Τα συμπεράσματα της γνωμοδότησης του Επιμελητηρίου για το γήπεδο της ΑΕΚ

0


Ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος έδωσε στη δημοσιότητα τη γνωμοδότηση που παρέλαβε από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος για το έργο «Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής» , έπειτα από σχετικό αίτημα που είχε διαβιβάσει προς το Επιμελητήριο από τις 5 Αυγούστου.
Από τη σύνοψη των παρατηρήσεων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το Επιμελητήριο καταλήγει στα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. «Η παρούσα διαδικασία διαβούλευσης και έγκρισης της ΜΠΕ είναι πρόωρη και μη νόμιμη, δεδομένου ότι δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης».

2. «Παρά τις αντίθετες εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις της ΜΠΕ, το επίμαχο γήπεδο με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και προορισμό αντιστρατεύεται πράγματι το βασικό σύστημα αξιών το οποίο υποτίθεται ότι προωθεί το έργο».

3. «Το μέγεθος και η ένταση της λειτουργία του γηπέδου αλλοιώνουν δραστικά τη φυσιογνωμία του όμορου προστατευομένου παραδοσιακού οικισμού.
Εξάλλου, ο αποκλειστικός προορισμός του γηπέδου για τη φιλοξενία επαγγελματικών αγώνων ποδοσφαίρου διεθνούς εμβέλειας και μεγάλης
κλίμακας στερεί το ερασιτεχνικό Σωματείο των υποδομών που είναι αναγκαίες για τη εκπλήρωση των σκοπών του (ερασιτεχνικός αθλητισμός σε
διάφορα αθλήματα, προπονήσεις κ.λπ.), και εν τέλει εξουδετερώνει στους σκοπούς αυτούς».

4. «Η ΜΠΕ φαίνεται να εκλαμβάνει ως δεδομένο ότι το γήπεδο με το συγκεκριμένο μέγεθος και προδιαγραφές προβλέπεται από το ΡΣΑ και άρα είναι υποχρεωτικό. Για το λόγο αυτό, παραλείπει να εξετάσει άλλες πρόσφορες εναλλακτικές λύσεις με λιγότερο περιβαλλοντικό κόστος για το Άλσος και τον οικισμό και λιγότερα οικονομικά βάρη για το Δημόσιο, τον Δήμο και τους πολίτες».

5. «Η ΜΠΕ εξετάζει το έργο αποσπασματικά και όχι σε συνάρτηση με την μείζονα πολεοδομική παρέμβαση στην περιοχή, με την οποία συνδέεται. Τα συμπεράσματά της είναι ως επί το πλείστον αόριστα, στερούνται τεκμηρίωσης και δεν προκύπτει ότι έχουν συναχθεί επί τη βάσει αναγνωρισμένης επιστημονικής μεθοδολογίας».  

6. «Η ΜΠΕ υποτιμά τις οξύτετες επιπτώσεις του έργου στην κυκλοφορία και τις μεταφορές, καθώς και στην ποίότητα ζωής, τις συνθήκες απασχόλησης και τους όρους διαβίωσης των κατοίκων».

7. «Επίσης, η ΜΠΕ υποτιμά τα σοβαρότατα θέματα των έκτακτων περιστατικών, ασφάλειας των κατοίκων και πυρασφάλειας του άλσους και του οικισμού».

8. «Η ΜΠΕ παραλείπει να εκτιμήσει με την απαιτούμενη επιστημονική πληρότητα τις επιπτώσεις κατασκευής και λειτουργίας του γηπέδου στο όμορο άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας».

9. «Τέλος, η ΜΠΕ αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη θετική συμβολή του έργου στη διαφύλαξη της ταυτότητας του οικισμού και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Πλην όμως, τα συμπεράσματά της ως προς τα ζητήματα αυτά, όχι μόνο στερούνται τεκμηρίωσης, αλλά έρχονται σε ευθεία αντίθεση με καταγεγραμμένα πραγματικά γεγονότα βίαιων επεισοδίων και συγκρούσεων που αποδεικνύουν το αντίστροφο».

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν έχει γίνει μεχρι στιγμής κάποιος σχολιασμός επί της μελέτης.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.