Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Μια πρωτοβουλία στήριξης των αθλητών με αναπηρία από την Περιφέρεια Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Άλλο ένα σημαντικό βήμα για τη στήριξη των αθλητών με Αναπηρία έγινε από την Περιφέρεια Αττικής με την απόφαση Ένταξης της Πράξης «Προμήθειας 9 Ειδικά Διαμορφωμένων Οχημάτων για τις ανάγκες των αθλητών ομαδικών αθλημάτων ΑμεΑ».

Η χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 498.712,50 ευρώ εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη – Αναβάθμιση Στοχευμένων Κοινωνικών Υποδομών και Υποδομών Υγείας».
Η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη στις αρχές τις εβδομάδας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, της Προέδρου της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάν. Καρυοφύλλη, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Σωματίων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ) Χ. Καλούδης, του Αντιπρόεδρου της ΟΣΕΚΑ Αθ. Βίγλα, του Προϊστάμενου της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόση και υπηρεσιακών στελέχων.
Σημειώνεται ότι η πράξη που αφορά στην Προμήθεια των Ειδικά Διαμορφωμένων Οχημάτων θα υλοποιηθεί από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ως δικαιούχο. Ειδικότερα, έξι οχήματα mini bus θα παραχωρηθούν στην Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ) και τρία ειδικά διαμορφωμένα οχήματα mini bus στην Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες.
Τόσο ο Υφυπουργός Λ. Αυγενάκης, όσο και οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, αναφέρθηκαν στη σημαντική στήριξη του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και της Περιφέρειας, σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για τη βελτίωση την ενίσχυση του παραολυμπιακού αθλητικού κινήματος και την έμπρακτη στήριξη των αθλητών με αναπηρία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε μεταξύ άλλων και στη χρηματοδότηση σημαντικών υποδομών όπως είναι το παραολυμπιακό αθλητικό κέντρο Ραφήνας, συνολικού προϋπολογισμού 36 εκ. €, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Αττικής για την περίοδο 2021-2027 και θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Αττικής.
Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης από τον Περιφερειάρχη πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δηλώσεις:
Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης
“Είμαστε σήμερα εδώ για την υπογραφή μιας πολύ σημαντικής απόφασης ένταξης σε πρόγραμμα της περιφέρειας Αττικής για την χρηματοδότηση με περίπου μισό εκατομμύριο με βαν ειδικά διαμορφωμένα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των αθλητών μελών της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και της ΟΣΕΚΑ. Μια ανάγκη που εντοπίστηκε από τους ίδιους τους ενεργούς παράγοντες και αθλητές των σωματείων, μεταφέρθηκε στην περιφέρεια, ενισχύθηκε από πλευράς πολιτείας και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση με τον κύριο Πατούλη να ανακοινώνονται πλέον και επίσημα η αγορά και παράδοση αυτών των 9 βαν. Δεν είναι το μοναδικό έργο το οποίο επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της Περιφέρειας και του ίδιου του κυρίου Πατούλη για τους αθλητές και το παραολυμπιακό αθλητικό κίνημα. Άλλο ένα ενδεικτικό παράδειγμα έχει να κάνει με το μεγάλο και οραματικό έργο του παραολυμπιακού αθλητικού κέντρου ύψους 32 εκατομμυρίων. Με τη στενή συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, αλλά και την αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, καταφέραμε και είμαστε έτοιμοι και σύντομα θα ανακοινώσουμε επίσημα τα επόμενα στάδια δημοπράτησης και έναρξης υλοποίησης του. Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Πατούλη για τη στενή συνεργασία η οποία συμβάλλει να υλοποιηθούν πολλά και σημαντικά ακόμα βήματα για χιλιάδες συνανθρώπους μας.”
Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης
“Η Περιφέρεια Αττικής με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία στηρίζει το παραολυμπιακό αθλητικό κίνημα και συμβάλει στη δημιουργία υποδομών και στην εξασφάλιση μέσων μετακίνησης των αθλητών με αναπηρία. Σήμερα είναι μία χαρούμενη μέρα για την Περιφέρεια, για το Παραολυμπιακό κίνημα και τον αθλητισμό. Καθώς εκτός από τα έργα υποδομής που με τη συνδρομή και τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του αρμόδιου Υφυπουργού Λ. Αυγενάκη, έχουμε δρομολογήσει, σημαντικές δράσεις και έργα που θα συμβάλουν στην προσπάθεια οι αθλητές με αναπηρία να έχουν τη δυνατότητα να βγουν έξω από το σπίτι και να αθληθούν. Η εξασφάλισή μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 των 9 ειδικά βαν για τις μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρία αποτελούν ένα έμπρακτο παράδειγμα των προτεραιοτήτων μας. Δεν είναι όμως το μόνο έργο αυτό. Σειρά έργων σε όλη την Αττική που σχετίζονται με τον αθλητισμό και την αναπηρία έχουνε δρομολογηθεί. Ένα από τα πλέον εμβληματικά, αναφέρθηκε ήδη από τον κ. Αυγενάκη, είναι το παραολυμπιακό στάδιο στη Ραφήνα. Ένα έργο που σχεδιάζεται για πολλές δεκαετίες καταφέραμε με συγκεκριμένα βήματα και με τη στενή συνεργασία κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Με σταθερά βήματα κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας και συμβάλουμε έμπρακτα στον εκσυγχρονισμό και την συνολική αναβάθμιση αθλητικών υποδομών σε όλη την Αττική. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στη Ραφήνα, το «Σπίτι του στίβου και του Βόλεϊ» στην Παιανία, το Καπαγέρωφ στον Πειραιά, το κλειστό γήπεδο της Ν. Σμύρνης κ.α.”
Πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννα Καρυοφύλλη
“Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Αττικής για αυτή την εξαιρετική και μοναδική πραγματικά πρωτοβουλία. Αυτή τη στιγμή η ομοσπονδία μας θα κατέχει τρία Van εκ των οποίων τα δύο θα πάνε σε δύο συλλόγους που καλλιεργούν ομαδικά αθλήματα αθλητών με προβλήματα όρασης και ένα θα χρησιμοποιεί η ομοσπονδία μας για τις δικές της ανάγκες. Πραγματικά ένα μεγάλο “ευχαριστώ” γιατί μας δίνει λύσεις ο κ. Περιφερειάρχης και η Περιφέρεια Αττικής μας βοηθά σε όλες μας τις δράσεις.”
Πρόεδρος ΟΣΕΚΑ Χ. Καλούδης
“Με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη για αυτή την ενέργεια. Να τον ευχαριστήσω που είναι πάντα κοντά μας, τον νιώθουμε οικογένειά μας, ό,τι έχουμε ζητήσει το έχει υλοποιήσει και τον ευχαριστούμε για όλες τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής.”
Αντιπρόεδρος ΟΣΕΚΑ Αθ. Βίγλας
“Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, διότι μία πρόταση της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο, υλοποιείται σε χρόνο ρεκόρ από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Τον ευχαριστούμε τόσο για το έμπρακτο ενδιαφέρον του, όσο και τη στενή συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό κ Αυγενάκη η οποία αποδίδει καρπούς. Τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν τους αθλητές και τα άτομα με αναπηρία, να αθληθούν, να προπονηθούν, να ψυχαγωγηθούν και να κάνουν βήματα για κοινωνική ένταξη.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ