Ελάτε στην παρέα μας

Περιφέρεια Αττικής

Αττική: “Γέφυρα” συνεργασίας με την μεγαλύτερη Περιφέρεια της Κίνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα θεμέλια μίας ισχυρής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής με τη Σιτσουάν, τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Κίνας, μπήκαν κατά την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας και Φιλίας μεταξύ του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Κυβερνήτη της Λαϊκής Κυβέρνησης της Σιτσουάν, Yin Li.

Η τελετή υπογραφής έγινε σε διαδικτυακή σύνδεση με την Επαρχία Σιτσουάν και πραγματοποιήθηκε στην Κινεζική Πρεσβεία στην Αθήνα, παρουσία της Πρέσβειρας της Κίνας Zhang Qiyue.

Στην Επαρχία Σιτσουάν μαζί με τον Κυβερνήτη, παρόντες στην υπογραφή του Συμφώνου ήταν ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης Li Yunze, ο Γενικός Γραμματέας της Λαϊκής Κυβέρνησης, Zhang Yan και εκπρόσωποι του Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού καθώς και του Υπουργείου Εμπορίου της Σιτσουάν.

Ο κ. Πατούλης συνοδευόταν από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Γ. Σελίμη και στελέχη του Γραφείου Διεθνών Θεμάτων της Περιφέρειας.

Σημαντική η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας

Χαιρετίζοντας την υπογραφή του Συμφώνου ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε ότι σφραγίζεται η φιλία και η αλληλεγγύη των δύο μεγαλύτερων Περιφερειών των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι δίνεται η ευκαιρία σύγκλισης, διασταύρωσης και ανταλλαγής αναπτυξιακών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών στον Τουρισμό, το Εμπόριο, την Επιστήμη, την Γνώση και τον Πολιτισμό αλλά και δρομολόγησης συνεργειών για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ως Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, της Αθήνας, και ηγούμενος της εθνικής προσπάθειας για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας της Ελλάδας, έχω εργαστεί συστηματικά για την σύζευξη της Αρχαίας και Σύγχρονης Γνώσης της Ιατρικής Ελλάδας και Κίνας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και κέντρο συνάντησης την Αττική μας, πιστεύοντας ακράδαντα ότι στα βάθη του χρόνου και της αρχαίας αλάνθαστης γνώσης της Ιατρικής, είναι που οι λαοί μας συναντώνται, και η πολιτισμική και Ιατρική κληρονομιά και των δύο χωρών διασταυρώνεται. Ένα όραμα, που σε στιγμές παγκόσμιας κρίσης, όπως η πανδημία, αποδεικνύεται σωτήριο για τον ίδιο τον αγώνα, των ανθρώπων και των επιστημόνων, για επιβίωση».

Προς αυτή την κατεύθυνση ανέφερε πως έχει ληφθεί μία σειρά πρωτοβουλιών όπως η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, η δημιουργία του Ελληνοκινεζικού Κέντρου Παραδοσιακής Ιατρικής που εγκαινιάστηκε στο τέλος του 2019 στην Αττική, η υπογραφή συμφώνων και με άλλες επαρχίες της Κίνας, για ανταλλαγή ιατρικής πρακτικής και τεχνογνωσίας.

Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας, επισήμανε πως «Από τις πρώτες στιγμές της εμφάνισης κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα και όταν οι προμήθειες υλικού ατομικής προστασίας εξέλειπαν διεθνώς, καταφέραμε ως Περιφέρεια Αττικής να προμηθευθούμε με αντανακλαστικά επείγοντος, από την Κίνα, μάσκες και εξοπλισμό ατομικής προστασίας, ώστε να οχυρώσουμε κρίσιμους τομείς στην περιφέρεια μας, όπως οι Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές, για την καλύτερη δυνατή προστασία του πληθυσμού και ευάλωτων ειδικά ομάδων».

Τι δήλωσαν ο Κυβερνήτης της Λαϊκής Κυβέρνησης της Σιτσουάν και η Πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα

Ο Κυβερνήτης της Λαϊκής Κυβέρνησης της Σιτσουάν Yin Li ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για την υποστήριξη και τη συνεργασία.

«Το 2019, ο συνολικός όγκος εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ της Επαρχίας Σιτσουάν και της Ελλάδας είναι σχεδόν 80 εκατομμύρια δολάρια, έχει αυξηθεί 84% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά» τόνισε και πρόσθεσε πως «Η Κίνα θα παραμένει στο άνοιγμα και μεταρρυθμίσεις, καθώς και στην οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό πεπρωμένο».

Αναφερόμενος στην πανδημία εξέφρασε την πεποίθηση πως μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, μπορούν να ενισχυθούν οι ανταλλαγές και οι συνεργασίες των δύο πλευρών, ώστε να συντονιστεί η προσπάθεια καταπολέμησης της επιδημίας στον τομέα της πρόληψης και ελέγχου των κρουσμάτων, της θεραπείας των ασθενών καθώς και της έρευνας και αναπτύξεως, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των λαών μας.

Παράλληλα εστίασε στην ανάγκη αναζωογόνησης των οικονομιών των δύο χωρών αλλά και προώθηση πολιτισμικών ανταλλαγών και έκλεισε λέγοντας: «Θα υποστηρίξουμε θερμά το άνοιγμα του Προξενείου της Ελλάδας στο Chengdu και το ξεκίνημα απευθείας πτήσης Chengdu- Αθήνας, ώστε να διευκολύνεται η ανταλλαγή προσωπικού μεταξύ των δύο επαρχιών, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για τις έμπρακτες και αμοιβαίως επωφελείς συνεργασίες μεταξύ μας. Τον Αύγουστο του 2021, θα διεξαχθεί στο Chengdu η 31 Πανεπιστημιάδα. Καλωσορίζουμε ειλικρινά τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών από την Ελλάδα, όπου μπορούν να διευρύνουν τον ορίζοντά τους και να συνθέσουν από κοινού το ποίημα της νεολαίας και του μέλλοντος».

Από την πλευρά της η Πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα Zhang Qiyue συνεχάρη τις δύο Περιφέρειες για την αδελφοποίηση και τη συνεργασία επισημαίνοντας: «Είναι κατάλληλη η ώρα για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και των ανθρώπινων ανταλλαγών κάθε μορφής. Ελπίζω ότι η Σιτσουάν και η Αττική θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της υπογραφής αυτού του μνημονίου φιλικής συνεργασίας για να ενισχύσουν περαιτέρω τις ανταλλαγές και να εμβαθύνουν τη συνεργασία, κατευθύνοντας τη συγκεκριμένη πορεία ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας-Ελλάδας και εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο της στρατηγικής σχέσης μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ