Ελάτε στην παρέα μας

Περιφέρεια Αττικής

Έμφαση στην προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας – Συνάντηση του Γ. Πατούλη με τον Γ. Κεχρή και τον Διοικητή του ΓΝ Κέρκυρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Γ. Κεχρή και τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και πρόεδρο του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου Λ. Ρουμπατη είχε ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, με γνώμονα την προώθηση της ιδέας της εθελοντικής προσφοράς αίματος και της διευκόλυνσης των υφιστάμενων και εν δυνάμει αιμοδοτών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε συναντίληψη σχετικά με τη σημασία της αιμοδοσίας για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και την αποτελεσματική ίαση των ασθενών, αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων και την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων εν γένει. Μάλιστα, από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τόσο για την ενίσχυση το εθελοντικού κινήματος αιμοδοσίας, όσο και για την δημιουργία τράπεζας αίματος μέσω της οποίας καλύπτονται οι ανάγκες νοσοκομείων.

Δεδομένου, ότι οι ετήσιες ανάγκες για αίμα στη χώρα κυμαίνονται μεταξύ 550.000 – 700.000 μονάδων και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συλλογική τάση μείωσης των εθελοντών αιμοδοτών, λόγω της πανδημίας, διερευνήθηκε η δυνατότητα περαιτέρω παρέμβασης, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί αυτάρκης σε προσφερόμενο αίμα.

Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα προμήθειας σύγχρονων κινητών μονάδων αιμοδοσίας, για τη βελτιστοποίηση των εξορμήσεων και την ενίσχυση των αιμοδοσιών εκτός του χώρου των νοσοκομείων. Παράλληλα, συζητήθηκε η αδυναμία στελέχωσης των επαρχιακών νοσοκομείων με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, καθώς και πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι θα μεταφέρει το θέμα προς συζήτηση στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, στην οποία κατέχει τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Υγείας ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου οι Περιφέρειες  να συμβάλλουν στην  απόκτηση πρόσθετων κινητών μονάδων αιμοδοσιών.

Γ. Πατούλης: «Στοχος η απόκτηση πρόσθετων κινητών μονάδων αιμοδοσιών»

«Σήμερα είχα τη χαρά μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Κεχρή να συναντήσω τον φίλο και συνεργάτη Λ. Ρουμπάτη και να ανταλλάξουμε σκέψεις για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην προώθηση της ιδέας της εθελοντικής προσφοράς αίματος και της διευκόλυνσης των υφιστάμενων και εν δυνάμει αιμοδοτών σε πανελλαδικό επίπεδο.  Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα αποθέματα σε αίμα έχουν μειωθεί δραματικά. Με τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε συμβάλαμε στη σημαντική ενίσχυση των αποθεμάτων αίματος το οποίο έσωσε τη ζωή των συνανθρώπων μας. Όλοι μαζί αποδείξαμε ότι βρισκόμαστε στην εποχή που ο άνθρωπος νοιάζεται για τον συνάνθρωπό του. Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει με δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες τις προσπάθειες που γίνονται για την επέκταση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Επιπλέον ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ θα καταθέσω πρόταση με στόχο οι Περιφέρειες της χώρας να συμβάλλουν στην  απόκτηση πρόσθετων κινητών μονάδων αιμοδοσιών. Περιφέρειες και Κεντρική Διοίκηση οφείλουμε να εργαστούμε για το στόχο αυτό. Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί δώρο ζωής, πράξη ευαισθητοποίησης, προσφοράς αγάπης και αλληλεγγύης και οφείλουμε όλοι μαζί να την ενισχύσουμε».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ