Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Φωτιά στη Μεταμόρφωση: Όταν ο ουρανός της Αττικής έγινε… μαύρος

Δημοσιεύθηκε

στις

Το χρονικό της πυρκαγιάς, ο φόβος για μόλυνση της ατμόσφαιρας και η νέα πρωτοβουλία της Περιφέρειας

Έναν Δεκαπενταύγουστο διαφορετικό από τους υπόλοιπους έκαναν φέτος οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης, όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού, αλλά και ενός ατυχούς γεγονότος που ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 7 το πρωί του Σαββάτου 15 Αυγούστου 2020, σε εργοστασιακό χώρο της οδού Σώρου, στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος του 13ου χιλιομέτρου. Επρόκειτο για εργοστάσιο με ανακυκλώσιμα υλικά, πλησίον του οποίου βρίσκονται και άλλοι βιοτεχνικοί χώροι.

Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα έκταση και επεκτάθηκε σε όλο το κτίριο, ενώ λόγω των πλαστικών που κάηκαν ο ουρανός της Αττικής είχε καλυφθεί με πυκνό μαύρο καπνό. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική είχε αναπτυχθεί τεράστιο θερμικό φορτίο λόγω της καύσιμης ύλης, κάτι που έκανε δύσκολο το έργο της για να θέσει την πυρκαγιά υπό έλεγχο, ενώ κρίθηκε αναγκαίο το κλείσιμο της εθνικής οδούΑθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα από το ύψος της οδού Τατοΐου στη Μεταμόρφωση, μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα και θα διερευνηθούν, αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική οι φλόγες ξεκίνησαν από το εσωτερικό του εργοστασίου και πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, κάτι που όμως δεν πρέπει να μας αποσπά από το θετικό της υπόθεσης, που είναι το γεγονός πως δεν υπήρξαν εγκλωβισμένοι εντός του κτιρίου.

Το μήνυμα του Δημάρχου, Σ. Σαραούδα

Τη στιγμή που η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Στράτος Σαραούδας απευθύνθηκε στους πολίτες και όσους συνέβαλαν στην κατάσβεσή της ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: “Κερδίσαμε μια μάχη, όχι τον πόλεμο. Η φωτιά μπορεί να υποχωρεί, όχι όμως το περιβαντολλογικό πλήγμα.

Πρέπει άμεσα να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς και ελέγχου όλων των αδειών. Παράλληλα καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τους συναρμόδιους φορείς, την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους, να κάτσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο προδιαγραφών και ελέγχων, ώστε να αποφύγουμε ανάλογα ατυχήματα στο μέλλον. Να μη βρεθούμε ποτέ ξανά στην ίδια δύσκολη θέση”.

Η συνδρομή της Περιφέρειας

Επιτόπια επίβλεψη στην επιχείρηση κατάσβεσης, πραγματοποίησε και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης. Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής τέθηκε σε πλήρη κινητοποίηση. Στην περιοχή επιχείρησαν 8 υδροφόρες της Περιφέρειας, ενώ παράλληλα εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες προς τους πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή για την καλύτερη προστασία της υγείας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά σε υδροφόρες ισχύει μέχρι και σήμερα όπου πραγματοποιούνται εκτεταμένες πλύσεις και απολυμάνσεις των δημόσιων χώρων και παιδικών χαρών σε όλη τη Μεταμόρφωση, με την παροχή 3 οχημάτων από την Περιφέρεια.

Συνεχείς έλεγχοι για την ποιότητα της ατμόσφαιρας

Όπως είναι λογικό το συμβάν προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους και τη δημοτική αρχή σχετικά με τη ρύπανση που επεδέχθη η ατμόσφαιρα, δεδομένου του υλικού που κάηκε και της μυρωδιάς που άφησε για μέρες να “αιωρείται” στην πόλη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Δήμου, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, Επιθεωρητές του Συντονιστικού Γραφείου Αποκατάστασης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ θα διενεργήσουν αυτοψία μαζί με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδας στον χώρο, για την διαπίστωση της περιβαλλοντικής ζημιάς και την υπαγωγή της δραστηριότητας στο καθεστώς της περιβαλλοντικής ευθύνης.

Παρ’όλα αυτά η είκονα φαίνεται να είναι θετική, λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία δήλωση του Δημάρχου: “Πέραν της ενημέρωσης από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ότι η ποιότητα της ατμόσφαιρας στην περιοχή της Μεταμόρφωσης είναι καλή, έχουμε ήδη ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς να μας απαντήσουν υπεύθυνα για το εάν υπάρχει εύλογος λόγος ανησυχίας για τις εκπομπές από τον χώρο της πυρκαγιάς.”  Μάλιστα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» θα κάνει δειγματοληψίες στην Μεταμόρφωση για την χημική σύσταση μικροσωματιδίων, ενώ θα αναλυθούν και οι αναφερθείσες εκπομπές.

Ίδρυση Παρατηρητηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Την ίδρυση Παρατηρητηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής με αφορμή τη φωτιά στη Μεταμόρφωση.

Ειδικότερα, μέσω του Παρατηρητηρίου, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση το πως εξελίσσεται το φαινόμενο των ρύπων στην Αττική. Τα αποτελέσματα από τις έρευνες, θα αναρτώνται σε τακτά διαστήματα, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ