Ελάτε στην παρέα μας

Ελευσίνας

Ελευσίνα: Αυτοψία στα έργα του αρχαιολογικού χώρου από Μενδώνη και Πατούλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Για την πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο σημείο χθες η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και την Υπουργό Λ. Μενδώνη, συνόδευαν στην επίσκεψη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, ο δήμαρχος Ελευσίνας Α. Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Σελίμης, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Χ. Μερκούρη.

Η Περιφέρεια, χρηματοδοτεί μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 την Α’ φάση του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, προϋπολογισμού 1,65 εκ. Ευρώ. Επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Αττικής έδωσε το πράσινο φως για την περαιτέρω χρηματοδότηση των έργων με ποσό 650.000 ευρώ για την στερέωση των βραχωδών πρανών του Πλουτώνειου μνημείου, την μεταφορά διευθέτηση διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών της ευρύτερης περιοχής του Τελεστηρίου και λοιπές υποστηρικτικές εργασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση της Α’ φάσης.
Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε το σημαντικό έργο της διαμόρφωσης της πύλης εισόδου και του περιβάλλοντος χώρου του αρχαιολογικού χώρου, υποέργο για το οποίο, όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης, θα εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή ως προς τη χρηματοδότηση του. Επιπλέον έγινε αναφορά για την αξιοποίηση του παλαιού ελαιουργείου, όπου ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει στην ανακατασκευή του με το ποσό των 6 εκ. 900 χιλιάδων Ευρώ. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν και οι πρωτοβουλίες που χρειάζεται να αναληφθούν για τη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας μέσω της Ιεράς Οδού με την Ακρόπολη.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στον Αρχαιολογικό χώρο, ο κ. Πατούλης και η κ. Μενδώνη, συνοδεία και του δημάρχου κ. Οικονόμου, επισκέφθηκαν το χώρο του ελαιουργείου, ενώ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για την προετοιμασία που γίνεται από το δήμο Ελευσίνας ενόψει και των εκδηλώσεων για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023.
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ