Αγροτική παραγωγή: Οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για επάρκεια ποιοτικών υδάτων στη Νοτιοανατολική Αττική

0

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή επιστολή που έλαβε από αγρότες της Νοτιοανατολικής Αττικής και αφορά στις σημαντικές ελλείψεις ποιοτικών υδάτων για τις καλλιέργειες τους, αλλά και μετά από πρόσκληση της ΕΥΔΑΠ, αναλαμβάνει «δράση» για να βρεθούν λύσεις στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης.

Προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη είναι όπως αναφέρεται, η αξιοποίηση των υδατικών πόρων ειδικά για την περιοχή Νοτιοανατολικής Αττικής που αντιμετωπίζει προβλήματα ποιότητας και επάρκειας υδάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πατούλης ανέλαβε πρωτοβουλία και πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με αντιπροσωπεία της ΕΥΔΑΠ.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος Α.
Τόσιος, ο οποίος και ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για τον σχεδιασμό των έργων διαχείρισης ανακυκλωμένου νερού στη Ν.Α. Αττική. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στον σχεδιασμό για την εξεύρεση λύσης στην περιοχή της Ν.Α. Αττικής και συγκεκριμένα για τα έργα επαναχρησιμοποίησης και διάθεσης της παράκτιας ζώνης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Πατούλης αφού ευχαρίστησε τα στελέχη
της ΕΥΔΑΠ για την άμεση ανταπόκρισης τους υπογράμμισε: «Στόχος μας είναι η εξασφάλιση μέσα από την κυκλική οικονομία ποιοτικών υδάτων για τον παραγωγικό τομέα της γεωργίας. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στην ανταποδοτική οικονομία. Με δεδομένη την προβληματική κατάσταση στην ποιότητα των υπόγειων υδάτων και την αδυναμία πλήρους αξιοποίησης του βρόχινου νερού θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός που θα εξασφαλίζει τη παραγωγή ανακυκλωμένου νερού με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας. Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η απεριόριστη άρδευση καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά και η αναβάθμιση ποιοτικά υποβαθμισμένων υπόγειων υδροφόρων, που χρησιμοποιούνται για άρδευση, μέσω τεχνητού εμπλουτισμού, αυξάνοντας συνολικά το διαθέσιμο υδατικό δυναμικό για τον παραγωγικό τομέα της γεωργίας».

Ο κ. Τόσιος ενημέρωσε τον κ. Πατούλη ότι η ΕΥΔΑΠ μπορεί να προχωρήσει σε επικαιροποίηση του αρχικού σχεδιασμού. Συγκεκριμένα τόνισε: «Πρώτο μέλημά μας στην ΕΥΔΑΠ, είναι η αποτελεσματική διαχείριση των δημόσιων πόρων προς όφελος της κοινωνίας, συμβάλλοντας παράλληλα στον εκσυγχρονισμό και την οικονομική ανάταση της χώρας. Ακολουθώντας της αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, ανταποκρινόμαστε άμεσα σε ένα δίκαιο αίτημα για τη στήριξη του Έλληνα αγρότη».

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.