Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

«Πληρώνω όσο Πετάω»: Η συμβολή του προγράμματος στην εφαρμογή της ανακύκλωσης στους Δήμους της Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τη συμμετοχή Δημάρχων, Αντιδημάρχων και προσωπικοτήτων από ευρωπαϊκούς φορείς Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, «Πληρώνω όσο Πετάω: ελληνικές εμπειρίες και ευρωπαϊκές πρακτικές».

Το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» αφορά ένα διαφορετικό σύστημα χρέωσης των δημοτικών τελών στον τομέα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, το οποίο και θα αποτελεί οικονομικό κίνητρο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τη μείωση του όγκου των αποβλήτων τους και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Επισημαίνεται πως πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ με την Ένωση Πόλεων και Περιφερειών της Ευρώπης για την Ανακύκλωση και την αειφόρο διαχείριση πόρων.

 

Άμεσα η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη μονάδα επεξεργασίας του Πειραιά

 

Ο κ. Πατούλης στην ομιλία του εστίασε στους βασικούς άξονες του ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στους διαγωνισμούς που στο σύνολο τους αγγίζουν τα 800 εκ. ευρώ για 3 νέες μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα προχωρήσει άμεσα στη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη μονάδα του Πειραιά και στην πρόκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών, ενώ όπως τόνισε έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αναζητήσεις κατάλληλων χώρων στη ΝΑ Αττική και το Βόρειο Τομέα Αθηνών, ενώ αναμένουμε και τις προτάσεις για τον Κεντρικό Τομέα πριν προχωρήσουμε στην υλοποίηση των σχετικών έργων.

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω», υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «η εμπειρία από τα Κινητά Πράσινα Σημεία και τους 200.000 εγγεγραμμένους χρήστες αποδεικνύει ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να υποδεχθούν και να αγκαλιάσουν τέτοιες πολιτικές».

Ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μ. Γραφάκος χαρακτήρισε το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» ως θρυαλλίδα για να αλλάξουν οι συνήθειες των πολιτών στα ζητήματα ανακύκλωσης, τόνισε ότι το υπουργείο θα στηρίξει τους Δήμους στην προσπάθεια αυτή.

 

 

 

Πρακτικές ανακύκλωσης από Δήμους της Αττικής

 

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από Δημάρχους, Αντιδημάρχους και εκπροσώπους Δήμων οι προσπάθειες και οι εμπειρίες συνδυασμού ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή με εφαρμογές «Πληρώνω όσο Πετάω» στους Δήμους Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Βριλησσίων, Μοσχάτου – Ταύρου, Περιστερίου, Ραφήνας – Πικερμίου, Χαλανδρίου. Τοποθετήσεις έγιναν από τους Δήμαρχους ΒάρηςΒούλας-Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλο, Ραφήνας – Πικερμίου Ε. Μπουρνούς, Μοσχάτου – Ταύρου Α. Ευθυμίου, τον Αντιδήμαρχο Βριλησσίων Α. Μαυραγάνη, την Αντιδήμαρχο Περιστερίου Μ. Τσιώτα, τον Διευθυντή Ανακύκλωσης ΒΒΒ Μ. Καβράκο, τον δημοτικό σύμβουλο Χαλανδρίου Γ. Λυμπεράτο. Τη συζήτηση συντόνισε ο σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε ζητήματα Περιβάλλοντος Α. Μαυρόπουλος.  

Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι οι Δήμοι της Αττικής μπορούν με προσεκτικά και καλά σχεδιασμένα βήματα να προχωρήσουν σε εφαρμογές Πληρώνω όσο Πετάω με τέσσερεις προϋποθέσεις:

Α. Την ολοκλήρωση του ενιαίου περιφερειακού καμβά υποδομών ανακύκλωσης

Β. Την υλοποίηση πετυχημένων πιλοτικών

Γ. Την σε βάθος ανάλυση κόστους – οφέλους

Δ. Την ενίσχυση από Πολιτεία

και ΦοΔΣΑ σε θέματα εξοπλισμού και τεχνογνωσίας.

 

 

 

Παρεμβάσεις Δημάρχων

Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος ΒΒΒ Γ. Κωνσταντέλλος παρουσίασε τις καινοτόμες δράσεις του Δήμου του σχετικά με το ΠοΠ και την ανακύκλωση και τόνισε την ανάγκη υλοποίησης τοπικών μονάδων ΜΕΒΑ αλλά και ολοκληρωμένων πράσινων σημείων. Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ε. Μπουρνούς εξήγησε ότι η συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ είναι κλειδί για την επίτευξη των εθνικών στόχων. Αναφέρθηκε επίσης στο ολιστικό πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων που εφαρμόζει ο Δήμος εδώ και δυο χρόνια, και έδωσε έμφαση στη δημιουργία της διαδημοτικής ΜΕΒΑ στην περιοχή και τις αναμενόμενες θετικές επιδράσεις που θα επιφέρει.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Α. Ευθυμίου μίλησε για την κοινωνική διάσταση της τιμολόγησης των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων και περιέγραψε το τοπικό πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων.  Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης δημοπράτησης  του Πράσινου Σημείου Μοσχάτου – Ταύρου. Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Περιστερίου κ. Μαίρη Τσιώτα αναφέρθηκε στις σημαντικές δυσκολίες εξεύρεσης χώρων ακόμα και για μικρές υποδομές αλλά και στη μεγάλη προσπάθεια εκτροπής των βιοαποβλητων που γίνεται σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ.

Όλοι οι παρόντες Δήμαρχοι συνεχάρησαν την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ για την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους ευρωπαϊκών φορέων Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι ανέλυσαν ευρωπαϊκές πρακτικές εφαρμογής συστημάτων ανακύκλωσης αλλά και της μεθόδου «Πληρώνω όσο Πετάω». Μεταξύ αυτών που τοποθετήθηκαν ήταν ο Φρανσέσκο Λέμπο, Διευθύνοντας Σύμβουλος  της Ένωσης Πόλεων και Περιφερειών της Ευρώπης για την Ανακύκλωση, η Τερέζα Γκερέρο επικεφαλής του τομεά ανακύκλωσης της Περιφέρειας της Καταλονίας και o Ματέο Τζιαντομάσι, Διευθυντής ανακύκλωσης στην περιφερειακή ενότητα της Ανκόνα.

 

 

 

Γ. Πατούλης: « Εργαζόμαστε αδιάκοπα για την επόμενη ημέρα της ανακύκλωσης στην Αττική»

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε τη σημασία της κατάλληλης προετοιμασίας και της διαμόρφωσης των όρων προκειμένου να εφαρμοστούν με επιτυχία τα συστήματα «Πληρώνω όσο Πετάω» ή «Κερδίζω όσο Ανακυκλώνω».

Eπισήμανε πως από το πρόγραμμα εξοπλισμού ανακύκλωσης των Δήμων από την Περιφέρεια αναμένεται πάνω από 200.000 τόνους πρόσθετη ανακύκλωση λόγω του εξοπλισμού που θα τοποθετηθεί εντός του 2023, ενώ όπως ανακοίνωσε προετοιμάζεται δίκτυο 10 μονάδων επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων με δυναμικότητα άνω των 130.000 τόνων και προϋπολογισμό της τάξης των 80 εκ. ευρώ. Οι 3 μεγαλύτερες από αυτές (Κορωπί, Λαύριο, Ραφήνα) θα εφαρμόζουν τεχνικές αναερόβιας επεξεργασίας με παραγωγή ενέργειας.

«Προωθούμε την άμεση μείωση της ταφής , μέσω της γενικευμένης ανακύκλωσης βιοαποδομήσιμων αποβλήτων που επιτυγχάνεται και με τη δωρεάν διανομή στους Δήμους από τον ΕΔΣΝΑ 200 υπερσύγχρονων καφέ απορριμματοφόρων για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, καθώς και 35.000 καφέ κάδων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Με την καινοτόμο δράση των Κινητών Πράσινων Σημείων, για πρώτη φορά η ανακύκλωση πάει εκεί που είναι ο κάθε πολίτης αντί να περιμένουμε τον πολίτη να πάει εκεί που γίνεται η ανακύκλωση. Διεξάγονται πάνω από 700 δρομολόγια το μήνα καλύπτοντας το σύνολο της Αττικής και ήδη έχουμε πάνω από 200.000 εγγεγραμμένους χρήστες στην ανταποδοτική κάρτα ανακύκλωσης που αποτελεί, στην πράξη, μια εφαρμογή τύπου «Κερδίζω όσο Ανακυκλώνω», τόνισε χαρακτηριστικά.  

 

Αρχές του 2023 θα βραβεύσουμε τους δήμους – πρωταθλητές της ανακύκλωσης

Ακολούθως αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ της Αττικής, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, να παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, την πορεία της ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο του Λεκανοπεδίου, τονίζοντας ότι στις αρχές του 2023, «σε ειδική εκδήλωση θα βραβεύσουμε τους δήμους – πρωταθλητές της ανακύκλωσης και θα παρουσιάσουμε τις επιδόσεις του 2022 στην Αττική».

Σε ό,τι αφορά τα συστήματα «Πληρώνω όσο Πετάω» ή «Κερδίζω όσο Ανακυκλώνω», υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί στην εφαρμογή τέτοιων συστημάτων.

«Μέσω του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις στο εξωτερικό, δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλους όσοι παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο» τόνισε και επισήμανε:

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ