήρωσης. Το στοίχημα παραμένει να περάσει ολόκληρη η πόλη από τη θεωρία στην πράξη.

 

*Ο Αλέξανδρος Τσιατσιάμης είναι Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων

 
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ