Ελάτε στην παρέα μας

Περιφέρεια Αττικής

Άνοιξε τις πύλες της η Επετειακή Έκθεση 1821-2021 στο Ζάππειο Μέγαρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επιτυχία διεξήχθη η επίσημη έναρξη της επετειακής έκθεσης «Ελλάδα 1821-2021» που πραγματοποιείται το τριήμερο 2, 3 και 4 Οκτωβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της Καρδιάς του Μιαούλη από το Ιστορικό Μουσείο της Ύδρας στο Ζάππειο και η απόδοση τιμών. Χρυσοί χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι Περιφέρειες: Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Στην έκθεση παρευρέθηκαν εκτός από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, η βουλευτής Λάρισας Στέλλα Μπίζιου, οι Δήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, ο Εντεταλμένος σε θέματα Τουρισμού Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Θ. Κουτσογιαννόπουλος, Πρόεδροι μέλη και εκπρόσωποι λαογραφικών,παραδοσιακών, πολιτιστικών ομοσπονδιών και συλλόγων, καθώς και προσκεκλημένοι.

«Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χαρακτήρισε την Ελληνική Επανάσταση ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά συνολικά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συμπλήρωσε: «Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από 200 χρόνια, ότι ένας λαός που ζούσε για αιώνες κάτω από το σκοτάδι της σκλαβιάς, θα ξεσηκωνόταν για να φέρει το φως της ελευθερίας και των αξιών του Διαφωτισμού σε όλα τα Βαλκάνια;Και όμως, ο αγώνας των λίγων και εκλεκτών, ο αγώνας των αποφασισμένων, αυτών που πίστεψαν στο όραμα του Ρήγα για τη λευτεριά των βαλκανικών λαών, άνοιξε το δρόμο και συνεχίζει να εμπνέει κάθε εποχή κάθε εραστή της ελευθερίας.Μέσα από τον αγώνα του Ελληνικού Έθνους, επέστρεψαν στην κοιτίδα τους οι αξίες του δυτικού πολιτισμού – η ελευθερία, η ισονομία, ο ανθρωπισμός, η ανεξιθρησκία – δίνοντας το φωτεινό παράδειγμα για όλους τους λαούς της Ευρώπης.Για την Περιφέρεια Αττικής, τα 200 χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ήταν η αφορμή για να τιμήσουμε τις διαχρονικές ηθικές και πολιτιστικές αξίες του Ελληνισμού μέσα από πολυποίκιλες καλλιτεχνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, δεκάδες θεατρικά και μουσικά έργα, εκθέσεις και ημερίδες, με κέντρο αναφοράς και πηγή έμπνευσης τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων. Στην Περιφέρεια Αττικής καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας και στις απαιτήσεις της κοινωνίας, μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό μας για το αύριο».

 

«Μεγάλη συγκίνηση κατά τη μεταφορά της Καρδιάς του Μιαούλη»

Με αφορμή την απόδοση τιμών και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια Αττικής για τη μεταφορά της καρδιάς του Μιαούλη στο Ζάππειο ο Γ. Πατούλης δήλωσε: «Μέσα σε αυτή τη λήκυθο αναπαύεται η καρδιά ενός μεγάλου ήρωα της Ύδρας, που συνέδεσε το όνομά του με τον αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας.Μέσα σε αυτή τη λήκυθο, όμως, πάλλεται ολοζώντανη η καρδιά όλων των Ελλήνων, αλλά και κάθε ανθρώπου που εμφορείται από τα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Διακόσια χρόνια μετά, είμαστε εδώ για να αποτίνουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους, την καρδιά και την ψυχή τους για να μπορούμε να ζούμε περήφανοι, ελεύθεροι και αξιοπρεπείς. Για να μπορούμε να χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα μας, πάνω στα θεμέλια που έβαλαν οι ένδοξοι αγωνιστές μας. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση, που ως Περιφερειάρχης Αττικής είχα την ευκαιρία να συμβάλλω σε αυτή την πρωτοβουλία, για να έρθει η καρδιά του μεγάλου μας ναυάρχου στην Αθήνα, την πρωτεύουσα του κράτους για το οποίο πολέμησε με ανδρεία. Ήρωες όπως ο Ανδρέας Μιαούλης μένουν πάντα ζωντανοί στην καρδιά και στη συνείδηση του Έθνους, για να δείχνουν στις νέες γενιές το δρόμο προς το φωτεινό μέλλον της πατρίδας μας. Ζήτω η αθάνατη Ελλάδα μας».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ